Sool - kas on seda nii palju vaja?

Avaldatud 14.10.2008, autor Angelika Käsk, allikas Meie Aeg

Ühel päeval suppi keetes tahtsin huvi pärast mõõta ära soolakoguse, mida supi sisse panen. Oma imestuseks avastasin, et enne kui supp oli minu maitse järgi paras, olin sinna sisse päris korraliku soolakoguse raputanud.

Soolata ei kujuta me oma elu ettegi. Näpuotsatäis soola hommikul keedetud munale, noaotsaga soola salatisse või teelusikatäis kartulikeeduveele – teeme seda ilma, et mõtleksimegi. Ja nii ei mõtle me ka seda, et seesama sool mida iga päev nii lahkelt oma potti ja taldrikusse raputame, võib meile kurja teha.

Tegelikult on sool (naatriumkloriid) meile vajalik, sest organism ei moodusta ise neid mineraalaineid, vaid need peame omastama koos toiduga.

Paraku kasutab enamik inimesi soola liiga palju ja kõik, mis on liiast, on juba kahjulik.

Inimese oraganism vajab päevas 1-3 grammi soola. Kui tarbid soola rohkem kui 5 grammi (see on 1 teelusikas), siis see on juba liiga palju. Liigne sool on inimorganismile halb just naatriumi tõttu, seepärast on pansool parem, sest selles on naatrium asendatud magneesiumiga. Kui räägime soola kogustest, siis ei kuulu sinna ainul see osa, mida ise toidu sisse paneme, vaid ka valmisproduktides olev sool.

Keedusoolas ohtralt leiduval naatriumil on omadus organismist kaaliumi ja magneesiumi välja tõrjuda. Mõlemad nimetatud elemendid on aga väga vajalikud südame ja veresoonkonna normaalseks tööks. Liigne naatrium rikub ka kaltsiumi tasakaalu organismis, soodustades luude hõrenemist ehk osteoporoosi. Naatrium seob endaga ahnelt vett, rakkudesse seotud vesi aga tõstab vererõhku, tekitab turseid ja raskendab mitmeid haigusi, näiteks astmat.

Pärast soolase toidu söömist janu kustutav vesi ei tule organismist enam kergelt välja ja hakkab põhjustama turseid.

Liigne soola tarbimine on lihtsalt üks halb harjumus, millele tuleks tähelepanu pöörata. Meie maitsemeel on harjunud suurema soolakogusega toidus ja vähese soolaga toit tundub maitsetu.

Sellepärast tuleks alguses oma maitsemeeli tasapisi “võõrutada” liigsest soolast.

Mõned soovitused soola tarbimise vähendamiseks:

- hakka soolakogust vähehaaval vähendama, sest sinu maitsemeel vajab ümberharjumist;

- pane toidule soola vahetult enne söömahakkamist, siis on sool toidu pinnal ja tundub soolasem;

- kasuta vähem konserveeritud või valmistoite, sest need sisaldavad tavaliselt palju soola;

- uuri välja, millised toiduained sisaldavad palju soola (pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud toiduained sisaldavad tavaliselt rohkem soola), võimaluse korral vali sarnaste toiduainete seast väiksema soola-sisaldusega variant;

- roogade maitsestamiseks kasutada rohkem ürte (nt basiilika) ning maitseaineid;

- kasuta piiratud koguses puljongikuubikuid, sest need sisaldavad palju soola;

- vahepaladeks vali puu- ja juurviljad alternatiivina soolastele suupistetele;

- eelista sibula- või küüslaugupulbrit küüslaugu- või teistele maitsestatud sooladele;

- salatite valmistamisel kasuta õli või mahla, kuna valmis salatikastmetes on tavaliselt palju soola.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat