Newboldis toimub ülistusmuusika ja jumalateenistuse korraldamise koolitus

Avaldatud 3.4.2023, allikas TEDNews

Loomise algusest peale on meie eesmärk olnud teenida – vastata Jumala eneseilmutusele kogu oma olemusega. See on tervet elu hõlmav vastus, mis on põimitud meie elu struktuuri. Ja kuigi meie missioon, evangelism ja jutlustamine lõpevad, kui Kristus naaseb, jätkub jumalateenistus kogu igaviku kestel. Jumalateenistus kui loodu vastus Jumala ilmutusele on sügavalt isiklik kogemus, mis muutub nii põnevamaks kui ka keerulisemaks, kui me koguneme kogukonnana enda ainuomases kontekstis. Isegi kui Jumala kohalolek ja seotus inimkonnaga jääb püsima, peab igaüks meist püüdma vastata Temale täielikult ja sisukalt, pidades silmas oma ruumi, aja, kultuuri ja olukorra eripära.

5. maist kuni 13. maini toimub Newboldi kolledžis jumalateenistuse ja muusikajuhtimise koolitus. „See on huvitav uurimisvaldkond," ütles üks koolituse juhte dr Tihomir Lazić, „kaardistada jumalateenistuse pühakirjalisi aluseid ja näha, kuidas see võtab kuju Vaimu töö kontekstis meie seas, meie kaudu ja meie ümber.“

Kuna Jumal on alati kontekstitundlik, selgitab Lazić, on jumalateenistuse konkreetsed vormid ainulaadsed iga loo puhul, kaasates kogu meie olemust – keha, mõistust ja vaimu. Selle tulemuseks on siis sügavalt inspireeritud, kaasav, multisensoorne, tähenduslik jumalateenistus, milles osalemine on muutev, mis on ilus ja kaasahaarav ning alati mitmekesine, kuid mitte kunagi eraldav.

Koostöös Andrews'i ülikooli (USA) juhtivate valdkonna spetsialistidega kavandatud kursus keskendub olulistele vahenditele kõigile, kes soovivad õppida, kuidas planeerida, korraldada ja hõlbustada ühist jumalateenistust oma kohalikus koguduses – pastoritele, kogudusevanematele, jumalateenistuse juhtidele, muusikutele ja teistele. Koolituskogemus sisaldab võrdselt teooriat ja praktikat, suurte küsimuste üle mõtlemist ja oskuste lihvimist. „See saab olema süvendatud õpikogemus, mis ühendab teoreetilised õppetunnid, et suurendada arusaamist, praktilised töötoad, et rakendada teooriat ja lihvida vajalikke oskusi, ning jumalateenistuse vaatlus, mida pakutakse plaaniliste väljasõitude kaudu,“ täpsustab Lazić.

Juhendajad on T. Lazic Newboldist, Andrews'i ülikooli jumalateenistuse ja püha muusika dotsent David Williams, laulukirjutaja Nick Zork, gospelpianist Isai Moran, muusika- ja jumalateenistuse asjatundjad Ken Burton, Kärt Lazić ja Paul Lee.

Kui küsida, milliseid aspekte ta kursuselt esile tõstaks, rõhutab Lazić just seda: „Ma olen väga põnevil selle üle, kui palju kogemusi meie eksperdid kaasa toovad. Me otsime inimesi, kes on nende küsimustega maadelnud teoloogide, ajaloolaste, jumalateenistuse juhtide, muusikute ja heliloojatena nii erinevates keskkondades – alates rahvusvahelistest üritustest üle maailma kuni väikeste kohalike kogudusteni erinevates kontekstides. Me oleme tõesti kõvasti tööd teinud, et muuta see kursus asjakohaseks ning ma usun, et see saab olema inspireeriv ja valgustav kogemus igale osalejale, mis viib sarnaste kogemuste omandamiseni nende kogudustes.“

Kursus algab 5. mail ja osalejad saavad valida kas täieliku 8-päevase koolituse või lühendatud 2-päevase kogemuse. Koolitus toimub Newboldi kolledži linnakus Binfieldis Berkshire'is.

Täiendav teavet kursuse kohta.

Ülevaade koolituse päevakavast.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat