Adventkooli õpetaja läks pärast rekordiliselt pikka staaži pensionile

Avaldatud 13.4.2021, allikas Adventist Review

Kui noor Evan Swanson hakkas 1963. aastal USAs Minnesotas asuvas Maplewoodi akadeemias ajalugu ja bioloogiat õpetama, elas Valges Majas John F. Kennedy.

Vaid kaks aastat varem oli ehitatud Berliini müür ja Kuul maandumine oli veel ees – vähesed ameeriklased kujutasid ette maailma ilma Nõukogude Liiduta. Esimese tööaastaga sai Swanson endale hüüdnime – Swanee; ta töötas toona kolleegidega, kes mäletasid Esimest maailmasõda ja 1918. aasta gripiepideemiat. Tema esimesed õpilased kirjutasid tunnimärkmeid tahvlile.

Nüüd, pea kuus aastakümmet hiljem – kadunud on Nõukogude Liit ja enamus Briti impeeriumist, USAs on teeninud 11 presidenti ja Maplewoodi akadeemias peab Swaneed oma sõbraks ja mentoriks mitu põlvkonda õpilasi – läheb 57 aastat õpetajana töötanud Swanson pensionile.

Swanee kõige viimased õpilased on sündinud tükk aega pärast 11. septembri sündmusi ja nad on elanud digimaailmas. Maailmas, kus kasutatakse järjest teravamat sõnavara ja must-valget argumentatsiooni, õpetab Swanee oma õpilastele valima informatsiooni, tuvastama allikat ja hindama nüansse.

Swanee mitte üksnes ei õpetanud ajalugu, vaid elas seda, ta rääkis USA tsiviilõiguste liikumisest, Vietnamist, külma sõja lõpust ja uue aastatuhande algusest. Ta ühendas aktiivsed nähtused nüüdisaegsetega ning pani need kõik igaviku konteksti.

Swanee ja tema abikaasa Evie suurim pärand jääb siiski väljapoole klassituba: nad muutsid kaugelt saabunud õpilastele koolilinnaku koduks. Kui kunagised õpilased meenutavad oma kooliaega, on üsna kindel, et üks nende lemmikmälestusi on seotud Swansonitega.

Erinevalt paljudest teistest õpetajatest, kes peavad oma töö parimaks ajaks suve, armastab Swanee aega, kui koolis kihab elu. Evie sõnul oli tema abikaasa lemmikaeg see, kui õpilased sügisel kooli tagasi tulid. Ilma lasteta ei olnud elu sama. „Teismelised annavad talle energiat.“

Swanee on ikka öelnud: „Kui sa armastad oma tööd, siis sa ei pea päevagi oma elust töötama.“ Ta armastas oma tööd – õpilasi ja kutsumust jagada adventharidust. Pensionile minnes valas ta pisaraid. Swansonid ütlevad: „Meie meelest on kristlik haridus parim teadaolev investeering. Sa kogud dividende veel igavikuski.“

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat