Andrewsi ülikooli tudengid ehitasid väikese maja

Avaldatud 26.5.2015, allikas Adventist Review

Selmet sõita tavapärasele misjonireisile Lõuna-Ameerikasse maja ehitama, andis adventistist professor oma õpilastele ülesande ehitada maailma üks väiksemaid maju.

Tulemuseks on kõigi funktsioonidega elamisväärne miniatuurne 13ruutmeetrine maja, mis on mudel sellest, mida Andrewsi ülikooli tudengid planeerivad hakata ehitama inimestele, kel ei ole võimalik ise eluaset soetada.

„Me alustasime nii, et ei teadnud päris täpselt, mis sellest välja tuleb, aga üliõpilastele see meeldis ja see oli nende jaoks avastusretk,” ütles arhitektuuri-, kunsti- ja disainikooli dekaan Carey Carscallen, kes ehitas maja koos oma viie tudengiga.

Traditsiooniliselt on arhitektuurilend sõitnud igal aastal Boliiviasse, et ehitada sealsetele inimestele, ent Carscallen soovis vedada projekti, milles saaksid osaleda kõik tema üliõpilased, ja seda kooliaasta kestel.

„Michiganis on raskem maja ehitada, kuna siin on talved,” selgitas ta. „Ja kuidas sa lähed iga päev ehitusplatsile, kui sul on täiskoormusega õppejõutöö? Me saime töötada laohoones terve aasta kestel, nii et ilm meid ei seganud.”

Väikese maja ehitamisel on oluline planeerimine ja eeltöö, ütles Carscallen. Tudengid pakkusid erinevaid ideid ja langetasid enamuse otsustest ise. Nad pidid omandama kõik oskused, et ehitada tavalist maja, kaasa arvatud seinte konstruktsioon, paneelide panemine, soojustamine, toru- ja elektritööd.

Tänu valgusele, suurtele akendele ja ustele on majas sees palju valgust ega teki klaustrofoobilist tunnet. „Esimesel korrusel” on laud kahele, köögipiirkond kraanikausi ja väikese külmikuga, ahju ning tööpinnaga. Trepp on seest õõnes ja trepialuseid saab kasutada panipaikadena. On olemas ka vannituba ning tualettruum ja dušš.

Üleval on kaks osa, ühes on suur magamistuba suure voodiga ja teine võib olla kas teine magamistuba või elutuba või panipaik. Kuigi maja kaalub 3630 kilo, saab seda veoauto järel ühest kohast teise transportida, mida on ideaalne näiteks pikaks puhkusele sõiduks.

Projekt osutus nõnda edukaks, et Carscallen otsustas seda ka järgmistel aastatel läbi viia, seepärast müüaksegi üks majadest maha 30 000 USA dollari eest. Loodetakse teenida piisavalt tulu, et ehitada väikseid maju kogukonna vähekindlustatud elanikele.

Kuigi nii väikses majas elamine nõuab kohanemist, peab õppejõud väikese maja liikumist ka väga heaks algatuseks, sest see võidab ära materialismi.

„Kui sa kogud ja kogud igasugu asju, siis vajad suuremat maja, et neid asju ära mahutada. See on nõiaring,” ütles ta.

Kuid väikesed majad on ka väga väikese elamiskuluga ja kestlikud. Selmet võtta eluasemelaenu ja kulutada pikki tunde maja pidamiseks, saavad väikese maja omanikud keskenduda erinevatele huvidele.

„Eriti kui sa oled huvitatud misjonitööst ja soovist teiste heaks elada, säästab väike maja sind pangaorjusest,” sõnas Carscallen.

Siit saab vaadata kiirvideot majade valmimisest. 

Siin on majaehituse kodulehekülg. 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat