Misjonijutt: Võidelnud ja võitnud

Avaldatud 23.9.2017

Kui Janeeshil diagnoositi vähk ja talle öeldi, et tal on veel ainult kuus kuud elada, siis tema naabrid teadsid põhjust: sellepärast, et temast oli saanud seitsmenda päeva adventist ja ta oli julgenud vaielda pühapäeva pidava pastoriga.

Kaks aastat hiljem on Janeesh Lõuna-Indias elu ja tervise juures. Inimesed kuulavad hämmastusega, kui ta Jeesusest räägib. „Ma soovin rääkida neile tõde, nagu see on kirjas Piiblis. Nad kuulavad innukalt, sest ma räägin oma kogemusest,“ ütleb 30-aastane Janeesh.

Janeesh kasvas üles maapiirkonna külas ja käis kristlikus kirikus. Noormehena õppis ta seminaris. Sel ajal kutsus adventistist sõber teda reedeõhtusele jumalateenistusele. Sel õhtul kõneles pastor Piibli prohvetikuulutustest ja Janeesh tegi hoolikalt märkmeid. Ta esitas palju küsimusi ja hiljem küsis ta üle seminari õpetajatelt, et rohkem infot saada.

Kui ta kuulis seitsmenda päeva hingamispäevast, soovis ta tõestada, et see on vale. Taas läks ta seminari õpetajate juurde ja küsis piiblisalme, mis tõestavad, et pühapäev on õige Jumala teenimise päev. Õpetajad ei osanud teda aidata. Nii käis Janeesh laupäeval adventkirikus ja pühapäeval oma kodukirikus. Mõne aja pärast otsustas ta ristitud saada, lahkus seminarist ning astus adventseminari.

Aasta pärast suri isa ja Janeesh läks koju tagasi, et oma ema eest hoolitseda. Ta rääkis oma usust naabritele ja sõpradele. Tema ja mitu adventistist sõpra jagasid igale külaelanikule brošüüre. Noored korraldasid kolmepäevase koosoleku kolmeinglikuulutuse käsitlemiseks. Koosolekutel käis palju rahvas ning esitati palju küsimusi. Pühapäeva pidav pastor kutsus Janeeshi ja ta sõbrad oma kirikusse seitsmenda päeva hingamispäeva teemat arutama. Lugu lõppes sellega, et pastor ja tema koguduseliikmed võtsid hingamispäeva vastu.

Kuid teised kristlased linnas võitlesid sellele vastu. Nad korraldasid oma kolmepäevase koosoleku. Nad kutsusid kohale noore pastori, kes kõneles seitsmenda päeva hingamispäeva vastu. Janeesh ja tema sõbrad käisid neil koosolekutel ja tegid märkmeid.

Viimasel päeval küsis kõneleja, kas publikus on kedagi, kellel on pühapäeva pühaduse suhtes kahtlusi. Janeesh ja tema sõbrad tõusid, kõndisid ette ja lugesid valjusti mitmeid piiblitekste hingamispäeva kohta. Kogudus oli hämmastunud ja noor pastor keeletu. Ta lubas kutsuda vanema pastori kõike selgitama.

Pärast neid koosolekuid vaatasid paljud külaelanikud Janeeshi hämmastuse ja austusega. Mõned hakkasid piiblitundides käima.

Just siis diagnoositi Janeeshil vähk. Mõned protestantlikud pastorid ja nende koguduseliikmed ütlesid, et Jumal karistab Janeeshi adventistiks saamise eest ning avalikult pastoriga vaidlemise eest. Nad ennustasid, et Jumal karistab igaüht, kes pühapäeva vastu sõna võtab.

Janeeshi usk oli raskustes. Ta hakkas araks muutuma ega rääkinud mitu nädalat Jeesusest. Sõbrad julgustasid teda mitte loobuma. Ta tegi  läbi 36 kemoteraapia seanssi ja koguduseliikmed palvetasid sel ajal tema pärast.

Keemiaravi ajal hakkas Janeesh taas piiblitunde pidama. Pühapäeva pidavad pastorid käskisid tal hingamispäeva õpetamise lõpetada, muidu läheb haigus hullemaks, kuid Janeesh ei kuulanud neid. Selle asemel otsustas ta koos sõpradega korraldada koosolekud hingamispäeva teemal. Pärast koosolekuid ristiti kaheksa noort. See kahekordistas küla adventistide arvu.

Janeesh üüris väikese toa ja hakkas kaks korda nädalas piiblitunde pidama. Lisaks korraldas ta selles toas ka palvekoosolekuid. Koosolekute ajal sai põrandal istuda kakskümmend inimest. Kui kohale tuli rohkem rahvas, istusid nad ukse taga kuulamas.

Arstid ei ole öelnud, et Janeesh on vähist vaba, kuid nad tunnistavad, et eksisid, kui ütlesid, et tal on ainult kuus kuud elada. Praegu näeb Janeesh terve välja ja ta tunneb end tervena. Janeesh ja paljud külaelanikud ütlevad, et see on ime. „Olen elav tunnistus sellest, et Jumal hoolib minust,“ räägib Janeesh. „Elava tunnistajana on lihtne teistele tõde kuulutada."

Kuigi Janeeshi kodukülas on vähe adventiste, suureneb usklike arv pidevalt. Varsti on selles külas aktiivne kogudus lastega, kes vajavad korralikku kristlikku haridust inglise keeles.

Janeeshi kodukülast umbes 90 minuti kaugusel asuvas linnas on adventkool, mis saab osa selle kvartali kolmeteistkümnenda hingamispäeva annetustest õppehoone ehitamiseks. Lisanduvad klassiruumid võimaldavad vastu võtta rohkem õpilasi. Selles koolis ei saa üksnes kvaliteetset haridust, vaid õpilased õpivad tundma ka Jumalat, kes on nende Isa ja Päästja.

Misjoniteated

  • Vellarada adventkool asub India lõunapoolseimas osas Kerala osariigis. Siin käivad lapsed eelkoolist kuni kümnenda klassini.
  • Kool rajati 1982. aastal ning selles käib 300 õpilast, kellest enamik on kristlased.
  • Uus õppehoone annab õpilastele rohkem ruumi ja vastab riiklikele nõuetele.
Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat