Koguduse hooned said Tšiili maavärinas tõsiseid kahjustusi

Avaldatud 1.3.2010

Ajaloo üks võimsamaid, 8,8-palline maavärin raputas Lõuna-Ameerika riiki Tšiilit laupäeva varahommikul, surmates sadu inimesi ja kahjustades mitmeid avalikke ja Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse hooneid umbes 300 kilomeetrit pealinnast Santiagost lõunas asunud maavärina epitsentri ümbruses.

Adventkoguduse Arengu ja Katastroofiabi Organisatsioon (ADRA) teeb koostööd riigi hädaabi ametnikega esmase abi jaotamiseks ja väike meeskond otsib pääsenuid hävinud hoonetest.

La Radio Nueva Tiempo, Tšiilis asuv adventraadio, teatas, et adventkoguduste hooned on abivajajate jaoks avatud, ütles Madigal Perez, koguduse Lõuna-Ameerika Divisjoni peasekretär.

Katastroofis hukkus enam kui 700 inimest ja hinnanguliselt on hävinud 500 000 kodu ning veel poolteist miljonit on saanud kahjustusi, teatab Tšiili rahvuslik informatsiooni ja hädaabi amet (ONEMI).

Talca linnas on hävinud mitmed adventkoguduse hooned, teiste seas ka Kesk-Tšiili misjoni administratiivhoone, ADRA laohoone ja Talca suurim adventkirik, sõnasid koguduse ametnikud.

Nende sõnul on saanud kannatada ka pühakojad Los Angeleses; Santiagos asuv Tšiili uniooni kontor; Temucos asuv Lõuna-Tšiili liidu kontor ja Chillani Tšiili adventülikool.

„Maapind lainetas nagu ookean,“ ütles Santiago elanik Nancy Roa Vidal. „[Maavärin] kestis umbes kaks minutit. Me oleme katastroofiolukorras.“

Inimesed epitsentri lähedal on mures järeltõugete pärast. USA Geoloogiline uuringukeskus on tuvastanud enam kui 105 järeltõuget, mis on tugevamad kui 5-palli.

„Inimesed on oma kodudest väljas ja paljud soovivad järeltõugete kartuses magada õues,“ ütles Jorge Ale, Tšiili ADRA juhataja.

ADRA saatis juba laupäeva pärastlõunal pealinnast Santiagost autokoorma täie joogivett Talca ja Concepcioni linnadesse. Ka madratseid, tekke ja teisi esmatarbevahendeid valmistatakse ette jagamiseks.

ADRA päästemeeskond korraldab Valparaiso lähedal asuvas Villa Alemanas abi jagamist.

Rahvusvaheline ADRA ja Lõuna-Ameerika ADRA on esialgu eraldanud 105 000 USD (ca 1,1 miljonit krooni) Tšiili abistamiseks.

Maavärinad on Tšiilis tavalised. USGS-i andmetel oli 1960. aastal Tšiilis kogu maailma ajaloo võimsaim, 9,5-palline, maavärin.

Pikk ja kitsas riik asub Vaikse-Ookeani Nazca tektoonilise platoo ja Lõuna-Ameerika platoo vahel. Kuigi viimaste aastakümnete ehitusstandardid on mõeldud vastu pidama ka maavärinatele, oli laupäevane tõuge siiski ennenägematu.

Tšiilis on umbes 120 000 adventisti, kes käivad koos umbes 600 koguduses ja 260 grupis.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat