Rauavaeguse sümptomid

Avaldatud 6.11.2022, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Raud on looduses laialt levinud element, maakoores lausa neljandal kohal. Samas on rauapuudus üks levinumaid toitainepuudusi maailmas ning rauavaegusest põhjustatud aneemia on levinuim aneemia liik.

Raual on oluline roll terve organismi toimimises. Organismil on vaja rauda, et toota hemoglobiini. Raual on ka võtmeroll hapniku transpordil kopsudest kudedesse. Raud tõstab vastupanuvõimet stressile ja haigustele, sest osaleb kehavõõraste ühendite kahjutukstegemisel. Samuti on rauda vaja väsimuse vähendamiseks ja naha normaalse värvuse tagamiseks.

Millised siis on rauavaeguse sümptomid? Healthline nimetab terve rea rauavaeguse ja rauavaegusaneemia sümptomeid. Mõned neist rohkem levinud ja teised haruldasemad. Käsitlen siin levinumaid.

1. Pidev väsimus

Pidev väsimus on üks tavalisemaid rauavaegusaneemia sümptomeid. Kuid see on ka tavalise rauavaeguse sümptom. See väsimus tuleb sellest, et veres pole piisavalt hemoglobiini vajaliku hapniku transportimiseks. Hapnikuvaeguses kudedel ja lihastel pole piisavalt jõudu. Ühtlasi peab ka süda rohkem tööd tegema, et rohkem hapnikuvaest verd ringi pumbata.

Kuigi väsimus on tänapäevase kiire elustiili juures väga levinud ja ainult selle põhjal ei saa veel rauapuudust diagnoosida, siis koos nõrkuse, ärrituvuse või kehva keskendumisvõimega on tõenäosus, et põhjuseks on rauavaegus, juba suurem.

2. Tavapärasest kahvatum nahk

Veel üks väga tavaline rauavaeguse sümptom on tavapärasest kahvatum nahk. Põhjuseks jällegi vähene hemoglobiin veres. Hemoglobiin annab verele iseloomuliku punase värvuse ja kui seda on veres vähem, siis kaotab ka nahk osa oma värvusest.

Kahvatu nahk, igemed või küüned on esimene, mida arstid rauavaeguse korral vaatavad, kuid loomulikult tuleb seda vereprooviga kontrollida. Kahvatu nahk on sageli just keskmise või tugeva rauavaeguse sümptomiks.

Lihtne viis kontrollida, kas su nahk on ebatavaliselt kahvatu, on järgmine. Mine peegi ette ja tõmba alumine silmalaug alla. Selle sisemine pool peaks olema helepunane. Kui see on kahvaturoosa või lausa kollane, võib sul olla rauavaegus. Eriti tumedama nahaga inimestel võib see olla ainuke koht, kus naha kahvatust on võimalik vaadelda.

3. Õhupuudus

Üks raua ülesannetest on hapniku transportimine kopsudest kudedesse. Kui hemoglobiini on vähe, kipub ka hapnikku puudu jääma. See tähendab, et lihased ei saa tavapärasteks tegevusteks, näiteks jalutamine, piisavalt hapniku. Tulemusena kiireneb hingamise rütm, kuna keha püüab rohkem hapnikku saada.

Seega, kui avastad, et tavapärased tegevused, millega varem kergelt toime tulid, näiteks jalutamine või treppidest käimine, panevad sind hingeldama, siis võib põhjuseks olla just rauavaegus.

 

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat