Albaanias ja Leedus alustati programmi Youth Alive pilootprojektiga

Avaldatud 20.9.2019, allikas TEDNews

Kuidas saavad tänapäeva teismelised ja noored täiskasvanud langetada tervislikke valikuid? Selle üle arutas 105 noort ja kogudusejuhti 13.–18. augustil Albaanias Tiranas käivitatud pilootprojekti raames, projekt jätkus 19.–24. augustil Leedus Klaipedas.

Youth Alive on noorte jüngerluse algatus, mille eesmärk on kasvatada teismeliste ja noorte täiskasvanute seas vastupidamist ja varustada neid vahenditega tervislike valikute langetamiseks. Programmi koordineerib Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse peakonverents ja see viidi ellu koostöös Trans-Euroopa divisjoniga (TED).

Pärast seda kui lektorid rääkisid füüsilisest, vaimsest ja vaimulikust tervisest, julgustati osalejaid kaasa rääkima neil olulistel teemadel: vajadus luua vägivallatu tervislik suhe, sõltuvusriskid (kaasa arvatud tehnikasõltuvus ja pornograafiasõltuvus), riskikäitumise füüsilised, psüühilised ja vaimulikud sümptomid. Oli võimalus koguneda väikegruppidesse, mida nimetati sõprusgruppideks ning kus neil teemadel juhendaja eestvedamisel arutleti.

„Mulle meeldis kõik, see oli superlahe. Ma sain teada seksuaalsuse kohta, depressiooni kohta, kuidas olla õnnelik ja kuidas teha õigeid valikuid,” ütles 13-aastane Hallkaj.

Albaania misjonipõllu president pastor Leo N. España peab projekti oluliseks, kuna „teismelised ja noored on meie koguduse tulevik ja nendest saavad selle koguduse tulevased lapsevanemad ja juhid”.

Ta lisas: „Me oleme väga rõõmsad, et saame olla osa Albaania Youth Alive pilootprojektist. See annab Kristuse-keskseid juhtnööre, kuidas elada tervislikku, sõltuvusevaba elu. Mulle meeldis vaadata, kuidas meie noored lõid neid sõprusgruppides uusi sõprussuhteid ja palvetasid üksteise eest.”

„See projekt annab lisaks rekreatsioonitegevustele võimaluse luua grupidünaamikat, mis aitab neil omavahel luua sügavamaid suhteid, ja ka Jumalaga. Projekti väga oluline osa on teenida ka kogukonda. See võib olla võimalus uue kogudusepistiku loomiseks,” sõnas projektijuht Juliana Ortolan.

Leedus otsustasid projekti juhid ja osalejad külastada lähedalasuvat eakatekodu ja pidada selle hoovil kontsert, mille üle eakatekodu elanikud olid väga õnnelikud.

Mõned noored käisid kesklinnas jagamas adventistlikku tervisesõnumit. Nad pakkusid võimalust vahetada sigaret õuna vastu ja kutsusid inimesi üles liituma suitsetamisest loobumise programmiga. Teine grupp laulus kohalikus haiglas vaimulikke laule ja jagas inimestele ajakirju.

Youth Alive pilootprojekt oli Albaanias ja Leedus, kuid peagi jõuab see teistessegi riikidesse. Peakonverentsi terviseteenistuse asejuhi ja projekti koordinaatori Katia G. Reinerti sõnul loodi see projekti aastaid tagasi. „Kogudus arendas selle projekti välja kui võimaluse noori ja teismelisi kaasata, kuna nad on altimad riskikäitumisele.” Projekti on mujal maailmas kasutatud, kuid nüüd vajas see tänapäeva noorte tarvis kohandamist.

Reinert näeb seda projekti kui võimalust aidata kogudusel kasvada ning arendada jüngerlust. „Meie soov on, et Youth Alive ei oleks vaid noorte adventistide jüngerluse keskne, vaid et selle terviklik sõnum jõuaks kogukonnani ning annaks noortele indu juhtida misjonitööd ja olla selles aktiivsed ja elada samal ajal õnnelikumat ja tervislikumat elu.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat