Püstitati monument Stalini reziimi ajal tapetud adventistide mälestuseks

Avaldatud 21.10.2007, allikas Adventist News Network

Seitsmenda päeva adventistid ja teised kogukonna liikmed püstitasid 7. oktoobril Peterburis mälestusmärgi 1930-ndatel Josif Stalini reziimi ajal tapetud adventistide mälestuseks.

Levashovski surnuaiale kogunes umbes 100 inimest, nende hulgas ka linna kuberner, teatas Euro-Aasia Divisjoni avalike suhete osakonna juhataja Viktor Vitko.

Vitko ütles, et hiljuti avaldatud info põhjal hukati Peterburis ajavahemikus 1937-1938 salaja 40 000 inimest. 140-st adventistist ohvrist on tänaseks identifitseeritud viis.

”Sajad inimesed maeti siia,” ütles mälestusmärgi avamisel Peterburi adventkoguduse pastor Nikolai Smagin. „Täna me teame vaid mõnda nime: Nikolai Arefiev, Grigori Kichaev, Teodor Kotuhov, Adam Pletser ja Vladimir Teppone.”

Oma kaastunde sõnad edastas mälestusmärgi avamisel ka Vladimir Ivanov, linna kuberneri avalike suhete osakonnast.

”Ma arvan, et sellist tüüpi sümboli omamine Venemaal on äärmiselt oluline,” ütles Mihail M. Kulakov Jr, kes töötab hetkel Columbia Union Kolledzis filosoofia ja poliitikateaduste aseproffessorina, telefoniintervjuus. „On väga tähtis mäletada seda hinda, mida miljonid meie kaasmaalased maksid mõtte- ja väljendusvabaduse eest.”

Kulakov ütles, et see monument oleks pidanud juba ammu püstitatama. „Kuid enne 1992. aastat ei olnud adventistidel ega ka ühelgi teisel usurühmitusel võimalik sellist avalikku monumenti püstitada,” ütles ta.

Kulakovi isa, Mihail P. Kulakov, kes oli küüditatud ka Siberisse, oli üks nendest adventistidest, kes põranda all jätkas adventkiriku tööd kommunistliku valitsuse all. 1990. aastal sai Kulakovist uuesti rajatud Euro-Aasia Divisjoni esimene president Moskvas.

Kulakov peab monumendi püstitamist ka sellepärast oluliseks kuna paljud noored venelased on unustanud kunagise kommunistliku mineviku. „Neil puudub kogemuslik info repressioonidest ja kannatustest, mida stalinlik valitsus endaga Venemaal kaasa tõi.”

Aastail 1937-38 arreteeriti kogudusliku tegevuse süüdistusel enam kui 3000 liiget, rääkis Vitko.

Tänapäeval on Venemaal umbes 600 adventkogudust ning 45 000 koguduse liiget.
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat