Ungaris jäetakse minevik seljataha ning ehitatakse üles ühist tulevikku

Avaldatud 30.4.2015, allikas TEDNews

Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus ja Ungari KERAKi kogukond allkirjastasid dokumendi pealkirjaga „Joint Declaration on Settling the Past and Building a Common” Future (ühisdeklaratsioon mineviku seljataha jätmiseks ja ühise tuleviku ülesehitamiseks). Deklaratsioon tähistab tervenemisprotsessi algust pärast 40 aastat kestnud vastuolusid.

Adventkogudus Ungaris on selle lõhe tõttu kannatanud täpselt 40 aastat. 1975. aastal, kui kommunistlik režiim oli oma haripunktis ja surve kogudusele kasvas, muutus lõhe koguduses vältimatuks, sest rühm noori pastoreid ja koguduseliikmeid protestis koguduse juhtkonna kollaboratsionismi vastu. Pärast konflikti, mis kogudust sügavalt raputas, eraldati see rühm inimesi kogudusest ilma piibelliku aluseta.

Esmalt organiseerusid nad põrandaaluseks koguduseks ning hiljem ametliku kogudusena, säilitades oma identiteedis adventismi ja lootes, et tulevikus saavad nad kogudusega taas liituda. KERAK – kristlik adventkogukond, asutati 25 aastat tagasi ning aja möödudes näis, et eraldatus süveneb üha.

1989. aastal vahetus riigikord, ent oodatud ühinemist ei toimunud ning kaks ühendust kaugenesid teineteisest nii vaimulikult, kultuuriliselt kui organisatsiooniliselt. Paljud Trans-Euroopa divisjoni (TED) ja peakonverentsi juhid ning kohalikud kogudusejuhid on püüdnud 40 aasta vältel kogudust ühendada, ent tulutult. Kuigi mitmed koguduseliikmed ja ka pastorid taasühinesid kogudusega, hoidis KERAKi ametlik juhtkond ka pärast läbirääkimisi distantsi.

Kõige selle tulemusena muutus seitsmenda päeva adventistide kogukond aina skeptilisemaks võimaluse suhtes, et kogudus taasühineb ning tõsiseltvõetavad läbirääkimised lõppesid umbes 15 aasta eest. Viimaste aastate jooksul on olukord aga muutunud.

KERAKi uus põlvkond juhte alustas kõnelusi uniooni ja liiduga 2011. aastal. Läbirääkimisi toetab ja innustab TED ning peakonverentsi peakorter – nimeliselt Bertil Wiklander, Raafat Kamal ja Ben Schoun – ning kõnelused on läinud edukalt ja delegaatide vahel on arenenud tugev sõprus.

Reedel allkirjastatud deklaratsioon märgib olulist pööret Ungari koguduse elus. Dokumendis on loetletud Piibli imperatiivid ühtsuse ja andestuse kohta ning see sisaldab ka mõlema poole andekspalumist. Mõlemad osapooled kinnitavad, et pühenduvad ühise tuleviku ülesehitamisele, et täita Jumala missiooni, mis on kogudusele usaldatud. See on väga julgustav hetk ja kogudus on lootusrikas, et 40 aastat kestnud lõhe lõpeb ning mõnisada õde ja venda liituvad adventkogudusega.

Siiski on lähitulevikus raskusi, eriti vallas, mis puudutab tugeva vaimuliku ja emotsionaalse ühtsuse rajamist pärast pikka arusaamatuste ja vaenulikkuse perioodi. Aga meil on lootus, et Jumal, kes „lepitas maailma enesega ega arvestanud neile nende üleastumisi” (2Kr 5:19), juhib seda protsessi, nagu me oleme selle tunnistajaks olnud tänaseni.

„Ma ülistan Jumalat Tema armu eest, et Ta on mõlemad kogukonnad toonud risti jalamile, kus Kristuse-sarnane andestus, tervenemine ja armastus on võtnud enda valda südamed ja meeled,” ütles Trans-Euroopa divisjoni president Raafat Kamal. „Viimase paari aasta jooksul olen isiklikult olnud tunnistajaks, kuidas koguduseliikmed ja juhid on siiralt lepitust otsinud. Kristus tuleb pea ja Tema ühendab meie adventusklikud Ungaris nõnda, et see pisku, mida meie liikmed Ungaris praegu teevad, muutub Tema nimes õnnistustetulevaks,” lisas Kamal.  

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat