Üks esimestest vähiravi keskustest nimetati oma rajaja järgi

Avaldatud 16.8.2007, allikas Adventist News Network

Prootonravi Keskus Loma Linda Ülikooli Meditsiinikeskuses (LLUMC) nimetati pärast 17 aastat ja peaaegu 12 tuhandet edukalt ravitud patsienti ümber selle asutaja dr. James Slateri järgi. Pärast 23. mai LLUMC juhatuse otsust on asutuse nimeks James Slateri Prootonravi Keskus.

"Ma ei oleks saanud olla enam üllatunud," ütles dr Slater kui kuulis uudiseid. Dr. Slater, vähi ravimiseks kasutatava prootonravi pioneer hakkas taotlema prootonravi keskuse rajamist LLUMCsse juba 1970ndatel. Sel ajal oli teda õpetatud ravima radiatsiooniga.

Kuid ta ütles, et ta ei suutnud vaadata patsiente kannatamas kõrvalnähtude pärast, mis tekkisid röntgenikiirgusest. Ta teadis, et on olemas parem tee, kuid see oli veel füüsikalaborites kinni.

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse liige dr. Slater ütleb: "Usklikuna oli mulle selge, et proovida parandada patsientide olukorda oli ainus võimalus. See oli minu kohustuseks minna ja teha asjad paremaks kui need senini olid olnud. Mul ei ole kahtlustki, et Jumal ootab, et me tööl olles püüaksime olukordi paremaks muuta."

Alates 1970. aastast külastas dr. Slater mitmeid asutusi, kus tegeldakse heeliumi ioonide, prootonite, pi mesonite (koosneb kahest kolmandiklaenguga elementaarosakesest) ja teiste osakeste ravivõimaluste uurimisega. Uuringud ning koostöö erinevate laboritega jätkusid ka 1980.ndatel. Lõppkokkuvõttes rajas dr. Slater prootonravi. Erinevalt tavaliselt kasutatavast rüntgenkiirtega kiiritamisest, ravib prootonravi vähihaigeid kudesid terveid kudesid seejuures vigastamata.

"Ma katsetasin prootonitega kuivõrd nad olid kontrollitavad ning ma teadsin, et prootonid pole patsientide tervisele karmide tagajärgedega. Seega oli see minu esimene valik."

Idee ravida prootonitega polnud iseenesest uus. 1946. a ennustas Robert R. Wilson, et prootoneid võiks kasutada ravis.

Kuigi algselt oli LLUMC skeptiline, sest vahendid olid kallid ja poldud kindel ka ravi efektiivsuses, jätkas dr. Slater töötamist eesmärgi nimel. Ta soovis, et selline raviasutus oleks just Adventhaiglas.

"Loma Linda andis mulle võimaluse minna meditsiinikooli ning nüüd tahtsin mina anda neile midagi. See on minu põhiline eesmärk, miks ma selle just siia tõin. Ma tundsin, et see oleks koolile hea."

Ravi algas keskuses 1990. aasta oktoobris ning sellest ajast alates on ravitud 11 842 patsienti. Patsiendid, keda on keskuses ravitud on ravi tulemustest vaimustunud. Õhupalli Vennaskond - organisatsioon, kuhu kuulub ligi 3000 eesnäärme vähi raviks prootonravi saanud meest, on üks näide. Prootonravi keskuse 15. sünnipäeval kinkis Õhupalli Vennaskond dr. Slaterile raamatu 100 pühendusega.

Keskuses töötavad eksperdid on spetsialiseerunud kopsu, aju ja eesnäärme vähi ravimisele. Samuti uuritakse, kuidas oleks võimalik kasutada prootnravi rinnavähi ravimisel. Dr. Jerry D. Slater, dr James Slateri poeg, kes on nüüd keskuses juba mõnda aega töötanud, ütleb: "Seal, kus minu isa oli teerajajaks, on nüüd ülejäänud maailm sammumas."

Samuti on ka dr. James Slateri poeg Jon, insener, haiglas töötamas. Tema disainis kontrollsüsteemi, mis võimaldab kogu programmil töötada.

Pastor Lowell Cooper, LLUMC juhataja ning Adventistide maailmakiriku asepresident ütles, et keskus nimetati dr. Slateri järgi selle tõttu, et just tema oli see inimene, kes juhtis Loma Linda keskuse arendamist ning on üle maailma tunnustatud füüsik. "Dr. Slater on üks enim väljapaistvamaid teadlasi ja seda mitte ainult meie koguduse piires vaid terves maailmas."

Tänasel päeval jätkab keskus vähihaigete paremate ravivõimaluste uurimist. Et prootonravist enam teada saada, külasta www.protons.com.
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat