Andrewsi teoloogid kiitsid heaks seisukoha koguduse pea kohta

Avaldatud 28.8.2014, allikas Adventist Review

Seisukohas rõhutatakse naiste ja meeste kui Kristuse ihu liikmete võrdsust.

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse Andrewsi ülikooli teoloogiline seminar on võtnud vastu seisukoha koguduse pea piibelliku kontseptsiooni kohta.

Koguduse Põhja-Ameerika peamine pastoreid koolitav õppeasutus avaldas seitsmeleheküljelise uurimuse pealkirjaga „Kristusest kui koguduse ainsast peast”.

Ülikool ütles oma avalduses, et see dokument „esindab seminari konsensust ja on koostatud ülemaailmse koguduse teenistuses”.

„Ma olen põnevil, andes kogudusele üle selle piibelliku-teoliigilise uurimuse, mis tõstab esile Kristuse kui koguduse pea ainupositsiooni,” ütles seminari dekaan Jiří Moskala. „Ma loodan, et see annab märkimisväärse panuse praegusesse debatti koguduse juhtimise teemal.”

Dokument kinnitab ühehäälselt, et koguduse pea või juht ei ole mitte keegi muu kui Kristus.

„Koguduses on legitiimne juhtkond, kuid ükski inimene ei saa nõuda koguduse pea rolli,” on dokumendis kirjas. „Koguduse peana ilmutab Kristus Jumala piiritut armastust, näidates Jumala moraalset armastusevalitsust ja seeläbi alistades „selle maailma valitseja” võltsvalitsuse.”

Edasi keskendutakse naiste ja meeste rollide piibellikule arusaamisele.

„Kuna Kristus on koguduse (Kristuse metafoorilise pruudi) ainus abikaasa, ei saa koguduse liikmed olla ise koguduse abikaasa, vaid mehed ja naised koos, kollektiivselt, on Kristuse pruut,” seisab avalduses.

Seisukohas ei mainita naiste ordineerimist, mis on lahkarvamusi tekitav küsimus mõnede koguduseliikmete seas. See teema tuleb arvatavasti hääletusele peakonverentsi 2015. aasta töökoosolekul.

Seisukohas kinnitatakse, et Jumal lõi mehe ja naise Eedeni aias võrdseks, ja on öeldud, et Jumal soovib seda võrdsust taastada.

„Kuigi 1Ms 3:16 erinevad tõlgendused on tunnistanud pattulangemise-eelse egalitaarse ideaali rikutust pattulangemise järel, kutsub Piibel meid korduvalt tagasi Jumala algse plaani juurde, milles on täielik võrdsus ilma hirerhiata (Ps 7:10; Js 65:17, 27; 1Ms 1:29, 30),” on seisukohas kirjas.

„Pauluse kirjades, mida sageli valesti mõistetakse (2Pt 3:16), on alles Eedeni eeskuju (Ef 5:21–23) ja need kinnitavad ülejäänud Pühakirja evangeeliumiideaali Eedeni täiuslikkuse lõplikust taastamisest (vt Mt 19:8; 2Kr 5:17; Gl 3:28).

Avalduses on kirjas, et „ka Ellen White rõhutab seda lunastuslikku paradigmat: „Naised peaksid täitma positsiooni, mille Jumal neile algselt lõi: võrdne oma mehega” (AH 231).

Moskala ütles, et ta loodab, et Andrewsi avaldus aitab lõpetada lõhede tekkimise koguduseliikmete vahel.

„Ma palvetan, et see dokument mõjuks kogudusele ühendavalt,” sõnas ta.

Avalduse täismahus (ingliskeelset) teksti saab lugeda siit

Uudise originaali juures on üle saja kommentaari, neid saab lugeda siit.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat