Uurimuse kohaselt on suhted parim evangeeliumi kuulutamise viis

Avaldatud 28.2.2012, allikas Adventist News Network

Aastatetagune uurimus annab meile infot selle kohta, kes on kõige parem evangelist kuulutama sinu sõpradele ja sugulastele. Vastus võib sind üllatada. See oled sina.

2004. aasta uurimus, mis viidi läbi Põhja-Ameerika seitsmenda päeva adventistide hulgas, tõi esile, et enamus inimesi, kes kogudusega liitus, otsustas nii tänu oma sõbrale või sugulasele.

Kui suhted on evangeeliumi kuulutamise efektiivseim viis, peaks meie kogudus ja pastorite väljaõpe keskenduma jüngrite õpetamisele ja suhtepõhisele teenimisele. See ei maksa palju raha, vaja on vaid avatud südant. Vaja on ehedaid suhteid, mitte programme.

Ma reisin mööda maailma, õpetades inimesi evangeeliumi ja koguduse kasvu teemadel. Tavaliselt alustan oma seminari küsimusega: „Kes on kõige tegusam evangelist?” Ja alati saan etteaimatavad vastused, teleevangelistide nimed: Doug Batchelor, Walter Pearson, Mark Finley, Alejandro Bullòn, Dwight Nelson, jne.

Ent kui ma küsin, kuidas inimesed Issanda juurde ja kogudusse tulevad, saan hoopis erinevaid vastuseid. Enamus osalejaist kinnitab, et 90% nende koguduse liikmeist on seal, kuna nad tundsid vajadust. Teised väidavad, et inimeste külastamine toob kogudusse 60%. On neid, kes ütlevad, et pastor toob kogudusse 40 kuni 60%. Paljud usuvad, et avalik evangelism toob kogudusse 50 kuni 90%.

Just seetõttu ongi uurimuse tulemused paljudele suureks üllatuseks. Pea 60% inimestest liitus kogudusega oma sõbra või sugulase tõttu.

Kasvanud adventkodus 59%
Sõber või sugulane 58%
Raamatute, ajakirjade või muu kirjanduse lugemine 49%
Avalikud evangeelsed koosolekud 36%
Kodused piibliuurimised 34%
Pastori külastus 20%
Tele- või raadiosaated 20%
Piibli kirjakursus 19%
Internetimaterjalid 7%
Muu 22%

Uurimuse valimisse kuulusid Põhja-Ameerika adventkogudused, see anti liikmetele ühel hingamispäeval. Küsiti, kuidas inimesed kogudusse jõudsid. Tulemused on kirjas juuresolevas tabelis (vastajad võisid valida mitu varianti, seega on koguprotsent enam kui 100).

Selle küsitluse põhjal on selge, et kõige efektiivsem evangelism on suhetepõhine. Antud küsimustiku tulemused kattuvad teiste sarnaste samas piirkonnas läbi viidud uurimuste tulemustega.

Kristliku taustaga uurimuse läbiviijad Win Arn ja Thom S. Rainer on ühel meelel, et sõprus on inimesteni jõudmisel number üks meetod ka Jumala silmis (vt nende samateemalisi raamatuid “The Master’s Plan for Making Disciples” ja “Surprising Insights from the Unchurched and Proven Ways to Reach Them”).

Tulemused on igal pool samad. On märkimisväärne, et tulemused on samad hoolimata sellest, kus ma reisin: Aasias, Aafrikas, Põhja-Ameerikas, Kesk-Ameerikas või Lõuna-Ameerikas, Euroopas või Austraalias. Enamus inimesi tuleb Issanda juurde netisuhete või sõpruse kaudu.

Kui minu seminaridel osalejad seda uurimust näevad, kogevad nad ahhaa-momenti. Nad ütlevad: „Jah, tõesti, minu ema mõjutas minu religioosne kogemus.” Või „Minu naaber võttis mind hingamispäevakooli kaasa, kui ma olin alles väike tüdruk.” Keegi teine ütleb: „Minu vanaema oli adventist ja ta palus minu eest aastaid. Lõpuks otsustasin Jumalat tõsiselt võtta.” Keegi tuletas meelde, et kolleeg kutsus teda aastaid tagasi kirikusse.

Ma kuulen emade, isade, sõprade, sugulaste, naabrite ja kolleegide mõjust palju, see protsent on tavaliselt 70 ja 90 vahel.

Nii ametliku uurimuse kui mitteametlike andmete põhjal, mis ma oma gruppidest saan, on ilmne, et kõige efektiivsem evangelist kogu maailmas on see, kes meist isiklikult huvitub ja jagab Jeesust terviklikult ning kutsuvalt.

Absoluutselt tõhusaim viis evangeeliumisõnumiga inimesteni jõudmisel on isiklik mõju. Seega, mida Jumal teeb? Ta võtab täisajaga pastorid ja maskeerib nad õpetajateks, politseinikeks, ehitajateks ja meditsiiniõdedeks. Ta annab neile vajalikud annid, kire, oskused ja saadab seejärel koolidesse, politseiosakondadesse, ehitusplatsidele ja haiglatesse üle maailma. Jumal hajutab oma täisajaga sõnumiviijad igale poole nagu soola soolatopsist, et nad annaksid edasi Tema maitset.

Me oleme evangeeliumi saadikud. Me oleme täisajaga teenijad.

— Dr. S. Joseph Kidder on Andrewsi ülikooli kristliku teenistuse professor. See kommentaar on kohandatud väljavõte tema viimasest raamatust “The Big Four: Secrets to a Thriving Church Family” (Review and Herald, 2011).

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat