Eesti delegatsioon osales koguduserajamise konverentsil

Avaldatud 26.7.2011, allikas Meie Aeg

18.-24. juulini osales neli Eesti adventisti Saksamaal toimunud misjoniteemalisel konverentsil, mis tõi uute koguduste rajajad ja sellele väljakutsele tulevikus pühenduda plaanivad misjonärid kokku Friedensau ülikooli.

Motot “Ole osa Jumala loos” kandval üritusel osales Balti unioonist kokku 14 inimest, kelle seas Eestist Rapla ja Keila adventkoguduse pastor Marge Randlepp koos abikaasa Allaniga ning liidu noortejuht ja sügisest Tartu adventkoguduse pastor Ivo Käsk koos abikaasa Angelikaga.

"Tegemist on kahe aasta tagant toimuva festivaliga, kusjuures möödunud korral esindas Marge Eestit üksinda. Divisioni poolt sponsoreeritud osaleja peaks osalema olemasoleva koguduserajamise tuumikgrupis, olema koguduse rajamist plaaniva grupi liige või valmis kasutama koguduse töös vastavaid evangeelimi kuulutamise meetodeid. Alati on olnud võimalus ka omal kulul üritusel osaleda. Kõigile, kes plaanivad või juba rajavad uut kogudust või gruppi, võiks see suure käsu festival olla kohustuslik. Infot järgmise festivali kohta tasub aegsasti uurida kas oma koguduse pastorilt või meie koduste liidust,” rääkis Allan kodumaale naasnuna.

Allan tõdes, et kuuldu ja nähtu oli väga innustav ja aitab kindlasti kaasa edasises töös koguduse teenimisel.  "Kõik, kes on osalenud mõnes misjoniprojektis, teavad, et igasugune toetus, julgustus ja hea nõu kuluvad alati ära. Õnneks ei pidanud me pettuma, üritus oli väga hea,” kinnitas ta. ”Viis pikka päeva olid täidetud ülistuse, loengute, grupitööde, kogemuste vahetamise, tunnistamise ja palvega. Kuna meie Trans-Euroopa Divisjon on rahvuslikult kõige mitmekesisem division, siis oli kohal väga kirev seltskond erinevatest maailma nurkadest. Kokku loeti 16 erinevat riiki ja 14 erinevat keelt või keelegruppi. Koguduserajajate hulgas oli inimesi kõikvõimalikest rassidest ja vanusegruppidest. Oli noori, vanu, pakse, peenikesi, mehi ja naisi, keda kõiki ühendas ühine kirg Jumala teenimise ja misjonitöö vastu. Ainuke takistus, mis ei lase Jumalal sind oma töös kasutada, saad olla ainult sina ise. Jumalal on plaan ja ülesanne iga inimese jaoks,” rääkis Allan.

Festivalil astusid üles kolme peakõnelejana Tom Evans, Jon Dybdahl ja Gunnar Pedersen. ”Koguduste rajamise praktilisi aspekte avas Tom Evans, keda on võimalik loodetavasti järgmisel kevadel ka Eestis kuulda ja kohata. Ta on Põhja-Ameerika divisjonis asedirektor ning tema ülesanne on üle terve divisjoni pastorite ja vabatahtlike kogudusejuhtide koolitamine ja toetamine koguduste rajamisel ning koguduse loomuliku kasvu (Natural Church Development, mitmed materjalid on ka eesti keelde tõlgitud ja saadaval) metoodika kasutamisel.”

”Isikliku vaimuliku kasvu tähtsusest ja sellest, kuidas see misjonitööd mõjutab, rääkis Jon Dybdahl, kes on pastor, evangelist, kooli asutaja, õpetlane, kirjanik ja tõlkija. Adventteoloogiast rääkis Gunnar Pedersen, kes on töötanud Taani unioonis pastori, noortedirektori, piibliõpetaja ja uniooni presidendina.”

Nagu Allan juba enne mainis, ei olnud viiepäevane üritus üles ehitatud vaid loengute kuulamisele. Oluline osa oli ka kogemuste jagamisel ning suhtlemisel. ”Töö oli korraldatud nii, et iga päev oli kolm loengut peakõnelejatelt ning praktiline töö väiksemates gruppides. Kaks gruppi tegelesid otseselt koguduste rajamise temaatikaga, üks algajatele ja teine edasijõudnutele. Kes mingil põhjusel neis töögruppides ei tahtnud osaleda, võis valida umbes 20 töögrupi vahel. Teemad varieerusid palvetamisest koguduse strateegia koostamiseni, sina vahele mahtusid väikegrupid, evangelism moslemite seas jne,” selgitas Allan.

Noores Keila adventkoguduses misjoniosakonna juhina tegutsev Allan tõstis toimunud ürituse tähtsaima osana esile fookust uute koguduste rajamisel. ”Visioon, et koguduste rajamine on üks tõhusamaid viise Jumala töö edendamisel, saadud inspiratsioon ja kuuldud kogemused on hindamatu väärtusega. Peamise mõttena võiks väja tuua, et terve koguduse rajamiseks on vaja tervet emakogudust. Terve ema sünnitab terveid lapsi. Tülidest põjustatud koguduste pooldumistest sündinud uuetel kogudustel on väga raske ellu jääda ja tülidest põhjustatud halb mõju võib avalduda veel aastaid hiljem. Enamasti vajavad sellised kogudused ellujäämiseks väga jõulist välist abi. Kui aga koguduse rajamine on emakoguduses planeeritud tegevus ning uuel kogudusel on nii emakoguduse kui ka liidu toetus (liit panustab kogenud mentori näol), siis on ellujäämise tõenäosus hea ning tulemuseks on reeglina tore ja terve uus kogudus.”

”Kuna Gunnar Pedersen on oma mõtteid adventteoloogiast Eestis juba jaganud, siis peaesinejatest olid huvitavamad Tom Evansi ja Jon Dybdahli loengud. Mõlemad on oma valdkonnas tõsised tegijad ja praktikud, kes ei räägi teoreetilist õpikujuttu, vaid jagavad oma praktilisi kogemusi, mida on mõlemal mehel kuhjaga ette näidata. Väga loodan, et mul on võimalus järgmisel kevadel Tom Evansit jälle kuulata, kui ta Eestisse tuleb.
Julgen terve Eesti delegatsiooni eest öelda, et oleme valmis kõigiga, kel teema vastu vähegi huvi, saadud kogemusi, teadmisi ja materjale jagama,” võttis Allan kokku.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat