Poisteni jõudmine jalgpalli kaudu

Avaldatud 12.4.2017, autor Andrew McChesney, allikas Adventist Mission

Naabruskonna poisid, kes mängivad Kesk-Aasias Tadžikistanis adventistist treeneri käe all ei pea muretsema vaid tavaliste kollaste ning punaste kaartide pärast. Nad samuti üritavad hoiduda erilisest sinisest kaardist. Treener Bakhriddin Sanginov näitab sinist kaarti, kui ta kuuleb kedagi väljakul ropendamas. Kaks sinist kaarti tähendab, et mängija on mängust väljas.

Vanematele meeldib selline distsipliin, ütles Sanginov. „Vanemad on märganud, et nende lapsed on hakanud neid kodus aitama, nad ropendavad vähem ning ei veeda nii palju aega arvutimänge mängides,“ lisab ta.

Jalgapallitiim on osa adventkiriku pingutustest jõuda inimesteni Tadžikistanis, mis on 8 miljonist inimesest koosnev peamiselt islamiriik, kus vaid 204 inimest on koguduse liikmed. Rohkem kui 1000 koguduseliiget on lahkunud Tadžikistanist selle aastakümne jooksul riigi ebastabiilsuse tõttu. Aga kogudused on lootusrikkad, sest 2016. aastal ristiti 18 inimest. Kuna riigis on avalik evangelism keelatud, teevad kogudusejuhid erinevaid väljapoole jõudmise projekte, nagu näiteks jalgpallitiim, inglise keele kool, tervise -ja pereteemalised näitused ning jalgrattaklubi, mis kaasab 12 kuni 20 inimest sõitudele kaks korda kuus.

„Need projektid annavad võimaluse luua kontakte,“ ütles Edward Dylev, kohaliku adventkoguduse juht. „Niimoodi saame panustada ühiskonna arengusse.“ Osa kolmeteistkümnenda hingamispäeva annetustest neljandas kvartalis 2017 ($7000) läheb misjoniprojektidele Tadžikistanis, mis on Euro-Aasia divisjoni osa.

Jalgpallitiim, mis harjutab ainukese adventkiriku juures Tadžikistani pealinnas Dushanbes, loodi 2015. aasta lõpus, kui naabruskonna lapsed nägid Sanginovi mängimas väljakul ning küsisid, kas ta tahaks olla nende treener. Sanginov haaras kohe sellest ideest kinni.

„Ma mõtlesin, et miks mitte töötada lastega ja nende kaudu jõuda lastevanemateni?“

Sanginov hankis vajaliku varustuse – kolm palli, vile ja stopperi – ning sai Aasia Jalgpalliliidu käest sertifikaadi, et olla laste jalgpallitreener.

Praegu on ta treener kahel või kolmel 90-minutilisel mängul nädalas. 15 minutit igast sessioonist on eraldatud moraalse õpetuse jaoks. Sanginov ütles, et ta on näinud neid poisse, vanuses 11 kuni 13, kes on loobunud narkootikumidest ja teistest kahjulikest ainetest sellest ajast peale, kui nad hakkasid spordiga tegelema.

Ühtegi sinist kaarti neljapäeva hommikuses mängus ei näidatud. Poisid ajasid kindlameelselt taga valget palli, kui nad mängisid kerges vihmasajus metallist aiaga ümbritsetud väljakul. Nad naeratasid laialt iga kord kui Sanginov nende poole pöördus. Pooltosinat poissi vaatasid mängu ning Sanginov ütles, et ka vaatajatel on võimalus liituda tiimiga.

Samal ajal kutsuvad ka laste vanemad Sanginovi oma kodudesse teed jooma ja juttu rääkima. „Vanemad on rõõmsad, et nende lapsed võtavad mängimist tõsiselt,“ ütles Sanginov. „Nad tulevad mu juurde ja ütlevad: „Meil on hea meel, et sa oled organiseerinud sellise meeskonna ja juhid poisse õigele teele.““

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat