Kaks Eesti abielupaari osales Lätis abielu rikastamise seminaril

Avaldatud 11.8.2011, allikas Meie Aeg

6. ja 7. augustil toimus Lätis perede rikastamise teemaline seminar, kus Eestist osalesid Allan ja Marge Randlepp ning Villi ja Leena Nõmmik.

Lätis, Ozolniekis, toimunud seminar “Marriage enrichment methods in Family ministry” tutvustas Läti, Eesti ja Leedu liitudes tegutsevatele abielupaaridele koguduse pereteenistuse raames kasutatavaid abielude tugevdamise võimalikke meetodeid.

”Osalesime Margega umbes aasta tagasi Eesti Kirikute Nõukogu poolt pastoritele korraldatud pereteemalisel PREP seminaril, seega oli mingi ettekujutus olemas, mis sellisel üritusel toimuma võiks hakata,”  vahendas seminaril osalenud Allan Randlepp. ”Lisaks uutele teadmistele, mida kogudusetöös kasutada, saab sellistelt seminaridelt alati midagi ka oma suhte jaoks.”

Seminari peakõnelejaks oli Gabor Mihalec, kes on magistrikraadi omandanud Friedensau ülikoolis Saksamaal ning jätkab doktoritöö tegemist Karli Gaspari ülikoolis Ungaris. Nõustamise ja psühholoogia valdkonnale spetsialiseerunud Mihalec on kirjutanud 9 raamatut, ühe teadusliku uurimistöö ja üle 200 artikli. Hetkel töötab ta pereteenistuse juhina adventkiriku Ungari unioonis ja ka perenõustaja ning terapeudina.

” Kuna lektoril on tugev teaduslik taust, siis toimus kõik väga süsteemselt ja korrapäraselt. Esimese asjana selgitati lahti mõiste abielu rikastamine (marrige enrichment) ja selle erinevus pereteraapiast. Esimene on mõeldud paaridele, kellel pole suuremaid probleeme ja kes tahavad oma suhet heast veel paremaks arendada. Abielu rikastamise kursust (nt käsitletud CONNECT või PREP), saavad läbi viia vastva ettevalmistuse saanud vabatahtlikud. Pereteraapia on aga paaridele, kellel on tõsisemaid probleeme ja nendega tegelevad vastava ettevalmistuse saanud professionaalid. Abielu rikastamise kursusi tehakse tavaliselt kuni 10 paarile korraga, pereteraapia on aga individuaalne meetod,” rääkis Allan.

Kolmest Balti uniooni riigist osalenud 15 abielupaari said kursuse läbimisega teoreetilised teadmised ise vastavate kursuste läbiviimiseks. ”Erinevalt PREP koolitusest on CONNECT litsentsitasudeta, st kõik, kes on saanud vastava ettevalmistuse, nt osalenud sellel Jelgava seminaril, ning sõlminud lepingu, saavad ingliskeelsed materjalid tasuta ning võivad kursust läbi viia. CONNECTist on kaks väikeste erinevustega versiooni, üks abielueelseks nõustamiseks ja teine abielupaaridele,” selgitas Allan.

Nagu enamiku seminaride ja koolitustega nii on ka antud seminari efektiivsus sõltuv abielupaari valmidusest jagatud teadmisi ja põhimõtteid rakendada.

”Vahetult enne ja pärast seminari ning kuus kuud peale seminari mõõdetakse osalenud paaride abielu headust. Pool aastat peale seminari olid enamusel paaridel tulemused paremad kui vahetult seminari järel, kuna nad kasutasid seminaril omandatud teadmisi oma suhte arendamiseks. Uuringud näitavad, et see kasv kestab kuni kolm aastat peale seminari, siis kasv peatub ja hakkab langema. Ehk teisisõnu, kolme aasta pärast tuleks osaleda järgmisel seminaril.”

Koguduses kasutamiseks ei ole seminari läbiviija sõnul tegemist misjonitöö vahendiga. ”Gabor Mihalec rõhutas, et abielu rikastamise kursus pole evangeliseerimise meetod ning et inimestega ei tohi manipuleerida. Samas on usk üks kümnest käsitletavast teemast ning kaudselt kumavad kristlikud väärtused ikkagi läbi,” selgitas Allan.

Kõigile huvitunutele jagas Allan ka ühe lugemissoovituse: John M. Gottman and Nan Silver The Seven Principles for Making Marrige Work.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat