Ühiskond vajab rohkem kristlust, ütles Yale´i teoloog adventistidele

Avaldatud 15.4.2007, allikas Adventist News Network

Arvestades igapäevaste meeldetuletustega mittetoimivast usust – eriti usu poolt innustatud vägivallaga – ei ole mingi ime et tänapäeva ühiskonnas on märgata kasvavat vaenulikkust usu suhtes. Siiski rohkem usku, mitte vähem, aitab kaasa, et luua ühiskonnas rahumeelseid ja terveid suhteid, ütles dr Miroslav Volf grupile adventistidele Columbia Union kolledzis. Yale´i ülikooli teoloog ja süstemaatilise teoloogia professor dr Volf pidas adventõppeasutuses loenguid teemal “Vigaselt toimiv usk” 30. ja 31. märtsil.

Vastates kriitikale, et kristlus võib esile kutsuda vägivalda ja tegevusetust, Volf käsitles kristliku usu rahumeelsust ning selle olulisust tänapäeva ühiskonnas.

See aga ei tähenda, et kristlus ei motiveeriks kunagi vägivalda, ütles Volf. “Pime religioosne innukus on osa sellest probleemist,” selgitas ta, kuid lisas, et “mida rohkem kristlik usk esitleb viisi elada ja mida rohkem selle usu järgijad seda eluviisi praktiseerivad, seda parem meil on.”

Volf kinnitas, et vägivaldsus ei tulene kristlikust arusaamisest Jumala olemisest. Ta selgitas, et paljud peavad monoteismi võimalikku käsitlust “Minu-Jumal-on-parem-kui-sinu-oma” vägivalda tekitavana. Ometigi ta kutsus publikumi vaatama lähemalt Jumala olemust. Volf ütles, et monoteistlik arusaamine Jumala olemusest loob täiusliku armastuse osaduse, millel kristlus rajaneb.

“Oleks keeruline väita, et selline monoteism innustaks vägivallale,” ütles Volf.

Kuidas on aga nende paljude kohtadega Piiblis, kus räägitakse vägivaldsusest, näiteks ka Ilmutuse raamatus, kus kujutatakse Kristust rahvaste mahalööjana?

“Ilmutuse raamat ei väida, et kogu kurjus saab võidetud heaga või hävitab ennast ise,” selgitas Volf. “Need, kes keelduvad armastuse läbi päästmisest vägivalla küüsist, arvatakse välja armastuse maailmast.”

Taashi Rowe
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat