Sööbiku ja pisiku kuningriik ehk pisut suuhügieenist

Avaldatud 10.3.2015, autor Mariliis Laurik, allikas Meie Aeg

Eesti Haigekassa ei kompenseeri täiskasvanute hambaravi teenust. Nii ravikindlustatud kui ravikindlustamata täiskasvanutel on õigus saada tasuta hambaravina vaid vältimatut abi, mida osutatakse juhul, kui abi edasilükkamine või selle andmata jätmine võib põhjustada abivajaja surma või püsiva tervisekahjustuse. Antud asjaolu on loonud olukorra, kus paljud inimesed hambaarsti juurde ei jõuagi. Hammaste ja igemete tervise puhul on tegu aga palju sügavama kui vaid kosmeetilise probleemiga. Suuõõne tervis mõjutab kogu organismi heaolu. Saneerimata hambad ja igemed on riskifaktor mitmete süsteemsete haiguste kujunemisel.

Suuõõnes on rikkalik mikrofloora. See tähendab, et meil kõigil elab suus rohkesti baktereid, millest enamik on kahjutud. Korralik suuhügieen ja hästi töötav immuunsüsteem hoiavad bakterite kasvu kontrolli all. Puudulik hammaste hooldamine aga võib viia hammaste lagunemise ja igemehaigusteni. Igemepõletikku tekitavad bakterid elavad hambakatu sees. Hammaste puuduliku puhastamise tulemusena tungivad mikroobid järjest sügavamale igemetaskusse ja nii haigus süveneb. Gingiviit on mikroobide põhjustatud põletik, mis haarab hammast ümbritseva igeme. Ige tursub, punetab ja veritseb. Gingiviidi ravita jätmisel võib areneda parodontiit, mille korral bakteriaalne põletik haarab ka hammast ümbritsevat luud. Keskmise raskusega parodondiidi korral on bakteritega kon­taktis olev igemetaskute kogupindala umbes peopesa suurune, mis tähendab päris suurt põletikukollet. Ravimata juhul hävitab põletik hammast ümbritseva luu, hammas muutub liikuvaks ning haiguse lõppjärgus langeb välja.

Igemepõletik on krooniline põletik, mis suurendab põletikunäitajate taset veres. Uuringud on näidanud, et igemepõletikud on soodustavaks faktoriks diabeedile, südameveresoonkonna haigustele ja raseduskomplikatsioonidele.

Endokardiit ehk südame sisekesta põletik. Parodondiidi korral võib hammaste harjamise järgselt esienda bakterite sattumist vereringesse. Vereringega jõuavad bakterid südamesse ja võivad kinnituda südame klappidele ja mujale südame sisepinnale, tekitades seal põletikku.

Südame-veresoonkonna haigused. Pidev põletik veres soodustab veresoonte lupjumist ja naastude moodustumist veresoone seinas, mille tõsisteks tüsistusteks on südame infarkt ja insult.

Rasedus. Parodondiit on riskifaktor enneaegseks sünnituseks ja madala sünnikaaluga laste sünniks. Laps on enneaegne, kui ta sünnib enne 37. rasedusnädalat. Madala sünnikaaluga lapsed kaaluvad sünnil alla 2500 grammi.

Diabeet. Parodondiit vähendab rakkude tundlikkust insuliinile ja nii soodustab veresuhkru kõrgenemist.

Hammastest lähtuv põskkoopapõletik. Kuni 10% sinusiitidest on hambapõletikust lähtuvad ja ravile halvasti alluvad. 

Mida saan mina oma tervise jaoks teha?

  • Harja hambaid iga päev 2 korda 2–3 minutit.
  • Puhasta hambavahesid hambaniidiga korra päevas.
  • Söö tervislikult ja väldi näksimist toidukordade vahel.
  • Vaheta hambaharja 3–4 kuu tagant.
  • Ära lükka hambaarsti külastust edasi! Külasta hambaarsti vähemalt korra aastas. Probleemidele varakult jälile jõudes on ka nende lahendamine lihtsam ja odavam. Kuigi hambaravi on kallis, on see investeering, mis tasub ära!
  • Veritsevate igemete korral on kindlasti vajalik pöörduda hambaarstile!
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat