Adventkogudusega seotud organisatsioon survestab ÜROd Iraagi ja Süüria osas

Avaldatud 3.9.2014, allikas Adventist Review

Usuvabaduse organisatsioon, mis on seotud Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudusega, avaldas ÜROle ja rahvusvahelisele kogukonnale survet, et kristlaste kaitsmiseks Süürias ja Iraagis, kus islamistlikud äärmuslased vägivallatsevad „kujuteldamatul ja enneolematul moel”, tegutsetaks kiiresti ja otsustavalt.

Rahvusvaheline Usuvabaduse Kaitse Assotsiatsioon (International Association for the Defense of Religious Liberty, AIDLR) ütles, et iga inimese kohustus on paluda oma valitsusel toetada rahvusvahelisi algatusi, et lõpetada vägivald neis kahes riigis.

„Täna on inimkond ristteel,” sedastati Bernis Šveitsis asuva valitsusvälise organisatsiooni e-kirjaga saadetud avalduses. „See tragöödia, mis mõjutab kristlasi, usuvähemusi [ja] iraaklasi ning süürlasi, tekitab meis õudu.”

Islamiriik ehk IS (Islamic State) ja selle liitlased on vallutanud viimastel nädalatel Iraagis ja Süürias suuri alasid, tappes tuhandeid inimesi, enamasti tsiviilelanikke, ja sundides enam kui 1 miljon inimest põgenema oma kodust. Ameerika Ühendriigid on vastanud sellele õhurünnakutega.

ÜRO Inimõiguste nõukogu nõustus esmaspäeval saatma Iraaki delegatsiooni, et uurida raporteid kristlaste ja teiste vähemuste julma tagakiusamise kohta.

AIDLR, mis pöördus sel teemal ÜRO poole augustis, ütles, et ÜRO peaks tegema rohkem.

„Praegune inimõiguste olukord nõuab valvsust ja empaatiat, poliitilist lähenemist ja otsustavat tegutsemist,” ütles Liviu Olteanu, AIDLRi esindaja ÜRO, Euroopa parlamendi, Euroopa nõukogu ja Euroopa Turva- ja Koostööorganisatsiooni juures.

„Kui ei tegutseta, siis see tragöödia jätkub ja igal aastal teeb ÜRO delegatsioon samasuguseid ettepanekuid ja hääletab neil tundlikel teemadel samamoodi ja mitte midagi ei muutu,” lisas ta.

Ted N. C. Wilson, ülemaailmse adventkoguduse president, on kutsunud rahvusvahelist üldsust palvetama Iraagi ja Süüria rahu pärast ja palunud adventiste palvetada „usulise sallimatuse ohvrite” eest.

„On oluline, et rahvusvaheline üldsus tegutseks üksmeeles selle kristlaste ja teiste tagakiusamise lõpetamise nimel,” ütles Wilson 8. augustil.

AIDLR, mille rajas 1946. aastal adventistist arst, tunneb muret kasvava sallimatuse ja diskrimineerimise pärast maailmas, ka Iraagis, Lähis-Idas, Põhja-Aafrikas ja Põhja-Koreas tagakiusatud ja tapetud kristlaste ja teiste usuvähemuste pärast.

„Sallimatus on võtnud kujuteldamatud mõõtmes ja see on 21. sajandil enneolematu,” öeldi avalduses.  

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat