Pastor vastab: Suudlemine enne kihluseid

Avaldatud 4.4.2011, rubriik Pastor vastab, teema Elu, vastaja Ivo Käsk

Küsimus

Kas enne kihlust on suudlemine lubatud?

Vastus

Sellest, mis on kihlus, on juttu „Pastor vastab“ rubriigi küsimuses „Mis asi on kihlus?“

Mis on aga suudlemine? Defineerituna on suudlemine traditsioonilises mõttes huultega puudutamine tervituse, õrnuse, austuse, armastuse, kire vms märgiks.

Suudlemisel põsele, otsaette, suule on eri kultuurides ja eri aegadel olnud erinev sisu ja tähendus. Kõikides kultuurides ei suudeldagi. Mõnedes kultuurides ei suudle omavahel isegi abielulises suhtes olevad inimesed.

Meie kultuuris on armunud noorte jaoks suudlemine põhiliselt mõistetav ilmselt kirge väljendava (välja elava :P) kestva suu-suudlusena.

Et keegi ei ole üllitanud sellist autoriteetset reeglit selle kohta, millal suudlemine lubatud või keelatud on, tuleks lihtsalt ise mõned asjad läbi mõelda. Pakuksin mõned küsimused, mida võiks endale esitada:

Kas ma olen väljas sügavama suhte loomise peal või otsin lihtsalt „erutavat meelelahutust“? Kui kaks inimest ei oska koos olles muud teha, kui füüsilist erutust otsida, võib olla põhjus selles, et nende vahel muud ei olegi.

Kas minu füüsiline suhe minu partneriga areneb samas proportsioonis ja tempos nagu meie suhe muus osas: emotsionaalselt, intellektuaalselt, sotsiaalselt, vaimulikult? (Kui need muud asjad ei ütle sulle midagi või ütlevad väga vähe, oleks mõistlik suure suudlemisega üldse natuke oodata! Ilma naljata kusjuures.)

Kui sa soovid, et seks jääks ainult abieluaega, siis peaksid küsima ka seda: Mida ma teen selleks, et hoiduda ülearusest kiusatusest jõuda selleni, mida me veel ei taha?

Suuremal suudlemisel kipub olema kalduvus üle minna selleks, mis kvalifitseerub seksuaalvahekorra eelmänguks. Seepärast võib ära kuluda see hea vana reegel: Hoia riided seljas ja ära katsu midagi, mida sul endal ei ole!

Ainult positiivseid elamusi soovides.

Jaga Facebookis