Ühesugused südamed

Avaldatud 24.9.2010, autor Katrin Dreiling, allikas Meie Aeg

Huvitav, kas kellelgi on samasugune süda nagu minulgi? Ma ei mõtle füüsilist südant, vaid vaimset südant, mis mõtleb ja arutleb. Tihti öeldakse väga lähedaste sõprade kohta südamesõbrad. Kas neil on ühesugune süda? Jah, kui nende mõtted ja ajendid on saanud alguse samast allikast. Aga kui nende südamemeelsus ja suund on erinev, siis ka nende südamed on erinevad.

Südamemeelsus tuleb ilmsiks raskustes. “Otsekui vees pale vastab palgele, nõnda peegeldab inimsüda inimest!” (Õp 27:19) Kuningas Saalomon teadis, et süda peegeldab inimest. Ta teadis, et keerulised olukorrad toovad esile südamemeelsuse. Meenub üks külaskäik, mis leidis aset palju aastaid tagasi, mil olin teise või kolmanda klassi tüdruk. Minu vanemad külastasid ühel hingamispäeva pärastlõunal üht vana tädi, kes elas üksi maal. Tema käsutuses oli pool maja. Teisel pool maja elasid naabrid, kes teda vihkasid ja aeg-ajalt tema kallale oma kurje koeri ässitasid. Mäletan, kuidas ma kärsitult ootasin, mil see külastus lõpeb. Ei aidanud seegi, et tädi pakkus süüa ja kõht sai täis. Ei aidanud huvitav vestlus, mida alguses huviga kuulasin. Ma tahtsin koju! Nüüd aastaid hiljem mõistan, et see alandlik vanainimene oli tõelise südamega. Ta kannatas ja tema iseloom sai lihvitud läbi raskuste. Minu katsumused ja raskused olid alles ees. Tookord peegeldus südamest kannatust, nüüd on Jumala seatud olukorrad seda südant voolinud ja sealt peegeldub hoopis midagi muud.

Kui poleks raskusi ja katsumusi, kuidas muidu õpiksin end tundma ja nägema, mis on minu sees. Kui palun Jumalal ilmutada minu puudused ja vead, siis Tema teeb seda ustavalt. Kuigi satun ettearvamatutesse olukordadesse, on Tema minu kõrval. Ta lihvib mind, purustades päev-päevalt minu kivise südame ja kinkides asemele lihase, Issanda armastusest ja kartusest läbi imbunud südame.

“Mina annan neile ühesuguse südame ja annan nende sisse uue vaimu: ma kõrvaldan nende ihust kivise südame ja annan neile lihase südame, et nad käiksid mu seadluste järgi ning peaksid mu kohtuseadusi ja täidaksid neid; siis on nad mulle rahvaks ja mina olen neile Jumalaks! Aga kelle süda käib nende põlastusväärsuste ja nende jäleduste meele järgi, nende eluviisid ma panen nende oma pea peale, ütleb Issand Jehoova!” (Hs 11:19–21)

Kellele annab Jumal ühesugused südamed? Neile? Kes on need? Need, kes peavad Tema käske ja kellel on Jeesuse usk (Ilm 14:12). Just sellise muutuse toob ellu lihane süda, mis on antud selleks, et see käiks Jumala seadluste järgi ja täidaks neid. Kuid need, kelle süda jääb kiviseks ja kes ei täida Taeva Majesteedi käsku, nende elusviisid saavad nende endi hävitajaks. Meie ümber on suured hulgad, kes end oma eluviisidega hävitavad. Nad ei hooli vähimatki kuningate Kuninga seadlusandlusest. See on meile üheks lõpuaja märgiks: “Ja et ülekohus läheb väga võimsaks, jaheneb paljude armastus” (Mt 24:12). Kuid usklike vahel peab enne lõpuaega valitsema üksmeel. See on võimalik siis, kui Issand annab ühesuguse südame – alandliku südame, mis järgib oma Looja tahet ning mis on tulvil armastust oma Päästja vastu.

Jumal ei kingi meile mitte ainult ühesugust südant vaid ka ühesuguse raja. “Ja ma annan neile ühesuguse südame ja ühesuguse tee, nõnda et nad alati kardavad mind, kasuks neile ja nende lastele pärast neid. Ja ma teen nendega igavese lepingu, et ma ei loobu tegemast neile head; ja ma annan neile südamesse minu kartuse, et nad ei lahkuks minust. Ja ma tunnen neist rõõmu, tehes neile head, ma istutan nad ustavalt siia maale kõigest oma südamest ja kõigest oma hingest.” (Jr 32:39–41)

Milline imeline tõotus! Jumal ei loobu meile tegemast head. Hea tegemie on Talle rõõm. Nii on Tema kingitus: ühesugune süda ja ühesugune tee, suureks rõõmuks ka meile. Ta tahab, et meil oleks hea tee, mille Tema on meile valmistanud. Milline on see tee? See on enesesalgamise ja risti kandmise tee. See on kitsas tee, mis lookleb kesk kive ja jändrikke, kus pea kohal lendavad raisakotkad ning tihnikus peavad valvet tigedad metsloomad. Ometi võime hoolimata katsumustest ja raskustest olla õnnelikud, sest Issand ise on meie päästja. „Vaata, Jumal on mu pääste! Ma olen julge ega karda, sest Issand Jehoova on mu tugevus ja kiituslaul, ja tema oli minu päästja!” (Js 12:2)

Nii võin alati olla Taevasele Isale tänulik, et Ta annab igal hommikul mulle lihase südame ja kingib parima teekonna. Ja kui imeline on teadmine, et sellel teekonnal ei kõnni ma üksi. Minu kõrval käib minu Lunastaja koos kaitseingliga. Ja minu kõrval on usukaaslased, kellel on samasugune süda ja tee nagu minulgi. Neid ei ole mu kõrval palju, kuid seda suurem on rõõm nendest vähestest, kes täidavad Jumala käske ja kes seisavad vastu nurjatustele.

Kas sa soovid lihast südant, millel on Jumala lastega ühine suund, eesmärk ja meelsus? Kindlasti soovid! Mõelda vaid, ühine eesmärk! Ühesugune südamemeelsus! Midagi nii kättesaadavat. Selleks ei pea sõitma tuhandeid kilomeetreid, et leida paremaid südamesõpru. Selleks ei pea tegutsema oma mina tahte järgi. Ning selleks ei pea loobuma ehedast usust Lunastaja tugevusse asendades ehedust silmakirjalikkusega. Uus süda on sinust hetke kaugusel. Selleks on vaja vaid üht otsust: “Ma võtan vastu Jeesuse Kristuse oma Päästjaks. Tema kingib mulle tuksuva südame, mis järgib Teda ja mis igatseb täita tingimusteta vaid Tema tahet.”

Olgu sinu palve hommikul, õhtul ja igal ajal, kui kõneled Taevase Isaga: “Taevane Isa. Usaldan kogu oma elu Sinu kätte. “Loo mulle, Jumal, puhas süda, ja uuenda mu sees kindel vaim!” (Laul 51:12) Ainult lihane süda võib järgida sinu tahet, seepärast tahan pühaks pidada Sinu seadusi ja käske. Nii palun koos Taavetiga: “Kinnita mu samme Oma ütlusega ja ära lase ühtki nurjatust saada meelevalda minu üle!” (Laul 119:133) Kingi oma Vaimu ligiolu, et võiksin eraldada vale tõest ja mõista sinu teed. Aita jääda ustavaks kuni “maailma ajastu lõpuni”. Aamen.“  

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat