Suurbritannia: Diskrimineerimine, seadus ja kristlane

Avaldatud 4.12.2006, allikas Adventist News Network

Kristlased pole vabad diskrimineerimisest ja nad peaks olema valmis selles vastu pidama, ütles Richard O’Dair, tööhõive ja diskrimineerimisseaduse spetsialist, ühel hiljutisel edukate kristlastest ärimeeste kohtumisel. O’Dair aitas kaasa viiel hommikusöögi vestlusringis: “Diskrimineerimine: Kuidas me peaksime võitlema sellega? Kas kohtuskäimine on vastus sellele?” Kohtumine leidis aset Law Society's Hall’is, Chancery Lane’s, Londonis.

Diskussioon organiseeriti “Seitsmes Tase” (“Level Seven”) poolt – põhiliselt Londoni kesklinna Seitsmenda Päeva Adventistide kiriku ümber baseeruvate ärijuhtide grupi poolt, kes soovivad ulatada abikäe oma kolleegidele linnas, seletas Britannia adventistide kiriku kommunikatsioonidirektor Victor Hulbert. Vastavalt Seitsmenda Taseme kodulehele seisneb nende eksisteerimismõte selles, et “organiseerida koht diskussioonide toimumiseks asjakohaste tänapäevaste asjade arutamiseks kristlase perspektiivist ja töövõrgust ning sõpruskonnast rääkimiseks inimestega, kes tahavad ühiskonda paremaks muuta.”

O’Dair ütles, et kui see saab olema diskrimineeriv eelarvamus, siis “me vajame, et Püha Vaim aitaks meid”. Ta tõi välja, et organiseerimistasandil on lihtne saada kohtusse kaevatud väidetava diskrimineerimise eest “isegi kui sina ja Jumal teate, et oled käitunud heas usus”. O’Dair usub, et üldiselt diskrimineerimisseadus on see miski, mis oleks kristlastele teretulnud hetkedel, kui nad peavad olema võimelised andma ladusa põhjenduse kõigele töökohas tehtule.

Siiski arvas Paul Diamond, et diskriminatsiooni õigusandlust on tihti kasutatud, et kohelda inimest halvemini ning et see on väga poliitiline. Diamond on spetsialiseerunud religioonivabaduse seadusele ja arvab, et õigusandlus instantsi jaoks, mis kaitseb inimeste õigusi teatud seksuaalsete orientatsioonide puhul, on iseenesest väga loomulik; aga samas võib olla diskrimineeriv usuorganisatsioonide suhtes, kes usuvad seksuaalsesse suhtesse Jumala ettekirjutiste kaudu kui heteroseksuaalsesse abiellu.

Kristlasest alluv või ülemus peaks alati proovima pürgida mõistliku aksepteeritava lahenduse poole, lisas Mark Mullins, Kristlike Advokaatide Ühingu Nõukogu liige ja Avaliku Poliitika Komitee esimees. Ta usub, et seaduslik lähenemine peaks olema viimane võimalus.

“Sellest hoolimata,” märkis ta, “peab kristlane alati jääma truuks Kristusele ja mitte minema kompromissile oma usus.”

Üks diskussioonist osavõtja, Mark Jones, nõustus, et “kuigi õigusandlus on vastus, ei ole see ainus vastus.”

Kolme aasta eest oli Jonesil praksis rakendades oma kogemust tööandlusseaduses, et aidata kristlasi, kirikuid ja teisi kristlastest tööandjaid.

Ta ütleb, et üks moodus hajutada problemaatiline situatsioon on esmalt teha mitteametlik kohtumine. Ta seletab, et see on kristlaste jaoks võimalus lahendada erinevused pikameelsel viisil.

Siiski hoiatab O’Dair, et kuigi, kui kristlased, te võite soovida hoiduda seadususandlusest, mõnikord on parem järgida vana Rooma ütlust: “Kui sa tahad rahu, valmistu sõjaks.”

Daniel Matoyu kaitses hiljuti üht töötajat, kes oli vallandatud homoseksuaalsusest kõnelevate Piibli tekstikohtade levitamise eest kolleegidele töökohas. Ta soovitas, et kristlased “peaks olema ettevaatlikud ja tundlikud”.

See on kolmas Seitsmenda Taseme seminar, mis on suunatud Londonis töötavatele edukatele äri- ja ametimeestele. Kohalviibijate hulgas olid ka mõned Seitsmenda Päeva Adventistide institutsiooni - Newboldi Kolledži - majandustudengid. Rohkem informatsiooni aadressil www.levelseven.org.uk
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat