Euroopa: Noorte adventistide vaatlusküsitlus pere, kiriku ja ühiskonna mõjust

Avaldatud 6.11.2006, allikas Adventist News Network

Mida vajavad Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse noored, et kasvada ja hoida lähedast suhet Kristusega? Euroopa adventistid loodavad leida vastust laialdase uuringu käigus, et uurida noorte adventistide mõtteid. Uuring Valuegenesis Europe põhineb sarnasel uuringul, mis viidi läbi Ühendriikides 1990. ja 2000. aastal.

USA uuringute versioonis uurisid teadlased, millist rolli mängisid adventistide kooli, kodu ja koguduse kombinatsioon õpilaste usu arenemisel. Euroopa uuringus küsitakse mõned samad küsimused, aga neid on muudetud, kajastamaks Euroopa kultuuri. Läbiviijad otsivad osavõtjaid vanusevahemikus 14 kuni 25 aastat.

“Kuna Euroopas pole adventkoolide võrgustikku, keskendutakse pere, koguduse ja ühiskonna mõjule Euroopa noorte adventistide hulgas,” ütles Manuela Casti, Prantsusmaa noortekeskuse José Figols Centre direktor. Casti on ka ülikooli teoloogilise seminari õppejõud ja üks Valuegenesis Europe põhiorganisaatoreid.

“Meie noored on nii avatud ühiskonnale,” lausus Casti. “Kaheksakümmend protsenti nende elust on mõjutatud muudest faktoritest kui kogudus. Küsitluse käigus loodetakse avastada, kuidas noored inimesed võtavad vastu adventistide õpetused ja tavad ning kuidas nad on kaasatud koguduse ellu ja milline on koguduse asjakohasus noortele inimestele. Me loodame näha, kas saame midagi paremini teha ja leida uusi teid nendeni jõudmiseks.

V. Bailey Gillespie, La Sierra Ülikooli professor, oli tihedalt kaasatud USA Valuegenesise uuringutesse, mis tema sõnutsi on andnud kõige ulatuslikumaid tulemusi adventistide laste hulgas. Gillespie on ka La Sierras pere- ja noortekeskuse John Hancocki keskuse direktor. Seda esimest uuringut kajastati 27 väljaandes ja anti välja kaks raamatut. Gillespie nõustab Euroopa uuringuid.

Ta märki, et kuna uurimus ei kaasa adventistide haridust, siis tulemused saavad olema vägagi erinevad sellest, mida ta sai teada Ameerika adventistide hulgas.

Mõned erinevused võivad tuleneda elust postmodernistlikust ühiskonnas. Casti eeldab, et postmodernism mängib tulemustes paljutähendavat osa. Gillespie arvab, et baseerudes sarnaselt Austraalias ja Põhja-Euroopas tehtud uuringutele, on peamised erinevused postmodernismi mõjul Ameerika ja Euroopa noorte adventistide vahel. “Me oleme sama hästi mõjutatud postmodernismist ka siin,” lausus ta.

Casti ei nõustu sellega: “USA on ikka veel väga palju seotud ja tundlik suhetes kirikuga üldiselt. Vaadake kiriku osaluse protsenti Ameerikas. See on palju kõrgem kui Euroopas. Siin on kirikud tühjenemas aina rohkem ja rohkem. Kirikus käivate inimeste protsent Euroopa põhjamaades on alla 10%.”

“Kirikut ei tajuta enam individuaalse elu vajaliku osana,” jätkab ta.

Casti nimetab situatsiooni kirjaoskamatuseks. “Religiooni mittetundmine on nagu oskamatus lugeda ja kirjutada. Paljud Euroopas ei tunne usu grammatikat.”

Küsimusele, mida ta peab põhjuseks, et kirikuskäimine Euroopas väheneb, käis Casti välja järgmise teooria: “Üks kiriku nõrkustest on perekonna usu ülekanne. See ei ole nii ainult adventistide seas, vaid mujal ka. Usk on nüüd privaatne. Pered pole usku edasi andnud kui ühendatud ühiskondlikku valikut. Paljudel juhtudel lükkavad perekonnad usuvaliku tegemise edasi aega, kui noored on piisavalt suured, et teha enda valik.

Kuid ta ütleb, et religioon pole Euroopa adventistide tänapäevast täielikult välja tõrjutud, sest “noored inimesed on sügavalt huvitatud vaimsetest asjadest”. Eurooplaste noorteliidrid loodavad, et Valuegenesise uuring näitab noortejuhtidele, kuidas jõuda noorteni ja hoida neid kirikus.

“Kaotada noori pole ainult hirm – see ongi juba reaalsus,” ütleb adventistide kiriku noortetöö juht Euroopas Paul Tompkins.

“Noored on [mitte ainult] meie olevik, vaid ka tulevikus koguduste juhid,” lisas Corrado Cozzi, Euro-Aafrika Divisjoni noorteosakonna juht. “Me peame teadma, mida meie noored kirikult tulevikus ootavad. Me peame valmistama neid ette tulevikukoguduse juhtideks, kuid esiteks peame me teadma, kuidas seda teha.”

“Selle uuringu läbi tahame teha kindlaks, et me kuuleme oma lapsi,” lausus Tompkins

Uuring, mis eeldavasti kestab kuni 2007. aasta märtsini, on partnerlus adventkoguduse noortetöö Euro-Aafrika ja Trans-Euroopa Divisjoni vahel ning sinna on kaasatud ainult Euroopa riigid. Uuring on juba alanud Portugalis ja Itaalias. Iga mõne kuu tagant on uuring saadaval kahes või kolmes riigis.

Valuegenesise küsitlus on kättesaadav ainult internetist ja nõutab parooli. Adventistid vahemikus 14 kuni 25 aastat saavad parooli oma noortejuhilt.

Organiseerijate sõnul saavad esialgsed andmed avalikuks palju kiiremini, kuna uuringut on teostatakse interneti vahendusel. Põhjalikum analüüs tehakse hiljem.

Gillespie märkis, et USA-s tehtud Valuegenesise uuring avaldas suurt mõju noortetööle ja viis mõningate muudatusteni noortele mõeldud piibliõppe kavas.

“Põhja-Ameerika uurimismeeskond ootab kannatamatult Euroopa tulemusi, et me saaksime kõrvutada ja võrrelda oma noori Euroopa noortega,” ütles ta.

Rohkem infot lehel www.valuegenesis.org.
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat