Usuühiskonnad peaksid olema rohkem kaasatud ÜROs, ütles adventistide liider

Avaldatud 14.11.2006

Kuigi Ühinenud Rahvaste Organisatsioon on pikka aega jooksnud ilmalikus joones, on usu mõju ühiskonnale hädavajalik, ütles Seitsmenda Päeva Adventistide kiriku esindaja Ühinenud Rahvaste Organisatsioonis (ÜRO), dr Jonathan Gallagher.

Märkides ära, et kirikud peavad võtma initsiatiivi enda kätte ja saama kaasatud Ühinenud Rahvaste Organisatsioonis, ütles ta veel: “Me peame sellised kokkutulekud rohkem ususõbralikeks tegema, et me võiks selle suure ülemaailmse religioosse ühiskonna siduda ühtseks liikmeskonnaks.” Ta lisas, et tihtipeale tundub, et religioonigrupid ei ole üldse huvitatud käesolevast ÜRO agendast.

Gallagher võttis sõna 2. novembril ÜRO suurima avaliku kogunemise foorumil New Yorkis, mis toob kokku tuhandeid tsiviilühiuskonna esindajaid.
“Kuna ei taheta pöörata ÜRO-d “religiooni festivaliks”, peame me olema teadlikud väärtustest ja printsiipidest, mis usuinimesed lauale käivad,” ütles Gallagher. “Kõik usuinimesed on selgelt teretulnud konverentsidele nagu seda on ÜRO kohtumised; me võime palju teha, et kindlustada rohkem kokkuleppeid ning olla kindlad, et elutähtsad humanitaarsed ja sotsiaalsed eesmärgid on saavutatud. Näiteks, palju religioonigruppe on seotud parema tervishoiu ja vaesuse kahandamise tagamisega, siiski torkavad nad silma oma puudumistega mõningatelt ÜRO kogunemistelt. Nad peavad olema osa arengukavast, ükskõik milline see siis saab olema kavandatud.”

“Religioossete usklike sotsiaalsete panuste tunnustamine on eluliselt tähtis. Usuinimestel on palju anda selle maailma heaolu jaoks ja nende osalus võib muuta teiseks paljude elud,” järeldas Gallagher.

Eelmises aastakümnes, eraldi usuvabaduse traditsioonilistest asjadest, suunasid adventistid ka teised teemad ÜRO arengukavasse ja teistesse rahvusvahelistesse organitesse. Need teemad sisaldavad keskonnakaitset, võitlust HIVi ja AIDSi vastu, naiste teemasid, inimkaubitsemist ja vaesust.

“Millenniumi Arengu Eesmärgid on ehk kõige laialdasem platvorm, kus usuühiskonna hääl võiks olla kuuldud palju suurema intensiivsusega,” ütles Rajmund Dabrowski, adventistide maailma kiriku kommunikatsiooni direktor.

Mõistes usu elutähtsat rolli leevenda inimkannatusi ühiskondades, tõotasid eelmisel aastal kristlike kirikute grupp, kaasa arvatud adventistid, koostööd teha võitluses vaesuse, soolise ebavõrdsuse, HIVi ja AIDSi vastu ning teiste inimkonna jaoks kiirete asjade eest.

See pühendumus peegeldus kirja pealkirjast “Kutse sõprusele”, mis oli esitatud ÜRO ametnikele New York’is 13. septembril 2005. aastal.

“ÜRO ja teised ülemaailmsed foorumid pakuvad kristlikele kirikutele praktilist kaasamise tasandit, mis puudutab kõiki inimesi olenemata nende religioonist, etnilisusest ja taustast,” ütles Dabrowski. “Me võime teha palju rohkem ja kui kristlased, peame me andma oma ainulaadse panuse.”
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat