Poistelaagris oli huvitavaid töötubasid ja mootorrattasõitu

Avaldatud 10.8.2023, autor Indrek Ploompuu

19.–23. juulini toimus Rõuges poistelaager, mis oli järjekorras juba kuueteistkümnes. „Aedla talus oli nüüd nagu väike juubel, 15. kord,“ tõi laagri korraldaja Allan Randlepp reipal toonil esile. Kohe esimesel lõkkeõhtul sai iga osaleja meenutada, mitmendat korda nad poistelaagris osalevad. Seekord oli kohale tulnud üle 40 poisi ja isa, kellest päris paljud olid laagris esimest või alles teist-kolmandat korda. „Jälle oli natukene rohkem meid seal,“ tõdes Allan.

Sel korral toimus suur osa laagri tegevustest laagriplatsil. Rein Kaaseni terariistade teritamise töötuba oli õpetlik ja praktiline ning nii mõnigi poiss ja ka isa sai päeva jooksul oma nüri noa või tööriista taas teravaks ajada. Sildade ehitamise töötuba lõppes võistlusega, kus valminud sillad raskuste abil ka proovile pandi. Laagriplatsi servale oli üles seatud ka märklaud, mille pihta võis täpsust lasta iseenda ehitatud vibuga. Rein korraldas ka kastironimise võistluse.

Poisid, kellest enamus olid vanusevahemikus 7–13, said võistelda veel jalgpallis ja juba traditsiooniks kujunenud öömängus. Oma füüsilise vastupidavuse said kõik laagrilised proovile panna ka kombineeritud maastikumängus, kus tuli mobiiltelefoni abil virtuaalseid punkte läbida nii kanuumatkal kui mitmel pool Rõuge ümbruses. Viimasel päeval külastati ka lähedalasuvat Euroopa suurimat sisemotohalli. „Mootorrattaga sõitmist pole varem olnud. Enam-vähem kõik, kes tahtsid, said ikka sõita,“ meenutas Allan.

Üldine laagrielu kulges juba harjumuspäraseks saanud rütmis. Väga oluline osa on lõkkel toidu valmistamine laagriliste endi poolt. „Minu jaoks oli eriline, et praktiliselt söögitegemise juures ei pidanud kätt hoidma,“ rõõmustas Allan. „Uusi tegijaid on tulnud juurde, natukene sai koormust ikkagi jaotada.“ Eraldi tõi Allan seekord välja ühised laulmised nii hommikul Priidu vaimulike mõtete juures kui lõkkeõhtutel: „Nii hästi ei ole minu arust meil selle laulmisega kunagi läinud.“

Üks põhjusi, miks Allan poistelaagri korraldamise ikka ette on võtnud, on laagrite väga kõrged osalustasud väljaspool koguduse laagreid. „Poistelaagri rahastus tuleb umbes kolmandik osalustasust, kolmandik liidult ja kolmandik teistelt annetajatelt,“ tõi Allan välja. See võimaldab korraldada toreda laagri, mis pole nii kallis.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat