Krakovis anti linnaväljakule adventmisjonäri nimi

Avaldatud 30.9.2021, allikas TEDNews

Poola linna Krakovi linnapea avas 25. septembril Michał Belina-Czechowski nimelise linnaväljaku. Michał Belina-Czechowski oli esimene poolakast seitsmenda päeva adventistide koguduse misjonär. Väljaku avamisel oli ka teisi külalisi, kaasa arvatud parlamendi ja linnavolikogu liikmeid.

Väljak avati selle auks, et adventkogudus on Krakovis tegutsenud sada aastat. Lisaks sellele omistati Krakovi adventistidele Małopolska provintsi aumärk, Małopolska Rist. Samuti istutati Krakovisse sada linnapõõsast.

„Me oleme rõõmsad, et seitsmenda päeva adventistide kogudus on sada aastat siin linnas protestantlikke usu- ja ühiskondlikke põhimõtteid edendanud. Krakov on avatud linn, sõbralik kõigi oma elanike suhtes, avatus ja erinevuste rikkus on meie tugevus,“ ütles Krakovi linnapea Jacek Majchrowski.

„Poolas on elanud palju silmapaistvaid inimesi, kes ei ole kartnud muutusi. Nad on olnud suured patrioodid. Näiteks Nicolaus Copernicus, kes näitas alati üles imelist julgust. Michał Belina-Czechowski oli sama julge. Ta oli ühtlasi oma riigi patrioot kui ka esimene Euroopa misjonär, kes rajas uue usukogukonna,“ ütles seitsmenda päeva adventistide koguduse esimees Poolas Ryszard Jankowski.

Michał Belina-Czechowski sündis 203 aastat tagasi, 1818. aasta 25. septembril Krakovi lähistel. Ta oli esimene seitsmenda päeva adventistide koguduse misjonär, kes läks Euroopasse vaatamata sellele, et kogudus ei kiitnud tema minemist heaks. Enne misjonäritööd oli ta osaline patriootlikus liikumises ja Euroopa ning Poola saatus oli tema jaoks väga tähtis.

„Tema tegevuse tõttu keelati tal Poolasse siseneda, mis oli talle väga suur karistus,“ selgitas pastor Marek Rakowski, Poola adventkoguduse peasekretär.

Pidustuste käigus omistati Krakovi adventkogudusele Małopolskie provintsi aumärk. „Teie kogukonnaga tutvumine on olnud mulle suur au,“ ütles Małopolskie piirkonna üks juhte Iwona Gibas. „Ma olen pöördunud nõukogu poole, et anda teile selle aastapäeva puhul Małopolskie Rist selle hea töö eest, mida olete teinud tervislike eluviiside edendamise nimel. See on väga oluline hariduslik töö, millesse adventistid ka tõsiselt suhtuvad.“

Krakov oli pärast II maailmasõda linn, mis kõigist Poola linnadest kõige vähem kannatada sai. Siin oli palju koguduse elus olulisi asutusi, näiteks teoloogiline seminar ja kirjastus.

„Pärast II maailmasõda tegi adventkoguduse juhtkond koostööd Krakovi linnavõimudega, et identifitseerida Auschwitzi koonduslaagrite tõttu orvuks või leseks jäänud inimesi ning abistada neid riiete ja toiduga,“ rääkis linnapea Majchrowski.

Adventistid on piirkonnas tuntud oma heategevustöö poolest. 1980ndatel viidi läbi suitsetamisest loobumise programme, milles osales umbes 10 000 inimest, kellest umbes 80% loobuski suitsetamisest. Tänapäeval teeb kogudus koostööd Toidupangaga.

Selle piirkonna adventkoguduse rajasid 1920. aastal kaheksa naist ja aastate lõikes on 58% koguduseliikmeist olnud naised. Iga neljas koguduseliige on adventistlike juurtega, teised (75%) koguduseliikmed on pöördunud katoliiklusest.

Poolas, mis kuulub Trans-Euroopa divisjoni, elab 38 miljonit inimest, neist 6000 on adventistid. „See on meie jaoks nagu ime, et Poola teises suurimas linnas sai üks linnaväljak adventisti, Michał Belina Czechowski nime,“ tunnistas sündmuse üks korraldajaid pastor Rakowski.

Rohkem pilte piduliku päeva kohta saab vaadata Krakovi adventkoguduse Facebooki-seinalt.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat