Itaalia: poliitilised ja kirikujuhid tähistavad usuvabaduse 20. aastapäeva

Avaldatud 20.3.2008, allikas Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse esindajad kohtusid 6. märtsil Itaalia peaministri ning riigi ametnikega, et meenutada 20 aastat tagasi valitsuse ja adventkiriku vahel sõlmitud kokkulepet.

Kokkulepe legaliseeris kiriku ja Itaalia riigi suhted, kompromiteerimata kiriku identiteeti ning iseseisvust.

„Me tahame tänada oma riigi juhtkonda vabaduse eest, mida võime omada,” ütles Itaalia adventkiriku juht Daniele Benini. 1988. aastal oli adventkirik üks esimesi protestantlikke kirikuid, selles valdavalt katoliiklikus maas, kes sellise kokkuleppe riigiga sõlmis.

Dora Bognandi, kiriku avalike suhete ja usuvabaduse osakoonna juht Itaalias, ütles, et kokkulepe tunnistas adventkiriku vaimulikke ning nende poolt läbi viidud talitusi, võimaldas adventkiriku noortel valida kohustusliku sõjaväeteenistuse asemel asendusteenistuse ning rajas adventistidest kaplanite töökohad riigi haiglates ning vanglates.

”Itaalia on imeline näide usuvabadusest,” ütles ülemaailmse adventkiriku avalike suhete ja usuvabaduse osakonna juht John Graz, kes osales kohtumisel. „Riigis, mis on koduks Vatikanile, oleme tunnustatud ja enamgi veel – tervitatud ja hästi integreeritud. Meil on avalikkuses oma hääl ja seejuures omame riigi kaitset.”

Peaminister Romano Prodi, koos senati presidendi Franco Marini ja endise Vabariigi presidendi Oscar Luigi Scalfaroga, ütles, et isiklik usuvabadus on äärmiselt oluline rahvale, mis koosnev erinevatest kultuuridest ning ususüsteemidest. Prodi, kelle poliitiline karjäär on lõppemas, lubas jätkata tööd usuvabaduse heaks.

Adventism saabus Itaaliasse 1864. aastal. Täna on umbes 60 miljoni elanikuga riigis umbes 8500 adventisti. „Vaatamata meie väikesele arvule, teab peaaegu igaüks adventkirikut,” ütles Graz.
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat