Noored on olulised

Avaldatud 23.3.2021, allikas TEDNews

15.–18. märtsil toimus Trans-Euroopa divisjoni (TED) kolmas heaolu veebiseminaride nädal – seekord keskenduti noortele.

Esmaspäeva hommikul rääkis Šoti misjonipõllu esimees, divisjoni endine noortejuht pastor Paul Tompkins, mis on puudu tähtede CH—CH vahelt (ingliskeelne sõnamäng, inglise keeles on church kogudus, puudu on täht u, mida hääldatakse: juu ja see tähendab sina, tlk). Tompkins rääkis enda kogemustele ja uurimustulemustele toetudes, et identiteediotsingud ja eesmärgipärasuse otsingud ei ole midagi, mida ei koge üksnes noored, vaid see on omane igale eluetapile. Rääkides noorte probleemidest, ütles Tompkins, et esitab noortele sageli küsimuse, kas nad näevad end koguduses ka 40-aastasena. Ükskord sai ta jahmatava vastuse; „Ma loodan, et olen 40-aastasena adventist, aga järgmise aasta suhtes ma küll kindel ei ole.“

Veebiseminar: Paul Tompkins "What is missing CH--CH?"

Noorte (ja ka kõigi teiste inimeste) üks suuremaid vajadusi on teada, et kogudus on pühamu, koht, kus hoolitsetakse kõigi vaimulike vajaduste eest, kus on vaimulik kodu. Küsimus, mille üle peame mõtlema, on: kes on CH---CH vahelt puudu, ning peaksime aitama omalt poolt kaasa, et meie kogudused oleksid kõigile inimestele vaimulikuks koduks.

Briti uniooni noortejuht Dejan Stojković rääkis teisipäeval noortele loo noortest, kes läksid lõbustusparki. Nad palvetasid naisega, kes kartis minna ühele atraktsioonile, Dejan kirjeldas enda õudu lõbustuspargis ja jõudis järeldusele, et noored otsivad rõõmu ja õnne.

Veebiseminar: Dejan Stojković: Noored, rõõm, õnn

Rääkinud erinevatest õnne mõõdikutest, mis on subjektiivsed ja väga sageli muutuvad, jõudis ta Vaimu viljani. Rõõm on osa Vaimu viljast ja see ei peaks olema ei subjektiivne ega muutuv, vaid see peaks põhinema kristlikul kogemusel, see peaks olema kestva õnne allikas.

Põhja-Inglismaa koguduste liidu pastor Jonathan Holder jagas oma kogemust kõnelustest koguduseliikmetega, kes on koguduse teenistustelt eemale jäänud. Ta nimetas kolm gruppi: need, kes on hädas enda probleemidega; kes on pettunud; ja kes teavad kõike ja kel puudub õppiv vaim.

Veebiseminar: Jonathan Holder: Sügav või pealiskaudne jüngerlus?

Igaühel neist suhtumistest on oma mõju meie heaolule, koguduse liikmetele ja pastorile. Holder sõnas, et vastus peitub tõelises jüngerluses, mida koguduses nii vähe kohata on, kuid mis on selle strateegilise fookuse alus (Mt 28:18–20).

Šotimaa pastor Njabulo Ndlovu rääkis neljapäevasel veebiseminaril. Ta alustas sellega, et ütles, et tema kolm last kuuluvad kõik Z-põlvkonda ja on rajaleidjad. Ta kirjeldas seda põlvkonda kui väga digitaalset ning rääkis nende soovist võrdsuse järele. Üks peamisi põhjuseid, miks nende enesehinnang on madal, on seotud virtuaalmaailmaga, kus pilt tähendab kõike. Ndlovu rõhutas, et kuigi meie ülesanne on teadmisi järgmisele põlvkonnale edasi anda, saame Z-põlvkonnalt ka väga palju õppida nende väärtuste kohta, mida me peame hindama, teadvustama, omaks võtma ja hoolikalt Piibli konteksti asetama – nii et Z-põlvkond saaks oma väärtuste põhjal elada.

Veebiseminar: Njabulo Ndlovu: Z-põlvkonna mõistmisest

TEDi veebiseminarid toimuvad kord kuus. Jaanuari ja veebruari, aga ka märtsikuu noortele suunatud loenguid saab vaadata divisjoni veebilehel ja YouTube’i kanalil.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat