20. laste laulupäev oli juubeli vääriline

Avaldatud 14.6.2022

12. juunil toimus Rakvere kultuurimajas 20. laste laulupäev – seekord kandis üritus laste ja noorte laulupäeva nime ning oli seda ka väärt, kuna nii mudilaskooris kui ka laste- ja noortekooris oli rõõmustavalt palju lauljaid.

Laulupäev algas, nagu ikka, hommikuste proovidega ning need, kel proov tehtud, said sõpradega pargis joosta või meisterdamisnurgas näpuosavust proovile panna.

Kontserdil esines nelja lauluga mudilaskoor, kahe palaga noorteorkester ja nelja lauluga laste- ja noortekoor, lisaks sellele olid instrumentaalpalad. Esimest korda lugesid lapsed laulude vahele piiblisalme.

Vaimuliku mõttetera jagas Mervi Kalmus, kes rääkis haiget saamisest ja haavade parandamisest. Mervil oli kaasas suur paberist katkine süda, mille ta laste abiga ära plaasterdas. „Kui teil on põlv katki, siis emme paneb sinna plaastri, aga kui teil on süda katki, siis paluge Jumalat ja Tema aitab teid,“ kõneles Mervi.

Kuna seekord oli juubelilaulupäev, siis Anne Vahtramäe, laste laulupäeva tava üks algatajatest, meenutas laste laulupäeva idee sündi. Tartu koguduse lasteõpetajad arutasid üle 20 aasta tagasi, et kogudusel on küll palju lastelaule, aga erinevate linnade lapsed ei saa kokku, et neid laulda ja võib olla ka nii, et ühes linnas on ühed laulud ja teises teised, kuid kahjuks ei tuntagi üksteise laule. Nii käis Edna Tuvi Tartu kiriku lasteklassis välja mõtte korraldada laste laulupäev ning aastal 2002 see esimest korda Tartus teoks saigi. Anne meenutuste järel vaadati algusaegadest pärit videoklippe, millest nii mõnigi saalis olnud lapsevanem ja noor end ära tundis. Samuti oli Kaile Tuvi kokku pannud fotogalerii kõigi aastate laulupäevade piltidest.

Suurelt ekraanilt sai vaadata ka teistsuguseid pilte: seekord kutsuti lapsi üles joonistama rõõmuteemalisi pilte – kõigist saadetud piltidest valmis virtuaalne näitus.

Laste laulupäev lõppes ka seekord traditsioonilise kooride ühislauluga „Siis kui Jeesus tuleb taas". Sooloosa laulis Kristiina Toome, kes seekord oli laval koos oma kahe tütrega, kuid kes 20 aastat tagasi samuti lauljate rivis seisis. „Ma mäletan esimesest laste laulupäevast, et ma olin väga elevil, sest sellist asja polnud varem olnud. Minu kõrval oli Marju (toona Pärna) ja me ajasime laulude vahel juttu. Lõpulaul jäi ka rohkem meelde ja siis ma mõtlesin, et ma väga tahaks seda lõpulaulu laulda," meenutab Kristiina, kes on selle laulu soolot ka varem ühel lalulupäeval laulnud. Esimesel ja ka mõnel järgmisel laulupäeval laulis laulu soolot Anne Vahtramäe. „Helerin küsis mu käest, kas ma oleksin nõus seda osa laulma ja ma olin kohe nõus." Kristiina väljendas heameelt, et laste laulupäeva tehakse. „Täna eriti tundsin seda, et see on nii lahe, kui lapsed saavad kokku tulla ja laulda koos."

Koguduste liidu lastetöö juht Aiki Pärna ütles pärast kontserdi lõppu, et kõik läks väga hästi ja päev oli juubeli vääriline. „Mulle meenutati, et on olnud aegu, kui mudilaskooris on olnud vaevu kümme last, täna oli neid 30. Lastekoor oli ja orkester. Kõik laabus – tänu selle eest Jumalale.“ Aiki lisas, et selle lühikese ürituse taga on palju inimesi ja töötunde. „Mul on hea meel, et laste laulupäeval on sellised taustajõud, see on tore, et inimesed tahavad teha ja tulevad kaasa. Laste nimel, kõik on laste jaoks.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat