Perekonna ühtsuse nädal "Taastame perekonna altari". Esmaspäev

Avaldatud 5.9.2022

4.–10. septembril on üleilmses adventkoguduses perekonna ühtsuse nädal teemal "Taastame perekonna altari". Perekonna altari üles ehitamine tähendab juurutada harjumust ülistada Jumalat kogu perega. 5.Mo 6:5: "Armasta Jehoovat, oma Jumalat, kogu südamest ja hingest ja kogu oma jõuga!"

Pere ülistushetk: 1. Õpetab lastele ja peredele Jumala ülistamist. 2. Seab Jumala meie kodudes kesksele kohale. 3. Liidab meie pered ühte. 4. Kaitseb meie peresid ja lapsi. 5. Juurutab vaimulikke väärtusi.

Võta igal päeval hetk, et ülistada kogu perega Jumalat ja niiviisi juurutada peres Jumalaga käimist. Luba Jumalal oma peres ülistushetke kaudu tegutseda ja oma peret õnnistada. Vaid niimoodi oleme valmis astuma vastu saatana rünnakutele, kes järjest rohkem just nimelt peresid ründab! Link täispikale materjalile (inglise, vene keeles), muu hulgas veebiseminarid ja praktilised tegevused perele: https://family.adventist.org/resources/rtfa/ Tõstkem Jumal, maailma Looja, oma peres auväärsele  esimesele kohale! 

ESMASPÄEV

KUMB POOL ON KÕRGEMAL?

Lood

“Armasta Issandat, oma Jumalat, kõigest oma südamest ja kõigest oma hingest ja kõigest oma väest!” 5. Mo 6:5

LUGEMISMATERJALI PÕHISÕNUM

Kujuta ette, et oled ronimas kõrge mäe tippu, et näha fantastilist vaadet. See võib olla mõni mägi Lõuna-Aafrikas, Sveitsis või Itaalias, USAs või Jaapanis. Võib-olla soovid hoopis ronida mõnele väiksemale mäele oma kodu lähedal! Vahet pole, mis mäega on tegemist, muutub ronimine üha järsemaks ja väljakutsuvamaks. Peagi hakkad mõtlema, ehk leidub mõni kiirem ja lihtsam tee mäetippu? Näed mitmeid eri värvi nooli, mis viitavad erinevatele suundadele. Siiski osutab vaid üks nool selle mäetipu suunas, mida sina soovid vallutada ja ainus rada, mis sinna viib, on just see, millel praegu kõnnid. Oled õigel rajal. Kui jätkad veel veidi kõndimist, jõuad mäetippu.

Palju ebajumalaid püüavad meid viia eemale ühest tõelisest Jumalast. Kui käime mööda seda rada, mille Jumal meile on valmistanud ja järgime Tema plaani, kogeme Tema imelist armastust, armu ja andestust.

Jeesus ütles talle: „Mina olen tee ja tõde ja elu. Ükski ei saa minna Isa juurde muidu kui minu kaudu. Jh 14:6

KAEVU SÜGAVAMALE

Jumalate võitlus

Loe 1.Kun 18:20-29

Kas oled kunagi märganud, et enamik kristlasi ei pane oma lastele nimeks Ahab või Iisebel väga mõjuval põhjusel? Kuningas Ahabit peetakse üheks halvimaks Iisraeli kuningaks. Kui Ta astus Jumala käsust üle ja abiellus paganliku printsessi Iisebeliga, hakKas ta teenima ja kummardama Baali (1. Kun 16:31). Taas võttis Iisraeli rahvas vastu vale suuna ja mõjutused ning unustas ülistada vaid Jahvet või Jehoovat, ainust tõelist Jumalat. Jumalat, keda Mooses neil käskis armastada ”kõigest oma südamest ja kõigest oma hingest ja kõigest oma väest” enne oma surma. Nad hakkasid teenima Baali jumalaid (Baal oli silmapaistev tormi ja viljakuse jumal) ja teisi jumalaid ning jumalannasid. Paljud hülgasid Looja Jumala kummardamise, samal ajal kui teised proovisid teenida Baali jumalaid lisaks Jahve teenimisele.

Jumal käskis Eelijal (kelle nimi tähendab “Jahve on mu Jumal) Ahabi juurde minna. Eelija järgis alati Jumala juhiseid, seega oli Ta alati sõnakuulelik, kui Jumal temaga rääkis. Kui Eelija matkas Karmeli mäele, nägi ta kuningas Ahabit saabumas oma kuninglikus rüüs, koos oma prohvetite  ja iisraellastega, kes, nagu varasemalt mainisime, jooksid nagu kits kahe heinakuhja vahel, teenides nii Jahvet kui ka nende kuninga Ahabi ja tema abikaasa Iisebeli paganlikke jumalaid. Kuna Karmeli mägi oli Baali pärusmaa, andis Eelija, keda juhtis Jumal, Baali prohvetitele eelise kohtuda nende maal.

Ka täna käivad paljud kristlaste hulgast nagu kitsed kahe heinakuhja vahel, just nagu iisraellased. Nad teenivad erinevatel viisidel teisi jumalaid, olles kavatsenud teenida vaid üht tõelist Jumalat. Enamik meist arvab kogu südamest, et teenime vaid tõelist Jumalat ega pruugi märgatagi, kuidas teised jumalad on köitnud salakavalalt ning pahaaimamatult meie tähelepanu ja kiindumuse. Eilses materjalis arutasime pere moto tegemisest, milles tuleb esile see, missugusena tahame oma peret näha ja missugused iseloomuomadused võiksid kirjeldada meie perekonda. Samavõrra tähtis on mõelda ka sellele, missugusena me ei taha oma perekonda näha.

Võtke täna aega, et arutleda selle üle, missugused ebajumalad konkureerivad teie ühe ja ainsa Jumala teenimisega? Ehkki mõned neist võivad olla isegi head, võivad need olla asjadeks või tegevusteks, mis viivad meid vales suunas, Jumalast eemale, selle asemel, et viia meid Jumalale lähemale. Mõned neist võivad olla nutivahendid, sotsiaalmeedia, õpingud, spordiharrastused, hõivatus ja teised tegevused, mis muutuvad ebajumalateks, kui me ei pane neid õigesse kohta, ruumi ega aega. Keskendu vaid Jeesusele vaatamisele, et Tema võiks sind juhatada õiges suunas ja täita kõik sinu sügavaimad igatsused, soovid ja vajadused.

PALVE

Kallis Jumal, oled ainus tõeline Jumal ja meie oleme Sinu teenijad. Tahame kuuletuda Sinu Sõnale. Palun aita meil uskuda Sinusse ja mitte lasta teistel jumalatel võtta Sinu kohta. Armastame Sind kõigest oma südamest ja kõigest oma väest. Jeesuse nimel, aamen.

PANE SEE PRAKTIKASSE

Piibli väljakutse

Harjutage koos perega meelespeetavat salmi. Proovi öelda seda olevikuvormis:“Armastan Issandat, oma Jumalat, kõigest oma südamest ja kõigest oma hingest ja kõigest oma väest!” 5. Mo 6:5

PERE ARUTELU

Vasta individuaalselt ja koos perega

Kas avastad end vahel kummardamast vale altari juures?

Kas suudad tuua välja konkreetseid tegevusi, hoiakuid või asju, mis on juba saanud või võivad saada ebajumalateks sinu elus või kodus?

Kuidas võid muuta ülevalpool toodud asju või tegevusi, et täita oma sisemised vajadused ja igatsused?

Mida saad muuta, et sinu kummardamise altar võiks keskenduda taeva ja maa Jumalale?

TAASTADES PEREKONNA ALTARI

Tee plaan

Otsustage perega, mida teete pere ülistushetkel: laulate või kuulate sama laulu, loete Piiblist mõnda lugu, kirjakohta, päeva sõna või hingamispäevakooli õppetükki.

Koostage ülistuskalender

Leppige kokku aeg hommikuseks ja õhtuseks ülistushetkeks, mis sobib kõige paremini teie pereliikmete päevakavaga. See hõlmab endas ka ülistuskalendri uuesti planeerimist vastavalt hooajale, koolile või tööle. Ülistushetk võib olla ka hommikusöögi ajal, sõites kooli, õhtusöögi ajal või vahetult enne magama minekut õhtul. Kui lepite kokku konkreetse aja ülistushetkeks, saab see suurema tõenäosusega ka teoks. See annab teile võimaluse sättida tegevusi nii, et ülistushetkeks jääks aega.

Koostage erakorralise ülistushetke plaan

Tuleb olukordi, kus te ei saa oma ülistuskalendrit järgida. Valige üks asi, mida teete igal ülistushetkel. Kui plaan läheb paigast ära, tehke vähemalt seda konkreetset asja. See võib olla teatud laul, mida laulate või teatud Piiblisalmi tsiteerimine jne.

Ehkki seda ei pruugi olla kõikide ehitajate tööriistakastides, on siiski enamikel neist lood olemas. See on vajalik, et teha kindlaks, kas pind on loodis. Loodi olemasoluta ei saa ehitada maja, mis toimiks hästi ja näeks hea välja- sa ei saaks isegi ust korralikult ette panna. Lood aitab kõike tasakaalus hoida. Tahame kõik tunda loodi oma elus, osad nimetavad seda tasakaaluks või ekviliibriumiks.

Regulaarsete pere ülistushetkedega suudate oma pereelu tasakaalus hoida. Võib tunduda, et see viib teie elu tasakaalust välja. Siiski, kui teenime Jumalat ja toome Ta sihikindlalt oma kodudesse, saavutame tasakaalu ja seame Jumala kõige keskmesse, sest meis voolab Jumala Vaim. Jätka ülistushetke kuniks sa ei suuda enam selleta!

 

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat