Evangeelsed koosolekud Rumeenias - kui kasvav lumepall

Avaldatud 8.3.2017, autor Andrew McChesney, allikas Adventist Mission

Pildil: 13 inimest on avaldanud soovi tulla ristimisele kohas, kus Ted Wilson kõneleb

Ootamatult suured rahvahulgad tunglevad Seitsmenda Päeva Adventistide evangeelsetel koosolekutel Rumeenias ja Ukrainas, hoolimata sellistest takistustest nagu relvastatud konfliktid, meeleavaldused ja külastajaid takistav preester.

Kõige liikmete kaasatuse programmi (Total Member Involvement - TMI) raames peetakse evangeelseid koosolekuid, millest paljusid veavad eest lihtliikmed. Need toimuvad kaheksas erinevas riigis nii sellel kui järgmisel kuul. Nad on osa suuremast evangeelsest ettevõtmisest, mille puhul kiriku juhid loodavad, et see levib üle Euroopa.

Veebruari lõpus lõppes Ukrainas esimene kahe nädalane koosolekute programm, mis toimus pea 500. erinevas kohas üle Ukraina; Rumeenias algab esimese tsükli teine nädal, mida peetakse 1300. eri kohas. Koosolekuid peetakse ka sadades kohtades Armeenias, Valgevenes, Bulgaarias, Gruusias, Moldovas ja Venemaal. Kokku peaks koosolekuid toimuma vähemalt 4300. kohas.

Adventkoguduse president Ted N. C. Wilson juhib koosolekuid Rumeenia pealinna Bukaresti lähedal asuvas Floresti linnas. Ta ütles, et ta on ülevas meeleolus, sest kohalkäijate arv peamiselt ortodokslikus riigis on olnud suur.

Pärast Rumeenia kirikujuhtidega peetud videokõnet ütles Wilson: „Üks liidu juhtidest ütles, et see oleks nagu lumepall, mis kasvab koguaeg suuremaks ja suuremaks. Tundub, et sellel programmil on olnud positiivne mõju üle kogu uniooni.“

Lisaks mainis Wilson, et ta on eriti innustunud sellest, et sadades kohtades veavad koosolekuid eest lihtliikmed.

„See on just see, milleks TMI programm on mõeldud“, ütles ta.

TMI on ülemaailmse kiriku algatus, et julgustada igat kirikuliiget jagama evangeeliumit nende kogukonnas.

Näiteks Rumeenias on muude kõnelejate hulgas ka kaks 12 aastast last, ütles Wilson.

Mitmed Rumeenia pastorid ütlesid intervjuus, et nad on mures, kas nädala sees peetavatele õhtustele koosolekutele tuleb inimesi.  Nüüd on paljudest kohtadest üle Rumeenia antud tagasisidet, et kohale tulijate arv on suur ning kohal on palju külalisi.

„Meile öeldi, et nädala sees ei tule kedagi“, ütles Duane McKay,  ülemaailmse TMI programmi koordinaator. „Nad ütlesid, et kohale tuleb heal juhul üks-kaks külalist. Aga selle nädala mõnedel õhtutel on olnud rekordiline arv külalisi.“

Pildil: Üle 200 inimese on kokku tulnud Ted Wilsoni koosolekupaigas Floresti's

Eeskuju kogu Euroopale

„Kes oleks võinud arvata, et väike riik, mis on umbes Michigani liidu suurune, korraldab üle 2000 evangeelse koosoleku“, kommenteeris McKey. „Võimas! See on eeskuju kogu Euroopale.“

Koguduse juhtkond pöörab erilist tähelepanu sellele, kuidas koosolekute programmil Rumeenias läheb. Riik, mis on suuresti sekulariseerunud, on sarnane suurema osa Euroopaga. Rumeenia on nagu test, mille positiivne tulemus annab võimaluse laiendada TMI programmi koosolekuid üle kogu Euroopa.

Paljud Rumeenia koosolekud juhtusid toimuma samal ajal koos valitsusevastaste meeleavaldustega, mis on ühed suurimad riigi ajaloos. Avalikud meeleavaldused, mis oma kõrghetkel tõid tänavatele pea 500 000 inimest, pole siiski kohaletulijate arvu vähendanud.

Programmi ei suutnud mõjutada ka ühe küla preester, kes üritas takistada koosolekute toimumist ühes maakirikus, ütles Ștefan Tomoiagă, Rumeenia uniooni president. Nooremapoolsem preester seisis väljaspool kirikut kuni 20 minutit, karjudes ja öeldes mittekoguduseliikmetele, et nad kirikusse ei siseneks. „Preester seisis kiriku väravas kuni kell oli umbes 18:40, sest kuni selle ajani oli väljas inimesi, kes soovisid kirikusse siseneda. Ma kutsun üles teid palvetama eriliselt just selle kiriku eest.“

Isegi ühes Rumeenia vanglas, kus endine Ameerika vanglasüsteemi töötaja Bruce Parrish  koosolekuid juhib, on kohalkäiate arv kuni 50-60 vangi.

„Koosolekud lähevad hästi, aga kohati on keeruline, kuna vangla ei luba mul kasutada oma sülearvutit. Me peame kasutama nende arvuteid,“ ütles Parrish.

Jutlustamine Ida-Ukrainas

Ukrainas rääkisid mitmed ettekannete tegijad koosolekutel Püha Vaimu väljavalamisest.

Ameerikast pärit May-Ellen Colón ütles, et tema juhitavas neljas koosolekupaigas Ukraina idaosas on kohalkäiate arv suur. Piirkonnas on juba kaks aastat olnud rohkelt konflikte ning vägivallalaine kasvas, kui koosolekutega alustati.

„Üle 200 külastaja ning koguduseliikme ja lapse võtavad koosolekutest osa selles neljas koosolekutepaigas, kus ma töötan“, ütles Colón, kes on adventistide rahvusvahelise kogukonnateenistuse (Adventist Community Services International) ja ADRA kontaktisik.

Ta ütles, et vähemalt pooled kohalkäijatest on need, kes on konflikti tõttu pidanud kolima.

„Mõned neist on kaotanud kõik, paljud on vaesed ja saavad vaevu hakkama“, ütles ta.

Pildil: May-Ellen Colón'i vaade saalile Slavyanski kirikus Ida-Ukrainas

Hiljuti ristitud Brasiilia noormees Tiago Leaos, kes juhib koosolekuid Kesk-Ukrainas, ütles, et ta veedab kõik oma päevad valmistades ette oma ettekandeid õhtusteks koosolekuteks 87000 elanikuga Umani linnas.

„Koguduse tagasiside on olnud fantastiline“, ütles Leao. „See on kõige imelisem kogemus mu elus.“

Sama ütles ka Mehhikost pärit Asturo Gutierres, kes juhib koosolekuid lääne pool asuvas 255000 elanikuga Chernivtsi linnas.

„Eelmisel õhtul tegin ma inimestele üleskutse anda oma elu Jeesusele ja 13 mitteadventisti tõusid püsti,“ ütles ta. „Palvetagem nende eest, et nad jääksid oma otsusele kindlaks.“

Nende meestega vestles Ramon Canals, kes koordineerib Ukrainas koosolekute korraldamist ja töötab ülemaailmse adventkoguduse hingamispäevakooli ja isikliku teenistuse osakondades. „Jumal õnnistab oma inimesi üle kogu selle riigi läbi jutlustajate, kes seisavad kantslites ja räägivad Jumala sõna.“

Ta ütles, et ühes Ukraina koosolekupaigas on iga õhtu kohal 140 külalist ja neist 60 on juba teinud otsuse tulla ristimisele.

Evangeelsed koosolekud, mis algasid Ukrainas 3. veebruaril, korraldatakse eelmisel aastal Rwandas toimunud ettevõtmise eeskujul, kus ristiti 110 000 inimest. Nii peetakse koosolekuid erinevate tsüklitena kaheksas Euroopa riigis järgmiste nädalate jooksul. Järgmised 500 koosolekut on plaanimisjärgus ja plaanitakse pidada pärast sellel nädalavahetusel lõppevat koosolekutetsüklit.

Koguduse juhid ei oska veel öelda, kui palju inimesi tuleb ristimisele. Esimest suuremat ristimist plaanitakse Rumeenias juunikuus, et ristimiskandidaatidel oleks piisavalt aega sügavamaks Piibliõppeks.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat