Adventistid kinnitavad pühendumist usuvabdusele

Avaldatud 15.10.2006, allikas Adventist News Network

Eelmisel nädalal peeti konverents 1981. aasta „Usu või uskumuste tõttu sallimatuse või diskrimineerimise kõrvaldamise deklaratsiooni” 25. aastapäeva tähistamiseks, kus osalesid Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni liikmesriikide valitsusväliste organisatsioonide esindajad, teiste seas ka Seitsmenda Päeva Adventistide esindajad.

Konverentsiga kinnitati ühenduse jätkuvat pühendumist usuvabaduse ja inimväärikuse tähtsustamisele maailmas.

Kuigi tegelikult koostati deklaratsioon 25. novembril, toimus deklaratsiooni mälestuskonverents siiski New Yorgis 5. oktoobril, kuivõrd Ameerika Ühendriikides tähistatakse novembri lõpus tänupüha.

Kuigi praegu, 25 aastat pärast deklaratsiooni koostamist, kehtib aastakümneid olnud usus ja jumalate kummardamises valdavalt südametunnistuse vabaduse printsiip, on siiski rahvaid, kes eitavad seda iga inimese põhiõigust. Inimesed peavad siiani kannatama diskrimineerimist, vihkamist, vägivalda oma uskumuste ja usuliste põhimõtete pärast.

Vastavalt adventkiriku avalike suhete ja usuvabaduse osakonna (PARL) aruandele on sajad tuhanded selliste riikide kodanikud riigi valitsuse kahtlustäratavate isikute nimekirjas ja mõningatel juhtudel peavad ka kandma surmanuhtluse karistust, kui on välja astunud riigi poolt määratud usulahu kogudusest.

Üle sajandi on Seitsmenda Päeva Adventistide kogudus aktiivselt levitanud mõtet usuvabadusest ning toetab ilmaliku maailma koostatud 1981. aasta Ühinenud Rahvaste deklaratsiooni.

Alates sellest ajast on deklaratsioon olnud põhipunkt usulise diskrimineerimise ja sallimatuse vastu võitlemisel. „See annab otsese kaitse, mida ei anna ükski teine dokument,” ütles PARL-i juhataja Jonathan Gallagher. Gallagher märkis seejuures ka, et deklaratsiooni sõnastus on tegelikult laenatud erinevatest põhiseadustest ja teistest tähtsatest dokumentidest.

Adventistidena on meile, nagu ka teistele hingamispäevapidajatele, erilise tähtsusega deklaratsiooni õigus: „puhkepäevadele…vastavalt usu ettekirjutusele”, mis PARL-i endise juhataja Bert B. Beachi sõnul on suur samm selle poole, et oleks tagatud täielik usuvabadus. See punkt lisati deklaratsioonile suuresti tänu Gianfranco Rossile, kes on endine adventistide esindaja Ühinenud Rahvaste Organisatstiooni Genfi kontoris.

Seega on üsna enesestmõistetav, et adventistid toetavad ühiselt 25 aasta möödumist konverentsist, mis märgib seda elutähtsat deklaratsiooni. Jonathan Gallagher: “Adventistid usuvad, et aastapäeval ei mälestata mitte ainult deklaratsiooni, vaid ka fundamentaalseid põhimõtteid nagu usuvabadus ja erinevate uskude vastastikune austus”.

Adventistide Välissuhete Komitee avalduses tuuakse välja, et kuna 1981. aasta deklaratsioon toob selgelt välja järgmised sätted: --vaba võimalus luua usulisi ühinguid, õigus levitada uskumusi, võimalus saada vabatahtlikke annetusi, harida ja koolitada ning, kõige tähtsam, õigus järgida südametunnistust usu vahetamisel--, siis adventistid toetavad jätkuvalt neid elutähtsaid põhimõtteid, mis muudavad ühiskonna turvalisemaks ning soosivad vastastikust austust inimeste vahel, kes on erinevatest religioonidest või usulahkudest.

Gallagher, kes teenib ka koguduse ja ÜRO kontaktisikuna, esitas selle avalduse aastapäevapidustustel. Kiriku toetust deklaratsioonile väljendab järgnev kokkuvõte: “Adventistide kogudus on täielikult pühendunud sellele, et levitada ja kaitsta usuvabadust kõigile ja kõikjal. Seega kogudus jätkab koostööd ÜRO inimõiguste asutusega, teiste rahvusvaheliste usu ja uskumuste agentuuride ja organisatsioonidega, et julgustada iga rahvast vastu võtma fundamentaalset õigust usuvabadusest.”
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat