Suure lootuse projekt

Avaldatud 11.8.2013, autor Zigurds Laudurgs, allikas Meie Aeg

1905. aastal kirjutas Ellen White: “”Suurt võitlust” peaks palju levitatama. Selles on koos mineviku, oleviku ja tuleviku lugu. … Olen põnevil selle raamatu levimise pärast, rohkem kui ühegi teise oma raamatu pärast, kuna “Suures võitluses” on viimane ohusõnum maailmale esile toodud teravamalt kui üheski teises minu raamatus.”

Peakonverents on otsustanud Ellen White’i nõuande teoks teha, algatades ülemaailmses adventkoguduses Suure Lootuse projekti. Selle ettevõtmise eesmärk on edendada „Suure võitluse“ levikut üle maailma. Selle raames on muudetud raamatu pealkirja – „Suur lootus“ – mis peaks kaasaja inimesele olema paremini arusaadav.

Ka meie Trans-Euroopa divisjon (TED) võtab sellest initsiatiivist osa, unioonides ning konverentsides mõeldi läbi, kuidas seda projekti Euroopa keerulisel poliit-, kultuuri- ja religioonimaastikul läbi viia. Otsustati, et TED annab välja kaasaegse ajakirja, mis pannakse kokku spetsiaalselt selle projekti jaoks ja mis sisaldab „Suure võitluse“ peamisi teemasid. See ajakiri on vajalik, kuna paljudes Euroopa riikides, kaasa arvatud Eestis, võib „Suure võitluse“ massiline levitamine tekitada ebavajaliku tagasilöögi ning kaasa tuua süüdistused usulises vihkamises. Ellen White ise andis nõu, et me ei looks inimestes tarbetuid eelarvamusi, „rünnates neid haaranguga“. Kõnealust ajakirja tõlgitakse juba eesti keelde, ingliskeelne pealkiri on Escape (ek Pääsetee; siin ja edasi: ajakirjadel ja raamatul ei ole veel lõplikku eestikeelset pealkirja, siin otsetõlked) . Ajakirja eesmärk on äratada tähelepanu, tekitada isu millegi enama järele, misjärel saab pakkuda raamatut „Suur lootus“. Ajakiri on tasuta jagamiseks tänu rahastajatele, keda Jumal on julgustanud seda projekti toetama. TED plaanib kahe aastaga jagada 3 miljonit ajakirja 22 Euroopa keeles. Meie unioon on seadnud eesmärgiks 145 000 eksemplari 4 keeles, Eesti liit omakorda 28 300 ajakirja 2 keeles. Plaanid on suurepärased, ent me loodame Jumala juhatusele ja koguduseliikmete kaasatusele. Suure Lootuse projekt käivitub meie kogudustes ühise teenistusega 12. oktoobril 2013.

Divisjoni juhtkond töötas välja projekti strateegia, selle peaeesmärk on leida Jeesuse jüngreid, kes tunnistaksid Jumala armastusest ja Tema lõplikust võidust kurjuse ning patu üle. Strateegia koosneb kolmest sammust:

  • Sõbrusta. See tähendab suhtlemist end ümbritsevatega. Küsi endalt: kas inimesed, kellega ma iga päev kohtun, on lootusrikkad? Mida enam me koguduses oleme, seda vähemaks jääb sõpru väljastpoolt. Igal koguduseliikmel on sõpruse ülesehitamise ülesanne või kohustus pidada ühendust sõprade, sugulaste, naabrite, töö- või koolikaaslastega, kes ei ole adventistid, ning nende eest palvetada. Kui teie suhe on värske, anna oma sõbrale ajakiri ning jätka temaga sõbrustamist ja tema eest palvetamist. Me loodame, et iga koguduseliige jagab 12 ajakirja, mis tähendab ühte ajakirja kuus. Noortele avaldatakse eraldi ajakiri, selle pealkiri on inglise keeles Connect (ek Suhtle). Eelistatud levitamisviis on anda ajakiri üle isiklikult, aga olge loomingulised ning avatud, Jumal kingib võimalusi ajakirjade jagamiseks erineval moel. Kogudused võiksid ajakirja jagada heategevusprojektide ja kogukonnaprojektide raames, kinkida kohalikele raamatukogudele jne.
  • Jaga. Kui ajakiri on tekitanud huvi, jagagem Jeesuse õpetusi. Seetõttu on oluline suhtlemist jätkata, et inimesed teaksid, kuhu küsimuste korral pöörduda. Me saame Jeesuse õpetusi jagada erinevatel viisidel: piiblitundide läbiviimine, raamatute jagamine, kirjalik piiblikursus, koduleht, mis koostatakse selle projekti jaoks. Et julgustada ja aidata piiblitundide läbiviimsel, toimus selle aasta kevadel koolitus, mille viis läbi Michael Hamilton Inglismaalt. Sel suvel tuleb trükist raamat Experiencing the Joy (ek Tunne elust rõõmu). See raamat sisaldab adventistide doktriinide seletust kaasaegses keeles ja seda saab kasutada teabeallikana piiblitundide läbiviimisel. Selle peatükkide autorid on tuntud adventteoloogid, nagu Bertil Wiklander, Daniel Duda, Reinder Bruinsma, Laurens Turner ja teised.
  • Kaasa. Kui inimene on Jeesuse õpetustega tuttav, kutsu teda oma koguduse jumalateenistustele. Kohalikud kogudused peaksid mõtlema sellele, kuidas luua sõbralik õhkkond ka oma külalistele, et nad tunneksid end teretulnu ja armastatuna. Kui nad ei tunne, et neid oleks oodatud, ei jää nad tõenäoliselt meie sekka. 

Selle strateegia õnnestumiseks, mis tegelikult on Jeesuse suur misjonikäsk minna ja teha jüngreid, on kogudus arendanud tegevusplaani ja me kutsume iga koguduseliiget selles osalema. Tegevusplaan on lihtne ja teostatav:

  1. Loe raamatut „Suur võitlus“. Iga koguduseliige võiks selle raamatu enne septembrit läbi lugeda ja selle sõnumiga tutvuda. Lugege kas väikegruppides või üksi.
  2. Vali välja inimesed, kellele sa ajakirja annad, ja hoia nendega ühendust. Pea meeles, et iga koguduseliige võiks jagada 12 ajakirja.
  3. Lisa need inimesed oma palvenimekirja ja palveta nende eest terve selle projekti ajal. Palvekaardid trükitakse ja need on saadaval kohalikes kogudustes.
  4. Tutvu projekti materjalidega. Varsti avatakse kodulehekülg internetis, kus on jooksev info Suure Lootuse projekti kohta.
  5. Osta endale raamat „Tunne elust rõõmu“ ja loe see läbi, et värskendada oma uskumusi. See raamat annab sulle kindlama tunde enda usust ja Jumalast rääkimisel.
  6. Jaga ajakirja Pääsetee 12 inimesele, või noorteajakirja. Ajakirjad pühitsetakse erilisel pühendusteenistusel 12. oktoobril 2013. Seejärel saame need kätte ja võime jagama hakata inimestele, kelle eest oleme palvetanud.
  7. Ole valmis vastama küsimustele ning viima läbi piiblitunde, mis rajanevad raamatule „Tunne elust rõõmu“. Palveta jätkuvalt inimeste eest ja ära katkesta suhtlemist.
  8. Kutsu oma sõpru kirikusse ja esita piiblitundide lõppedes üleskutse tulla ristimisele.

Suure Lootuse projekt annab igaühele meist võimaluse osaleda Jeesuse armastusest, kogetud õnnistustest ja uue tuleviku lootusest tunnistamisel. Me loodame, et Jumala armust ja koguduseliikmete tegevuse tulemusel tuleb meie kogudustesse rohkem uusi külastajaid, et meie raamatuid loetakse rohkem ja enam inimesi uurib Piiblit või võtab osa kirjalikust piiblikursusest. Me kutsume igaüht selles projektis osalema, nii et Eesti inimesed võiksid elada lootusega südames! 

„Aga lootuse Jumal täitku teid kõige rõõmu ja rahuga usus, et teil oleks küllaga lootust Püha Vaimu väes!” (Roomlastele 15:13)

Zigurds Laudurgs on Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Balti Uniooni laekur ja kirjandusosakonna juht

Rein Kalmus, Pärnu adventkoguduse pastor, Suure Lootuse projekti Eesti projektijuht:

Eestlased on kogu maailmas tuntust kogunud projektiga “Teeme ära!”. Läks see projekt ka käesoleval kevadel oma järjekordsele ringile. Millegipärast meenus mulle see eestlaste tänuväärt ettevõtmine, täpsemalt küll selle pealkiri, kui meie peakonverentsist tuli üleskutse osaleda evangeelses projektis Suur Lootus. Algselt oli see seotud E. G. White’i raamatu “Suur võitlus” levitamisega. Võttes arvesse Euroopa riikides üha süvenevat sekulaarsust, mugandas meie divisjon seda projekti kohalikele oludele sobivamaks. 

Tahaksin julgustada kõiki koguduseliikmeid selles ettevõtmises kaasa lööma. Kuigi see nõuab teatud pingutust, toob iga evangeelne ettevõtmine vaimulikku tulu ka tegijaile endile. Kuningas Saalomon sõnastas selle põhimõtte väga poeetiliselt: “Hing, kes jagab õnnistust, kosub, ja kes kastab teisi, seda ennastki kastetakse!” Õp 11:25

Kutsun kõiki üles esmalt oma südames otsustama – teeme ära! ja seejärel sellest otsusest lähtudes – TEEME ÄRA! Jumala abiga!

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat