Mosambiik: Uskude-vaheline koalitsioon käivitab malaaria vastase kampaania

Avaldatud 1.7.2007, allikas Adventist News Network

27. juunil käivitus Mosambiigis USA esimese leedi Laura Bushi ja kümne usugrupi liidrite osavõtul programm, mille eesmärgiks on elimineerida malaaria Ida-Aafrikas.

Peaaegu 2 miljoni USA dollari suurune toetus USA presidendi Malaaria Initsiatiivist jõuab enam kui 1,5 miljoni inimeseni Mosambiigis, riigis, kus malaaria põhjustab enam surma kui AIDS. Peaaegu 20% alla viie aastastest lastest riigi Zambezia provintsis põevad malaariat riigi tervise ametnike järele.

„Usu kogukonnad eksisteerivad riigi igas külas; seetõttu suudavad just usujuhid jõuda oma liikmeteni ning mõjutada nende suhtumisi ja käitumist, mis mõjutab ka malaariat,“ ütles Bush umbes 250-le osavõtjale Uskude-Vahelise Malaaria vastase Kampaania (IRCMM) koosolekul Maputo Seminaris.

Initsiatiivi, mis hõlmab haridusprogramme ning näiteks moskiitovõrkude jagamist, korraldavad Adventkiriku Arengu- ja Katastroofiabi Organisatsioon (ADRA) Mosambiigis ning IRCMM.

Igal aastal registreeritakse Mosambiigis 6 miljonit malaaria juhtumit ning haigus on riigis peamiseks surma põhjuseks. Malaaria on põhjuseks ka riigis levivale vaesusele, vähendades produktiivsust ja seda eriti maapiirkondades.

„Epideemia võitmine on möödapääsmatu kutsumus – eriti kuna malaaria on ennetatav ja ravitav,“ ütles Bush.

„2006. aastal kutsusid juhid selles Mosambiigi malaariast vabastamise unistuses osalema ADRA ning Washington National Cathedral´i,“ lisas ta.

„Koos Malaaria Vastu (Together Against Malaria) esitab koostööd ADRA, Uskude-vahelise Kampaania, Washington National Cathedral's Center for Global Justice and Reconciliation´i, Mosambiigi Tervishoiu Ministeeriumi ja USA valitsuse vahel,“ selgitas ADRA Mosambiigi direktor Darcy de Leon.

„Mosambiigi malaaria-vastane projekt on otseseks tulemiks 2005. aastal kristlike kirikute poolt allkirjastatud Partnerluse kutsele, et üheskoos võidelda globaalse vaesuse vastu,“ ütles IRCMM Töörühma liige ja adventkiriku kommunikatsioonijuht Rajmund Dabrowski.

„Kirikud omavad kohalike koguduste ja institutsioonide näol aktiivset võrgustikku,“ ütles Dabrowski. „Malaaria puudutab igaühte lugematutes kogukondades. Kirikud on hea positsiooniga ning tugevate ressurssidega arendamaks tegevusprogramme, mis hõlmavad koolitust ning konkreetse abi levitamist,“ lisas ta.

Malaaria vastane projekt koolitab enam kui 250 juhti erinevatest uskudest, mille seas on Seitsmenda Päeva Adventkirik, Rooma Katoliku Kirik, Anglikaani Kirik, Ühinenud Metodisti Kirik, Islami Kongress Mosambiigis, Islami Nõukogu Mosambiigis, Hindu Kogukond, Kristlik Nõukogu Mosambiigis ja Baha´i Kogukond.
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat