Adventiste kutsutakse üles ordinatsiooni teemat ise uurima

Avaldatud 7.10.2014, allikas Adventist Review

President Wilson ja TOSCi komisjoni esimees Stele kutsuvad üles palvetama, et Püha Vaim võiks jätkuvalt protsessi juhtida.

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse president Ted N. C. Wilson on pöördunud üleskutsega kõigi üleilmse kiriku liikmete poole, et koguduseliikmed uuriksid tõsimeelselt, mida Piibel ordinatsiooni teemal räägib, ja palvetaksid selle pärast, et tema ja teised kiriku juhid võiksid alandliku südamega järgida Püha Vaimu juhtnööre.

„Koguduseliikmed, kes soovivad mõista, mida Piibel naiste ordineerimise teemal õpetab, ei pea muretsema selle pärast, kust alustada,” ütles Artur A. Stele, kes on juhtinud kahe aasta pikkust ordineerimise teema uurimise protsessi ordinatsiooni teoloogia uurimiskomitee (TOSC) esimehena. Stele, kes kordas Wilsoni üleskutset Piiblit uurida ja palvetada, soovitab kõigil lugeda uurimiskomitee kolme lühikest „Järgmise sammu” seisukohta, kus on tsiteeritud piiblitekste ja adventkiriku ühe alusepanija Ellen G. White'i kirjutisi kõigi kolme suuna poolt, mis uurimiskomisjonis protsessi käigus üles kerkisid.

Uurimuse tulemusi arutatakse oktoobris iga-aastasel Peakonverentsi sügisistungil, kuhu kogunevad kiriku juhid. 338-liikmeline kirikujuhtide kogu otsustab siis, kas anda küsimuse lõplik otsustamine umbes 2600 delegaadi kätesse järgmisel Peakonverentsi üldkoosolekul järgmise aasta juulis.

Wilson kutsus hiljutises intervjuus üles kiriku kõiki 18 miljonit liiget lugema palvemeelselt uurimiskomitee materjale, mis on kättesaadavad kiriku arhiivi-, statistika- ja uurimisosakonna kodulehel. „Vaadake, kuidas selleteemalised kirjutised ja ettekanded põhinevad Piibli selgel mõistmisel,” ütles Wilson Peakonverentsi keskuses Silver Springsis. „Prohvetikuulutamise vaim tuletab meile meelde, et Piiblit tuleb lugeda just sellisena, nagu ta on,” ütles ta. „Seepärast julgustan iga koguduseliiget ja eriti iga Peakonverentsi aastaistungi liiget ning Peakonverentsi üldkoosoleku delegaati lugema tehtud ettekandeid ning paluma Püha Vaimu, et mõista Jumala tahet.” Prohvetikuulutuse vaimuga viidatakse White'i kirjutistele, kes on muuhulgas „Suures võitluses” (orig lk 598) Piibli tõlgendamise kohta ütelnud: „Piibli keelt tuleks tõlgendada, lähtudes selle ilmselgest tähendusest, välja arvatud juhtudel, kui on kasutatud sümbolit või kujundlikku keelt.”

„Meil ei ole Uurimi ja Tummimi kasutamise eesõigust,” ütles Wilson, viidates kividele, mida Vana Testamendi aja ülempreestrid kasutasid, et teada saada Jumala tahet. „Samuti ei ole meie hulgas elavat prohvetit. Nii et me peame lootma Pühale Vaimule, et Tema juhiks meid Piibli uurimises, kui me püüame selle tõdesid avastada.” Ta lisas, et üleilmse kiriku juhid on pühendunud väga „avatud, ausale ja hoolikale protsessile”, mis puudutab naiste ordinatsiooni küsimusi. Ühtlasi toonitas Wilson, et põhiküsimus, millega kirik silmitsi seisab, ei ole mitte see, kes naisi peaks pastoriks ordineerima, vaid see, kas koguduseliikmed suudavad panna kõrvale oma erimeelsused, ükskõik milline kiriku lõplik otsus ka ei oleks, et keskenduda kiriku 151 aasta vanusele missioonile: kuulutada Ilmutusraamatu 14. peatüki sõnumit ja kolme ingli kuulutust selle kohta, et Jeesus tuleb pea.

Kolm seisukohta naiste ordineerimise küsimuses

Selleks et paremini mõista Piibli õpetust ordinatsiooni kohta, asutati ordinatsiooni teoloogia uurimiskomitee, mis koosneb 106 liikmest ja millele tavaliselt viidatakse kui TOSCile. Seda ei organiseeritud vastavalt üleilmse kiriku proportsioonidele, vaid see kutsuti lihtsal kokku, et nad teemat kaks aastat uuriksid. Lisaks aitasid uurimisele kaasa ka 13 divisjoni juurde loodud erilised piibliuurimiskomisjonid.

TOSCi põhiliseks eesmärgiks oli välja selgitada, kas nad suudavad jõuda naiste ordinatsiooni küsimuses konsensusele. Seda eesmärki ei suudetud täita. TOSCi liikmed jagunesid kolme seisukoha vahel.

1. seisukoht rõhutab piibellikke ordneerimise eeldusi, mida on mainitud 1. Timoteose 3. ja Tiituse 1. peatükis, ja fakti, et Piiblis ei ole kordagi mainitud naiste valimist/ordineerimist preestri, apostli või vanema ametisse. Seetõttu ei ole adventkirikul piibellikku põhja naiste ordineerimiseks.

2. seisukoht rõhutab nii Vana kui ka Uue Testamendi naiste juhirolli (Deboora, Hulda, Juunia jt näitel) ja piiblitekste nagu 1. Moosese 1 ja 2 ning Galaatia 3:26-28, mis rõhutavad kõigi inimeste võrdset seisundit Jumala ees. Sellest piibelliku võrdsuse printsiibist lähtuvalt võib adventkirikus naisi juhirolli ordineerida kus iganes vaja.

3. seisukoht toetab 1. seisukohta selles osas, et tunnistab meeste juhirolli mustrit Iisraelis ja varakristlikus koguduses. Samal ajal rõhutatakse sead, et Jumal on alati teinud erandeid. See seisukoht näeb naiste ordineerimist kirikupoliitika ja mitte moraalse küsimusena ja sellest tulenevalt peaks iga maailma piirkond saama ise otsustada, kas ordineerida naisi või mitte.

Wilson kutsus üles kirikuliikmeid kõiki kolme TOSCi raporti seisukohta uurima. „Uurige kõiki ettekandeid ja püüdke mõista seda, kuidas Jumal teiega Sõna kaudu ja teie igapäevase elu kaudu kõneleb.”

Kuigi TOSC ei jõudnud naiste ordineerimise küsimuses üksmeelele, võtsid selle liikmed siiski vastu konsensusliku seisukoha ordinatsiooni teoloogias ja kinnitasid eraldiseisvas avalduses, et nad on kõik jätkuvalt pühendunud seitsmenda päeva adventkiriku sõnumile ja missioonile, nagu neid on 28 põhitõe kaudu väljendatud. Wilson ütles, et ta loodab kõigilt koguduseliikmetelt samasugust suhtumist. „Kui me ei ole tähelepanelikud, kisub kuri meid lahkhelidesse, mis juhivad meid kõrvale sellest missioonist, mida Jumal tahab oma ülejäänute koguduse kaudu saavutada – kolme ingli kuulutuse jagamisest ja rõõmusõnumist selle kohta, et Jeesus tuleb varsti tagasi,” ütles Wilson. „Kõige suurem küsimus seisneb selles, kuidas me suhestume oma kiriku missiooniga.”

Mida peaksid koguduseliikmed lugema

Stele, TOSCi juht ja üleilmse kiriku piibliuurimise instituudi direktor, ütles, et isegi kui koguduseliikmed ei loe midagi muud, peaksid nad ometi tutvuma komitee lühikeste „Järgmiste sammude” seisukohtadega. „Kui inimesed tahavad väga lühikest ülevaadet, on „Järgmiste sammude” dokument just nende jaoks. Ja kui neil siis tekib sügavam huvi, võivad nad edasi lugeda „Seisukohtade kokkuvõtet”,” ütles Stele. See kokkuvõte on osaks 127-leheküljelisest lõppraportist, mis sisaldab ka TOSCi poolt heaks kiidetud ordinatsiooni teoloogia definitsiooni, TOSCi ajalugu ja terve hulga akadeemiliste kirjutiste nimekirja, mis selle uurimuse jaoks kirjutati.

Uurimiskomitee kutsuti kokku eelmise, 2010. aasta Peakonverentsi üldkoosoleku delegaatide palvel ja selle olulisust on kinnitanud ka järjest valjuhäälsem palve naiste ordineerimise lubamiseks erinevatest maailma piirkondadest. Asja on keerulisemaks teinud see, et kolm 124 unioonist – kaks USAs ja üks Saksamaal – alustas 2012. aastal naispastorite ordineerimist, hoolimata kiriku administratsiooni üleskutsest sellega kuni järgmise Peakonverentsi üldkoosolekuni oodata. Ülemaailmne kirik ei tunnusta praegu kolme uniooni otsust selles küsimuses.

Stele kutsus üles mitte laskma teistel inimestel koguduseliikmeid mõjutada ning rõhutas, et kõik peaksid ise oma arvamuse kujundama palvemeelse piibliuurimise kaudu. „Seisukohtade kokkuvõte võiks olla inimeste jaoks väga suureks abiks, sest kõiki võtmetekste on interpreteeritud erinevate nurkade alt,” ütles ta, hoides käes TOSCi lõppraporti koopiat.

Stele lisas, et koguduseliikmed võivad mitmel viisil ordinatsiooni arutelu mõjutada, sealhulgas rääkides delegaatidega, kes neid järgmisel suvel San Antonios Peakonverentsi üldkoosolekul esindavad. Wilson lisas ka, et koguduseliikmed võiksid oma seisukohti pastorite ja liidu juhtidega jagada, kuid toonitas, et kõik vestlused ja kirjad peaksid olema viisakad ja Kristuse-meelsed. „Kuid kõige olulisem on see, et me ootame teie palveid, et võiksime end juhtidena alandada ja kuulata Püha Vaimu häält ja Jumala häält, nagu see on Pühakirjas ilmutatud,” lisas ta. Stele ühines selle seisukohaga, lisades: „Ma arvan, et kõige märkimisväärsem viis asjas osaleda on palvetada. Palvetage kogu protsessi pärast ja palvetage üldkoololeku pärast, et see ei oleks inimlik tarkus, mis peale jääks, vaid Jumala tahe.”

Lingid ingliskeelsete materjalide juurde leiab siit

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat