IMPACT – inspireerides liikmeid üheskoos Kristuse tulekust kuulutama

Avaldatud 1.4.2013, allikas Meie Aeg

Reformatsioonist on möödas viissada, äratusliikumisest kahe vanaema jagu aastaid. Euroopa, eesotsas Skandinaaviaga, on maailma sekulaarsemaid piirkondi. Miski ei reeda veel, et tardunud Põhjamaades hõõguvad söed läidavad juba sel aastal tõrvikud ja tuli levib kiirelt üle Euroopa piiride.

Mis juhtus Taanis 2011? Aasta algul oli Kopenhaageni kirik arakstegevalt tühi – 120 istekohta ja 20-30 külastajat, kolm ristitut kolme aasta kohta ja kaks külastajateta piibligruppi. Usu läbi nägi Taani koguduste liidu juhtkond võimalust kasvuks. Nad kutsusid koguduste rajamise kogemusega evangelist Krist Lenarti ja kogudus ärkas ellu. Kris kirjeldab seda kui evangeelset süttimist. Kümne kuu pärast tegutses 99 piibliuurimisgruppi, ristitud oli 15 ja veel 8 olid teinud otsuse. Selliseid teateid tuleb kõikjalt üle maailma.

Unustatud võti

Ron Clouzets on mees, kes teab ärkamisest palju. Ta on lõpetamas oma järeldoktorantuuri uurimust süstemaatilise teoloogia vallas, kus ta uurib Püha Vaimuga ristimist Ellen White’i kirjutistes. Oma raamatus „Adventism’s gratest need“ kirjutab ta palju erinevatest äratustest, kuidas need juhtusid ja mis olid äratuse ning Püha Vaimu väljavalamise tingimusteks. Ta tõdeb, et miski pole olulisem kui tulla kokku ja koos palvetada. Just see juhtus Kopenhaagenis ja ka tema enda koguduses. Inimesed tulid kokku, et palvetada, uurida Piiblit, õppida, teha plaane ja minna välja. Üheskoos. Kuigi Jumal ei jäta üksikuid palveid vastuseta, on ühispalves suurim vägi ja just sellele viitas Jeesus (Mt 18:19).

IMPACT tähendab mõju; mõju avaldama. Sellist nime kannab liikumine, mille eesmärk on tuua inimesed kokku, et üheskoos viia evangeelium kogu maailmale selle rahvapõlve ajal. Aastavahetusel kogunesid üle Skandinaavia noored inimesed Ekebyholmi, et koostöös Rootsi, Norra ja Taani noorteosakondadega organiseerida IMPACTi kongress motoga „On aeg!“. Uskudes, et pärast seda pole Põhja-Euroopa enam sama.

IMPACTi Skandinaavia ei piirdunud Skandinaaviaga – nädalasel kongressil oli esindatud 25 riiki enam kui neljasaja osalejaga. Kolmandik väljastpoolt Skandinaaviat. Rumeenia edestas osalejate arvu poolest Taanit ja Soomet, Eesti oli neljateistkümne osavõtjaga kuues, Läti ja Venemaa meie järel.

Rütm ja palve

Kongressi läbis palvemeelne rütm (Heartbeat of IMPACT). Kõik hommikud algasid pärast isiklikku pühendusaega pooletunnise ühispalvega ning lõppesid väikestes gruppides tutvudes ja palvetades. Päev läbi oli avatud eraldi palveruum. Muidugi alustati ja lõpetati palvega kõiki vahepealseid tegevusi, et midagi ei tehtaks Jumalast kandmata. Hommikusi teenistusi juhtisid Dan Millares, Alexander Jensen, Jeremy Zwiker, Joakim Hjortland ja Jesse Zwiker. Peakõnelejad olid Derek Morris, Jesse Zwiker, Daniel Pel, Reidar Kvinge ja Ted Wilson, kes mahtus kahemõõtmelisele ekraanile. Kõigi kõnesid ja workshoppe on võimalik audio ja videona kuulata-vaadata. Päeva rütm oli järgmine: hommikusöök, tunnine koosolek peakõnelejatega, tunnine mõtteaeg (info töötlemine), workshop, lõuna, seeriaworkshop, õhtusöök ja õhtune koosolek enne väikeseid gruppe. Selline eritüübiliste tegevuste vaheldumine lähtus Ellen White’i soovitusest anda ajule puhkust materjalide kinnistamiseks ja analüüsiks („Tunnistused“ 6) ning saadava info kogusest hoolimata tundus päevarežiim kerge ja mõnus, vastupidiselt sellele, mis algul kava vaadates pähe tuli. Meile oli vaimulikust toidust füüsilise toiduni kõik ette ära tehtud ja jäi üle vaid nädal aega kõhtusid täita, eemal kõigest kõrvalisest, keskendudes Jumala Sõnale koos kaaskristlastega.

Toit

Vahel tähendab adventüritus tundlikuma maitsemeele jaoks parajat nälga, sest toidud ei ole just maailmatasemel ja Eestis on, eranditega muidugi, taimetoidust kaunis piiratud nägemus. Muidugimõista kollitab eestlasi eelarveprobleem, olgem objektiivsed, aga kes Jesse Zwikeri „Finishing the Work“ workshopi kuulab, mõistab, et see ei pruugi nii olla – tooraine peaks olema võimalik osta maal elavatelt kristlastelt, mis on kasulik talupidajale ja ostjate tervisele. IMPACTil andis rahvusvahelise kogemusega kokkade tiim brasiillasest peakoka Marcelo juhtimisel tõelise elamuse. Rikkalik buffee pakkus kõigile näljastele söömis-, valiku- ja avastamisrõõmu. Minu avastus oli Marcelo eriretsepti järgi viilutatud roosa pasteet, mis maitses nagu vanasti mõnes paremas gurmeerestos mekitud lusikaga serveeritav linnulihapasteet. Pitsad, wokid ja salatid olid üleprahi. Puuviljavalik ja värske mahl. Kiudaine- ja mineraalirikkaid näkileibu võis nautida artišoki-, seene- või ürdipasteediga (retsepti looja ja firma asutaja on adventist) ning piimalembesed said valida mandli-, riisi- ja sojapiima vahel. Ühesõnaga, ka toidus oli teatav annus inspiratsiooni ja oma sõnum (iseäranis taimetoiduskeptikutele).

Töötoad

Töötube oli 18, ent kokku sai valida kõigest kolm – kaks lühikest ja ühe kolmeosalise seeria. Olin nagu see teatud loom kahe heinakuhja vahel. Mis kahe. Kaheksateistkümne! Õnneks saab kõike järelkuulata (kasutage võimalust) ja suur valik tagas, et neli ja poolsada inimest leidsid igaüks miskit huvipakkuvat ning keegi ei pidanud igavlema või nukrusest koridoris hängima. Töötoad, kõned, programm, sõnum ja inimeste tegevus olid kõik läbi mõeldud, andmaks edasi terviklikku sõnumit ja see töötas kokku niimoodi, et mõjus igaühele hingepõhjani, pani ümber hindama suhet Jumalaga, nägema selgemalt Tema plaani, muutma südameid. Õhtuses pargis krõbiseva lume ja laternavalgel ühest toimumiskohast teise jalutades tulid vastu naeratavad rahu kiirgavad näod ja tabasin end mõttelt, et nad kõik on adventistid. Mõelda, kui jalutad suvalisel tänaval, ja vastu tulevad vaid Jumala lapsed.

Olulised mõtted Silvya päevikust:

  • Jumala plaanis peavad olema kristlased sõltumatud, et saaksid ise valida, mis tööd nad teevad, ja vabalt hingamispäeva pidada. Iga töö võib olla misjoniliik ning kõige parem oleks teha tööd, mis aitab inimesi nende vajadustes ja Jumalaga tuttavaks saada. Näiteks haiglad, koolid, tervisekeskused, taimetoidurestoranid. Alaska Airlaines serveerib toidu koos piiblisalmidega. :)
  • Iseseisev jätkusuutlik evangeelne tegevus ja äri käsikäes on ideaal (self-sustainable business evangelism), kuid tegelikkuses ei ole meil veel piisavalt kristlikke institutsioone, kuhu võiksime tööle minna. On vaja rohkem ettevõtjaid, kes looksid töökohti nii vähem ettevõtlikele kristlastele kui mittekristlastele kristlikus keskkonnas töötamiseks. Rohkem koostööd kristlike ettevõtete vahel. Peame minema tasapisi, liikuma läbimõeldult, intelligentsete sammudega ideaali suunas. Kui meil pole ideaali, kaotame fookuse.
  • Sündmuspõhine (ürituspõhine) evangelism on ebaefektiivne viis inimesi evangeliseerida; jätkuv, pidev evangelism on efektiivseim – püsivad asutused, tegevused, kristlikud ettevõtted jne. Eestis nt SPOT, mõned adventistide ettevõtted. Evangelism peaks olema elustiil, mitte sündmus.
  • „Mina“ tuleb kõrvale heita – vaid nii saab Jumala töö tehtud.
  • New Yorgist saab eeskuju – mudel, kuidas jõuda linnadesse, sest see on maailma suuremaid linnu, kus räägitakse umbes 800 erinevat keelt. See on miniatuurne maailm. Aastal 2013 „vallutavad“ adventistid New Yorgi. 2014. aastaks on plaan jõuda iga divisjoni suuremasse linna. Nõnda mobiliseeritakse kogu kirikute võrk.
  • Kirjandusega seotud töö – üks mees võib kõneleda ühe korra korraga, aga ühte raamatut võib lugeda mitu inimest mitu korda.
  • Elame viimseil päevil – lahing Saatana ja Jumala vahel on väga äge (Ilm12:12). Seega, kus on inimesed, kes on valmis Jumala vastu võtma, kuid on veel nõrgad ja elavad justkui unes, seal tegutseb Saatan, et need inimesed ei saaks Jumala teenreiks. Seepärast palugem inimeste eest, et nende peal oleks kaitse Saatana eest.
  • Alati palveta inimese eest, kes sulle meelde tuleb, isegi, kui ei tea, miks vaja.
  • Täida oma meeled Jumala sõnaga:
    1. Küllastu Sõnast (heas mõttes :)) – kuula ja loe; Piibel CD-l või mp3-mängijas – kuula igal vabal hetkel telekast, raadiost, netist tuleva infomüra asemel.
    2. Pühakirja memokaardid – kirjuta iga päev mingi inspireeriv kirjakoht kaardile, korda seda; õpi nagu keelt. Sel on mõju sinu elule. Oluline on kordamine – kui Sa ei korda, läheb meelest ära. Varsti on suur osa Piiblist peas.
    3. Pühakirjast inspireeritud laulud – täida oma meeled Pühakirjast inspireeritud, mitte sekulaarsete lauludega. Kodus võiks olla piiblilaulude plaat. See tähendab, et laulu sisuks on salm Piiblist, millele on tehtud sobiv meloodia. Lastel on palju parem kuulata selliseid plaate kui suvalist muusikat raadiost, sest nad jätavad kõik kohe meelde. Derek Morris tõi näite, kuidas tema lapsel sõideti autoga üle jala ja poiss laulis nutmise asemel haiglasse sõites üht sellist laulukest, mis teda trööstis.

MÕJU

IMPACTil võttis ristimisotsuse vastu 19 inimest, 6 neist ristiti aastavahetusel. Eestist tegid ristimisotsuse Johanna ja Gunnar. Gunnari ristimist nägid otseülekandena lisaks tema perele LifeStyleTV vaatajad üle maailma. Aasta vahetus pärast pidulikku õhtusööki, lauldes „Õla kõrval õlg“.

Vähemalt neli eestlast avaldas soovi osaleda pikemaajalistel misjonikoolitustel ja otsivad selleks Jumala juhatusel võimalusi.

Outreachil läks välja 350 inimest, kes jagasid 700 voldikut, kinkisid 80 „Suurt võitlust“ ja said 50 inimese kontaktid, kellest 13 soovivad alustada piibliõppega. Miikael oli laeval kinkimiseks kaasa võtnud „Jutustus kahest linnast“ ja „Jeesuse Kristuse ilmutus“, mis leidsid omaniku hoopis Ekebyholmis, kui medõde tuli küsima, ega meil ei juhtu tema eestlannast naabri jaoks mõnda raamatut olema. Kõik need inimesed vajavad meie palveid.

Sel aastal on IMPACTi kongresse veel Norras, Taanis, Rumeenias, Rootsis, Austrias ja Lätis. 2014. aastal võib toimuda juba IMPACT Eestis. Selleks on IMPACT Skandinaavia korraldatud tiim valmis jagama vajalikku väljaõpet ja käe saab valgeks teha kõige lähemal juba Lätis, kuhu kõik Eesti noored ja noortejuhid on oodatud nii osa võtma kui organiseerimisel naabritele abikätt ulatama.

Videoid näeb siit: http://impactscandinavia.org/it-is-time-video-recordings/

Audio on siin: http://impactscandinavia.org/it-is-time-audio-recordings/

Eestit esindasid: Viljandist Gunnar ja Katrin, Tallinnast Erkki, Risto, Viljar, Janne, Johanna, Pille, Laura, Tiina, Siiri, Miikael ja Mariann koos sõbranna Silvyaga. Kõik tänavad toetajaid! MA

Kirjutasid Mariann ja Silvya

 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat