Ilmunud on "Tunnistused kogudusele" II köide

Avaldatud 5.5.2021

Kirjastus IVA egiidi all on trükist tulnud uus raamat: „Tunnistused kogudusele“ II köide seitsmenda päeva adventistide koguduse ühe kaasrajaja Ellen G. White’i sulest.

„Tunnistuste“ I osa ilmus eesti keeles pea kaks aastat tagasi; kokku on 9 köidet. „Tunnistused kogudusele“ on seeria Ellen G. White’i nõuandevihikuid ning II köite kaante vahele on koondatud vihikud 15–30 aastatest 1868–1871.

Raamatu tõlkis eesti keelde Ellen Suits ja toimetas Edna Tuvi. „„Tunnistused“ koosneb erinevatest vihikukestest, millesse Ellen White kirjutas kasulikke nõuandeid. Esialgu on need kirjutatud konkreetsetele inimestele, aga vihikutes kirjutati neist teemadest nimesid nimetamata – selle mõttega, et kui teised loevad ja kui Püha Vaim neile märku annab, siis võivad nad end samade teemade juures läbi katsuda,“ rääkis Edna raamatu sisu kohta.

„Vihikud ei ole „Tunnistuste“ köidetesse pandud teemade kaupa, vaid on ajalises järjestuses,“ lisas Edna. Nii on mõnikord kahe vihiku ilmumise vahel pikem ja teinekord lühem ajaline vahe. „Kui Ellen White nägi, et kogudusel on üldisem vajadus mingi nõuande järele, siis ta pani enda kunagi kirjutatud kirjadest kokku uue vihiku.“ Need vihikud anti järjestikku välja 19. sajandi teisel poolel. „Selles raamatus on nõuandeid koguduse juhtidele, pastoritele ja eraldi üldinimlikud teemad, näiteks kasvatus,“ selgitas Edna ja lisas, et mõne teema puhul toetub autor tolle aja populaarteaduslikele arusaamadele ja lugeja peab ajastulise taustaga arvestama.

Nüüd, kui ilmunud on sarja II köide, ütles kirjastuse juht Jaanus-Janari Kogerman, et praegu ei ole edasisi plaane raamatu järgmiste köidete eesti keelde tõlkimiseks. „Praegu jääbki ainult kaks osa. Kunagi annetatud summa „Tunnistuste“ väljaandmiseks eesti keeles on otsas,“ ütles Jaanus-Janari ja selgitas, et nüüdseks kaks aastat müügis olnud I osa kulud olid mitu korda suuremad kui tulud. „Ilma välise toetuseta seda raamatut tervenisti välja anda ei saa.“ Öeldes, et „Tunnistused“ on selline raamat, mis on algselt sündinud isiklikest nõuannetest ja soovitustest, innustas Jaanus-Janari raamatut ostma ja lugema, „kuna väga paljud inimesed võivad olla samade teemade ja küsimuste ees kui need, kellele Ellen White omal ajal kirjutas, ja nendelt lehekülgedelt võib kindlasti leida midagi sellist, mis on täna sinu jaoks oluline ja vajalik“.

Raamatu „Tunnistused kogudusele“ I ja II köidet saab osta kohaliku koguduse kirjanduslauast või adventkoguduse e-poest. Paberraamat on kõvade kaantega ja mõlema osa hind on 19 eurot. Kummagi köite e-raamatu hind on 9 eurot.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat