Laste laulupäeva kontsert pakkus muusikaelamuse

Avaldatud 25.8.2020

23. augustil oli Viljandis Pärimusmuusika Aidas 19. laste laulupäev. Koguduste liidu lastetöö juht Aiki Pärna sõnas, et tänu Jumalale läks päev väga hästi, ning lisas, et suurima töö tegid ära koorijuhid Raeli Florea, Helerin Lehtla ja Helin Kalmus ning päeva korraldusmeeskond.

Laulupäev algas juba kell kümme hommikul, kui esimesena tulid proovi mudilaskoori väiksemad ja suuremad lauljad. Pauside ja lõuna ajal said kõik soovijad Anelle ja Siina juhendamisel meisterda kuu ja tähed – tänavuse laste laulupäeva teema oli „Kuu ja päike“ ning sel teemal joonistasid lapsed pilte, millest tänavu koostati virtuaalne näitus. Kõik joonistuse saatjad said laulupäeval ka väikese kingituse. Kogu päeva oli avatud laste mängunurk, selle tegevust koordineerisid Piret, Külli ja Ulla-Marleen.

Aiki sõnas, et kogu päeva kordaminek oli suur meeskonnatöö, ja väljendas rõõmu, et kõik ütlesid päeva planeerides kohe oma jah-sõna selle meeskonna töös kaasa lüüa.

Kui varem on laste laulupäeval esinenud mudilas- ja lastekoor ning pillimängijad ja luuletuste lugejad, siis sel korral liitus kontserdiga ka kammerkoor Ootus. „Hans pakkus välja, et kuna paljude laululaste emad-isad laulavad Ootuse kooris ja kuna koor pole ammu koos laulnud, siis oleks see hea võimalus üle pika aja laulda,“ rääkis Aiki. „Nii põnev kontsert oli, et vahepeal tuli kevadpidustuste tunne peale, nii võimas oli,“ lisas ta laste ja vanemate kooslaulmise ning orkestrisaate kohta.

Ka tagasiside, mida Aikile öeldi, oli positiivne. „Inimestele meeldis väga koht, kus laulupäev toimus, ja ümbrus meeldis. Muusikaline osa oli väga hea.“

Aiki innustab nii suuremaid kui ka väiksemaid lapsi ikka laulma ja pilli harjutama – selle kaudu koguduse töös osalema. „Muusikaga saab nii palju inimeste südant mõjutada, esinejad ise ei pruugi sellest aru saada. Kui Jaani kirikus kontsert (22. augusti laste- ja noorteorkestri kontsert) lõppes, ütlesid minu tuttavad, keda olin kutsunud, et kontsert oli nii ilus, et võtab silma veele,“ jutustas Aiki, lisades, et lapsed, kes harjutavad ja mõtlevad, et on väsinud, ei kujuta tegelikult ise ettegi, kuidas nende muusika kuulajaid positiivselt mõjutab. „Kui oled kuulajaskonnas, saad tõstetud – muusikaga saab inimeste elus nii palju head ja positiivset korda saata.“

Kui tavaliselt on laste laulupäev toimunud kooliaasta lõpus, siis tänavu lükkus see suve lõppu. „Sel aastal oli laulude õppimine teistmoodi ja õppimine poleks tohtinud mingi probleemi taha jääda, sest õppimise video oli olemas,“ ütles Aiki, viidates eriolukorra ajal salvestatud laulude õppimise videole. „Miks mitte ka edaspidi sama viisi kasutada. Paljudel lastel ei ole õpetajat ja lapsed oskavad teiste eeskujul laulda,“ ütles Aiki ja nentis, et ka vanematel on oma osa, et lapsed selle video juurde juhatada ja nendega koos õppida.

Veel peab Aiki oluliseks vanemate laste eeskuju väiksematele. „Suuremate laste, noorte positiivne eeskuju nakkab. Kui nad tahavad väikestega laulda ja kui vanemad lapsed ja noored võtavad eeskuju rolli tõsiselt, kui me suuname nende mõtteid sellele, et nad on väikestele eeskujuks, siis tahavad väikesed tänu neile laulma tulla. Innustus tuleb vanematest lastest.“

Laulupäeval jagas Sõna Keila ja Haapsalu koguduse pastor Marge Randlepp, kes rääkis loo sellest, kuidas Joosua palve peale päike seisma jäi, ning innustas lapsi, aga ka suuri kuulajaid palvetama nii igapäevastes asjades kui ka väga keerulistes olukordades.

Nagu tavaks saanud, lauldi viimase lauluna kõik koos laulu „Siis kui Jeesus tuleb taas“, seekord olid eeslauljateks laululaste isad Madis, Ingemar, Tiit, Indrek, Sander ja Meelis.

Laulupäeva kontserdi vahetekste luges Eric Richard Kogerman.

Pilte laste laulupäevalt näeb siit.

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat