Jõhvi adventkirikus peeti sarikapidu

Avaldatud 15.8.2010

Laupäeval toimus Jõhvis esimese Ida-Virumaa adventkiriku sarikapidu, kus nii kohalik kogudus kui ka külalised kogunesid jumalateenistusele uue kiriku saali.

Tegemist on sõna otseses mõttes kirikuga, mille torn saab olema teiseks kõrgeimaks kirikutorniks Jõhvi linnas. Pastor Viktor Nõmmiku juhtimisel aset leidev ehitusprojekt on natuke oma seatud eesmärkidest isegi ees. “Minu plaanides oli sarikapeoni jõuda kuskil augusti lõpus või septembri keskpaigas, aga tänu Jumalale saime varem,” jutustab Viktor, selgitades juurde, et ta on mees, kes ei tee teostamatuid lubadusi, kuid on samas tugev tagant tõukaja ja tööle surub ta ka iseennast. Koguduse pastor ei ole mitte ainult tööde ülevaataja, vaid ta teeb oma kätega suure osa töödest ära.

Meeskonna töötaja on Viktor ka koguduse tegevuses. Jumalateenistusel käisid lühikese ajaga mikrofoni ees ära mitmed inimesed. Peale Viktori, kogudusevanem Kalle Kangur, keegi juhtis ühislaulude laulmist, teine kogus koguduselt eestpalveid, õde laulis ja veel mitmed jagasid tunnistusi. Tähtis oli suhtlemine, mida Viktor ka uue kiriku visioonina mitmel korral mainis – see on koht, kus saab suhelda omavahel ja Jumalaga.

Viktori jaoks on kiriku ehitamine loomulik asi. “Ma mõtlesin tükk aega, kas inimesed vajavad kodu, ja ma leidsin, et meie adventkoguduse liikmed ei pea ennast tundma ilma kohata, koduta, nagu orvud. Mingi hoone olemasolu tekitab kindlustunde, et sul on oma kirik. See on koht, kuhu tahad tulla ja olla. Praegu ma vaatan, et maailmas on väga kole. Päike praeb, vihmasadu, me näeme, et loodus on väga range. Tuul puhub kõvasti. See loodus on inimese jaoks kuidagi vaenulik. Sellepärast vajab inimene nelja seina, et olla. Olla Jumalaga. Nagu Jeesus ütleb, et mine oma tuppa, pane uks kinni ja palveta. Aga kui sul ei ole tuba, kuhu sa siis lähed palvetama?” küsis Viktor.

Suurele saalile lisaks saavad uues kirikus olema ruumid väga erinevateks tegevusteks, millest noortetöö on kindlasti olulisel kohal. Jõhvi koguduse noortejuht Boris Konovalov rääkis innuga, kuidas ta juba näeb, et see saab olema koht, kus saab igal suvalisel päeval koos aega veeta ja tegeleda nende asjadega, mis hoiavad noori riskikäitumisest eemal. Teiste plaanide seas tahetakse kirikus avada ka noortele kristlik kohvik, mis oleks muidugi vaba alkoholist ning kus noored oleksid ümbritsetud kristliku keskkonnaga.

“Meil oli algusest peale selline mõte, et see kirik ei tohiks omada ainult sakraalset tähtsust, mis tähendab koosoleku pidamine ja mis tõmbab rahvast ainult üks kord nädalas pool päeva ligi ja siis ta seisaks tühjana. Meie kirikus on tänu Jumalale selline mõtteviis, et siin peab olema multifunktsionaalsus,” selgitas Viktor.

11. augusti ajalehes Põhjarannik oli uudislugu Jõhvi adventkiriku ehitusest. Viktor selgitas ka Põhjaranniku ajakirjanikule uue kiriku mitmekihilistest plaanidest, millede seas probleemsete perede laste aitamine näiteks on olulisel kohal. “Mõistame, et kogudus ei suuda küll asendada kodu, kuid saab toetada kodust kasvatust ning ümbritseda last sõbralikkuse, tähelepanu ning positiivsete emotsioonidega,” vahendab Põhjarannik Viktori sõnu.

Liidu juhatus otsustas, et ka selle sügise lõikustänupüha annetus (9. oktoobril) läheb adventkogudustes Jõhvi kirikuehituse tarbeks. “Meie plaan on sügisel jõuda nii kaugele, et see hoone saaks krohvitud ja värvitud, et see oleks ilus ja rõõmsameelne. Ja selleks me vajame keskmiselt umbes 200 000 krooni. See on suur pindala, suur hoone,” rääkis Viktor.

Jõhvi kiriku sarikapeost loe juba pikemalt järgmisest Meie Ajast. 

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat