Usuvabadusele pühendatud õhtusöögil rõhutasid Valge Maja esindajad vajadust koostöö järele

Avaldatud 6.5.2014, allikas Adventist News Network

Päeval, mil Ameerika Ühendriikide Rahvusvahelise Usuvabaduse Komisjon avaldas oma 15. iga-aastase raporti, tööeeskirjad ja uurimistulemused, innustas usuvabaduse eest võitlejate grupi direktor kahekordistama pingutusi selles töös.

„Kahjuks näitab meie raport, et liikvel on sallimatuse jõud, olgu need siis repressiivsed valitsused või äärmusrühmitused,” ütles Knox Thames (pildil vasakul), kirjeldades ülemaailmset usuvabadust jälgivat raportit.

Thames, kes on terve oma tööelu tegutsenud südametunnistusevabaduse kaitsmise nimel ja kelle sõpru on teistes riikides tapetud usulise sallimatuse vastu sõna võtmise pärast, kirjeldas usulist tagakiusu ja vägivalda kui varju, mis loob pimedust. Pimedusega võitlemiseks on tema sõnul vaja valgust; ta toetus leegi sümbolile, mida kasutavad paljud usurühmitused.

„Praeguses üleilmses olukorras peaksime kahekordistama oma jõupingutusi. /---/ Ma tean, et kui me kõik kanname pimedates kohtades oma individuaalset valgust, siis on pimedus tagasi tõrjutud,” ütles ta.

Thames esines oma mõtetega 30. aprilli õhtul, pärast seda kui ta oli saanud 12. iga-aastasel usuvabaduse õhtusöögil Washingtonis rahvusvahelise auhinna.

Iga-aastane usuvabadusele pühendatud õhtusöök on USA pealinnas traditsioon – Thames nimetas seda „parimaks usuvabaduse peoks linnas” –, millel rõhutatakse tuhandete miljonite nende saatust, keda nende usu pärast kiusatakse; ajal, mil Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Inimõiguste harta vastuvõtmisest on möödas 60 aastat.

Iga-aastane kokkusaamine austab neid, kes töötavad usuvabaduse kaitsmise ja levimise nimel ning õhtusöögile koguneb diplomaatilise korpuse, USA valitsuse, erinevate usugruppide ja usuvabaduse eest võitlejate esindajad. Õhtusööki spondeerivad Põhja-Ameerika Usuvabaduse Assotsiatsioon, ajakiri Liberty ja Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus.

Kohalolijad kuulsid ka Melissa Rogersi mõtteid. M. Rogers on presidendi ja Valge Maja usuliste suhete assistent, ta on president Barack Obama nõunik usuküsimustes. Rogers rõhutas vajadust keskenduda usuvabaduse rindel töötamisel sarnasustele.

„Tõesti, just siis, kui me oleme silmitsi tõsiste ebakõladega, peame kahekordistama oma püüdeid leida ühist pinda. Sest kui me seda ei tee, siis me oleme ohus kohelda teisi vaenlastena, mitte kõnealuse teema oponentidena, me jääme ilma võimalustest teha koostööd tõelises heategevuses ligimese heaks ja me unustame, et see, mis meid ühendab, on kaugelt suurem kui see, mis meid eraldab,” ütles Rogers.

Õhtusöögil tunnustati teiste seas ka seitsmenda päeva adventistist pastorit Antonio Monteirot, kes oli pea kaks aastat vangistuses valesüüdistuse alusel – selline muster iseloomustab paljusid usulistel põhjustel kannatavaid inimesi üle maailma.

Rahvusvahelise Usuvabaduse Assotsiatsiooni (International Religious Liberty Assotiatsion - IRLA) peasekretär John Graz (pildil paremal) nimetas usuvabadust Jumala anniks, ent see on „õrn and”.

„Me võime selle kaotada. Parim viis usuvabaduse kaotamiseks on selle kaitsmiseks ja levitamiseks mitte midagi teha.”

Rohkem infot leiad siit.  

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat