Uudiseid Balti uniooni haridusosakonnast

Avaldatud 8.3.2021

Möödunud kuul tuli uudis selle kohta, et meie uniooni pastoritele ja koguduseliikmetele organiseeritakse BA ja MA õppeprogrammi. Siinjuures teeme väikese ülevaate, kuidas ettevalmistused sujuvad, lisaks vastame mõnele korduma kippuvale küsimusele.

Veebruaris kutsusime kõiki koguduseliikmeid üles vastama lühikesele küsimustikule, et saaksime koguda infot inimeste huvi kohta oma teadmisi täiendada.

87% vastanuist tõdes, et näevad jätkuvat vajadust täiendada oma teadmisi Piibli ja kogudusetöö vallas – ja see on väga tore, sest kristlasi on kutsutud olema elukestvad õppijad. Ellen G. White julgustab: “Harjuta ja õpeta mõistust heitlema raskete probleemidega jumaliku tõe otsingutel.” (Kristuse tähendamissõnad, lk 334)

Saadud andmete põhjal on kõige olulisem tegur õppeprogrammi valimisel õppekava ja õpingute ühildatavus pere- ning tööeluga. Ehk teisisõnu – kui palju ma sellest kasu saan ja mida ma pean selle heaks ohverdama?

Neile kahele aspektile tahaksimegi kõrgharidusprogrammi valgel nüüd veidi tähelepanu pöörata, et kõik oleks üheselt selge ja keegi ei peaks valedel põhjustel õpingutest kõrvale jääma.

Bakalaureuseprogrammi õppekava, mille põhjal alustatakse 2021. aasta septembris õpinguid, on praeguseks kokku pandud ja ootab viimaseid kinnitusi. Balti uniooni juhid on teinud tihedat koostööd Trans-Euroopa divisjoni juhtkonna, Newboldi kolledži ja Andrewsi ülikooliga, et töötada välja õppekava, mis vastaks kohalikele vajadustele. Siin on nimekiri õppeainetest, mis programmis on: 

piibliained (11 kursust): sissejuhatus Uue Testamendi kreeka keelde, sissejuhatus piibliteadusesse, kreekakeelsete tekstide kursus, 5. Moosese raamatut, evangeeliumid, Apostlite teod, epistlid, Vana Testamendi ajalookirjutised, prohvetiraamatud, Taaniel ja Vana Testamendi apokalüptika, Ilmutusraamat ja Uue Testamendi apokalüptika;

teoloogilised ja ajaloolised ained (8 kursust): varakristliku koguduse ajalugu ja missioon, sekularismi ja postmodernismi mõistmine, maailmareligioonid, reformatsiooniteoloogia ja selle pärand, Ellen White’i maailm ja töö, religioon ja eetika kaasaegses maailmas, seitsmenda päeva adventkoguduse teoloogia kontekstis, piibellik teoloogia;

pastoraalsed ained (9 kursust): kogudusetöö kontekstis, piibellik spiritualiteet, kontekstualisatsioon ja misjon, homileetika, koguduse kommunikatsioon ja juhtimine, jüngerlus ja isiklik evangelism, sõna ja ülistus, psühholoogia ja vaimulik nõustamine, misjonitöö.

Õppekava ja ainekursuste täpne kirjeldus pannakse üles bauc.lv lehele (alajaotuse BA program alla) niipea, kui õppekava on saanud vajalikud kinnitused. Kõikide ainete õppejõud valitakse Andrewsi ülikooli, Newboldi kolledži ja Belgradi teoloogilise semnari õppejõudude hulgast, lisaks neile õpetavad aineid mõned kohalikud pastorid, kellel on selleks vajalik haridus ja oskustepagas.

Ka need, kes plaanivad liituda 2022. aastal algava magistriprogrammiga, peaksid endast uniooni kõrgharidusprogrammi koordinaatorile märku andma, sest kui huvitatud inimesel on kõrgharidus mõnel teisel erialal, siis võib juhtuda, et ta peab enne magistriprogrammiga ühinemist võtma eeldusaineid. Et teada, milliseid eeldusaineid (aineid bakalaureuseprogrammi õppekavast) millal lugeda, peaksime võimalikult kiiresti teada saama, kes on need inimesed, kes soovivad tuleval aastal magistriõpingutega algust teha. Nii et palume kõigil, kes seda varianti kaaluvad, täita ära lühike küsimustik aadressil www.ej.uz/MAinBAUC. Lõplikku otsust ei ole vaja praegu veel vastu võtta, sest palju infot on selle kursuse kohta veel tulemas.

Korduma kippuvad küsimused

K: Kas õpingud on mõeldud vaid praegustele ja potentsiaalsetele pastoritele?

V: Ei. Õpingud on mõeldud kõigile, kes soovivad kasvada piibliteadmises ja seda teadmist teistega jagada.

K: Mis keeles õpingud toimuvad?

V: Loengud toimuvad inglise keeles ja tõlgitakse vene keelde, nii et emb-kumb neist keeltest on kohustuslik. Samas võib kodused tööd kirjutada oma emakeeles, kuid need tuleb tõlkida inglise keelde.

K: Kas virtuaalselt on võimalik osaleda?

V: Mingil määral, jah. Loengutest tehakse otseülekanne ja need salvestatakse.

K: Kui pikk on bakalaureuseprogramm?

V: 3–4 aastat, sõltuvalt sellest, milline on inimese varasem haridus. Tudengitele, kellel ei ole varasemat kõrgharidust, kestab programm 4 aastat.

K: Kui suur on õppemaks?

V: Kuna programm on tugevalt sponsoreeritud, on õppemaks aktiivsetest koguduseliikmetest tudengitele umbes 180–320 eurot aastas.

K: Millised on minu tulevikuväljavaated bakalaureusekraadiga religiooni erialal?

V: Mõned potentsiaalsed valikud on: pastoritöö, liidu administratiivne töö, kaplanitöö (haiglas, vanglas, koolis, kaitseväes jne), teoloogiliste ja pastoraalsete ainete õpetaja, misjonär. Religiooniõpingud annavad oskuse kriitiliselt mõelda ja lugeda, suulise ja kirjaliku väljenduse oskuse, mida läheb vaja ka muudes valdkondades. Kuid kõige olulisem on, et õpingud annavad sügavamaid teadmisi Elu Sõnast.

K: Millal algab dokumentide vastuvõtt?

V: Dokumentide vastuvõtt bakalaureuseõppesse algab 2021. aasta aprillis.  

Kui mõtled magistriõpingutest (mis algavad 2022) ja sul on varasem kõrgharidus muus valdkonnas, siis täida kindlasti ankeet lehel www.ej.uz/MAinBAUC.
Rohkem infot leiad veebilehel bauc.lv > BA program, Facebooki lehel BAUC Higher Education in Bible and Ministry või saates emaili inga.slakota@bauc.lv või mervi.kalmus@advent.ee.
Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat