Värskenda oma hinge I

Avaldatud 30.9.2018, allikas Meie Aeg

Keskkond on kõik meid ümbritsev, nii vahetus kui üldisemas tähenduses. Jah, teatud määral mõjutab kõik meie sees toimuvat, sest kõik meist väljaspool olev leiab tee meisse naha kaudu, söögis ja tajudega. Kõik meeled – nägemine, haistmine, kuulmine, kompimine ja maitsmine – võivad mõjutada meie meeleolu ja tervist. Hiljutiste uuringutega on tõestatud, et lisaks laiemale keskkonnale (õhu ja vee kvaliteet) mõjutab ka vahetu keskkond (valgus, helid, aroomid ja kombatav ümbrus) meie üldist tervislikku seisundit.

Töö kodus

Alustuseks muuda oma kodu oaasiks, viljakandvaks ja roheliseks paigaks, mis vastanduks ülejäänud maailma karmusega. Loo paik, kus sina, su pere ja külalised saaksid õnnistuste osaliseks, paik, mis hellitab ja kosutab kõiki, kes sinna tulevad.

Kodu peegeldab sind. Kodu peaks tekitama sinus hea tunde, see peaks elustama ja innustama kõiki, kes sinna tulevad. See peaks olema mugav, rahulik ja armastav koht.

Keskkond hõlmab kõike ümbritsevat. See mõjutab meid nägemise, kuulmise, haistmise, kompimise ja maitsmise kaudu. Ilmselt mõjutavad töö- ja kodukeskkond su tervist enim, sest seal veedad sa kõige rohkem aega. Seega tasub kodule ja töökohale tähelepanu pööramine ja tervisliku keskkonna loomine end rikkalikult ära.

Nägemine

Silmadele saab iga päev osaks tohutu kogus informatsiooni. See võib aidata tervendada ja edendada heaolu, kuid samas võib see mõjuda ka kahjustavalt. Meile kallite inimeste ja sõprade naeratused võivad olla tervendavad. Me näeme pilte ja fotosid, millega seonduvad head mälestused ja mis meenutavad erilisi aegu. Me näeme armastusega tehtud südantsoojendavaid kingitusi. Aknast näeme loodust, päevaeredat või loojangukumas päikest. Ka mõni kass, koer või lind võib tekitada sooje tundeid.

Me saame osakese looduslikust maailmast tuppa tuua ning nautida taimedest, lilledest ja purskkaevudest tulenevat heaolu. Kui me vaatame aknast välja või lähme aeda, siis toidab loodus meie keha, mõistust ja hinge.

Kord ja korratus

Ka teised meid ümbritsevad tegurid võivad mõjuda ahistavalt või abistavalt. Organiseeritus, puhtus ja kord edendavad tervist. Segadus, virvarr ja korralagedus kodus võivad tekitada stressi või olla stressi sümptomid.

Segadusel on hind! Uuringutes on näiteks ilmnenud, et inimesi, kelle töölaud ja kontor on segamini, edutatakse väiksema tõenäosusega. Segadus tingib korratuse, sellest tulenevalt oleme rohkem stressis ja meil on vähem aega teiste tegevuste jaoks.

Isegi kui kulutad iga päev korralageduse tekitamisele viis minutit, kuhjub aasta jooksul nõnda üle 30 tunni raisatud aega. Korralagedus võib põhjustada ohtlikke olukordi, näiteks võidakse komistada põrandal vedelevate asjade otsa, niisketes kohtades võib levima hakata hallitus. See omakorda võib olla ohtlik lastele, kes võivad niiviisi kokku puutuda millegi ohtlikuga.

Teinekord võib korralagedus olla kahjulik suhetele ja tekitada vimma, kuna keegi ei taha tegeleda teiste tekitatud segadusega. Kui me ei pea lugu puhtusest, võib see mõjutada meie sotsiaalelu, mis on meie heaolule tähtis. Me võime mõelda, et kodu pole kallite inimeste küllakutsumiseks piisavalt korras ja seetõttu jääme ilma rikastavast suhtlemisest lähedastega.

Segadus võib põhjustada depressiooni ja halba käitumist. Segadus ja organiseerimatus kurnavad energiavarusid. Võta hetk, et märgata, kuidas end tunned, kui astud ruumi, mis on segamini, ning seejärel pane tähele, milline on sinu reaktsioon, kui sisened tuppa, mis on kena, puhas ja kutsuv.

Meedium saadab sõnumi

Hoolimata sellest, kas me ise seda taipame või mitte, mõjutab kodus tarbitav meedia meid olulisel määral. Tihti töötab teler mitu tundi päevas. Võta hetk, et mõtiskleda, mida sealt tulev meie ajule ette söödab. Kas need sõnumid on positiivsed ja tervist edendavad? Uuringud on näidanud, et pärast vaid mõneminutilist uudiste vaatamist tundsid inimesed ärevust ja kurbust ning see omakorda tekitas hirmu ja isiklikke muresid. Tavaliselt räägitakse uudistes kuritegevusest, sõdadest ja muudest negatiivsetest nähtustest. Teleri vaatamine võib lisaks muuta ükskõikseks ja passiivseks, see omakorda suurendab probleeme kasvava kehakaaluga.

Mõtle ka filmide, arvutimängude, ajakirjade ja raamatute peale, millega kokku puutud. Kas need on täidetud eeskujuga, mida tahad edendada ja missuguseks saada? See on oluline, kuna vana ütlus, et vaatamine muudab, vastab tõele. Biheivioristlikud ja kognitiivsed uuringud on leidnud seose vägivallaga täidetud meedia tarbimise ja vägivaldse käitumise vahel. Vägivaldsete arvutimängude vaatamise ajal kasvas agressiivsusega seotud ajupiirkondade aktiivsus ja enesekontrolli piirkonna aktiivsus vähenes.

Põhivärvid ja -helid

Looduse imed võivad igapäevast stressi oluliselt maandada. Looduse kujundas niisuguseks armastav Looja. Seda tõde illustreerivad looduse kaks põhivärvi: sinine taevas ja rohelised taimed. On olemas teaduslikud tõendid, et roheline ja sinine värv mitte ainult ei rahusta, vaid neid saab seostada ka madalama ärevustasemega. Sinist värvi seostatakse turvalisuse ja mugavusega ning õrnuse ja rahulikkusega, see viitab heaolule ja madalale ärritusele. See alandab pulssi ja kehatemperatuuri.

Looduses veedetud päev on heliderikas päev. Mänglev tuulesahin tantsiskleb puudeladvus. Tuvi hommikune rahustav kudrutamine. Ookeani lakkamatu rütmilisus. Ritsikate paeluv siristamine suveöös. Langeva oja veevulin. Vihmapiiskade rahulik sabin puulehtedel. Välgusähvatus kesk taevalaotust. Loodus on tõeline helide sümfoonia ja Jumal on selle dirigent.

Kui avad looduslike häälte kuulamiseks akna, on see rahustav ja stressi maandav. Mõned inimesed naudivad loodushäälte heliplaatide või väikese purskkaevu helide kuulamist.

See, mida me kuuleme, mõjutab meid. Armastuse ja headusega öeldud sõnad edendavad tervist, karmid ja armastuseta lausutud sõnad mitte. Meid ümbritsev on täidetud helidega, mis mõjutavad tervist. Meie elu võivad täita lakkamatud autosignaalid, telefonihelinad, kärarikkad lennukid jm. Krooniline kaitsetus müra suhtes kahjustab tervist hoolimata müra hulgast. Uuringud näitavad, et müra suurendab psühhofüsioloogilist stressitaset (tõuseb nii vererõhk kui epinefriini ja norepinefriini tase), tuntakse elukvaliteedi langust9, halvenevad pikaajaline mälu, kõne tajumine ja standardsete lugemistestide tulemused. Isegi madal müratase võib produktiivsust vähendada. Valju müra negatiivsete mõjude hulka kuuluvad kuulmise halvenemine (nii ajutine kui püsiv), kõrgem vererõhk, halvenenud keskendumisvõime ja meeleolulangus. Ühe metaanalüüsiga saadi teada, et kokkupuude müraga suurendab kardiovaskulaarsete haiguste esinemist. Samas, müra ja südame isheemiatõve vahelised seosed pole lõplikult tõestatavad.

Nina teab

Naudi oma haistmismeelt ja kasuta seda elukvaliteedi tõstmiseks. Võta sõna otseses mõttes aega, et nuusutada roose ja teisi lilli. Naudi Itaalia ja Hiina köögi suurepäraseid lõhnu või ükskõik millise meeldiva toidu või vürtsi lõhna. Hinga sisse värskelt küpsetatud õunakoogi aroomi. Võta aega jalutamiseks looduses ja värske puhta õhu nautimiseks, sest haistmismeelel on meie üle tugev mõju. Oled vahest märganud, et poed kasutavad emotsioonide esilekutsumiseks spetsiaalseid lõhnu. Sellega julgustatakse kliente rohkem ostma ja raha kulutama. Näiteks võib klient pühadekaunistusi või -kingitusi ostes tunda kõrvitsakoogi või igihaljaste puude lõhna. Võid olla üllatunud, kuuldes, et nahalõhn uues autos on tegelikult kunstlik aroom, mis on n-ö uuesti parkimisega nahkelementidele lisatud eesmärgiga tõsta ostja rahulolu. On tõestatud, et kasiinodes kasutatavad lõhnad tõstavad mängurluse tõenäosust. Kuuldavasti kasutas Londoni Heathrow lennujaam männilõhna, et maandada reisijate pingeid ja stressi. Vastupidiselt on aga leitud, et halvad lõhnad muudavad inimese agressiivsemaks.

Vaniljearoom aitas vähendada MRT-uuringute patsientide ärevust 63% võrra (aparaadi tunnelis lebamine võib mõnel patsiendil kutsuda esile klaustrofoobia).

Need näited illustreerivad, et meie haistmismeel mõjutab meie enesetunnet ja mõtteviisi. Kuna lõhnasignaalidele reageerib limbiline süsteem (aju emotsioonikeskus), võivad lõhnad mõjutada ka mälu. Siin tuleb mängu aroomiteraapia valdkond, mille kaudu kasutatakse limbilisi sidemeid, et suurendada inimese heaolutunnet.

Õhusaaste toas

Me saame kasu sellestki, kui toome looduse tuppa. NASA uuringud näitavad, et elavad rohelised ja õitsvad taimed eemaldavad siseruumide õhust toksilisi kemikaale. Võid oma koju või kontorisse hankida taimi ja need mitte ainult ei paranda õhukvaliteeti, vaid muudavad ruumi üldiselt meeldivamaks. NASA leidis, et formaldehüüdi (aine, mida leidub kõigis siseruumides), benseeni (sagedasti kasutatav lahusti, mida leidub paljudes tavalistes esemetes) ja süsinikoksiidi õhust eemaldamiseks on parimad taimed bambuspalm, aglaonema, inglise luuderohi, gerbera, lõhnav draakonipuu, ääris-draakonipuu, draakonipuu Massangeana, kolmevöödiline havisaba, krüsanteemid, tõlvlehik ja draakonipuu Warneckii.

Me ei mõtle sageli oma kodu, hoonete või kontori õhu kvaliteedile. Tundub, et õhusaaste on midagi, mis on ainult õues. Paljud on üllatunud, kuuldes, et siseruumide õhusaaste võib osutuda isegi suuremaks probleemiks kui välisõhk. Viimaste aastate jooksul on suurenev hulk teaduslikke tõendeid viidanud sellele, et siseruumide õhk võib olla isegi saastunum kui suuremate linnade ja tööstuslinnade õhk.

Ameeriklased veedavad umbes 90% kogu oma ajast siseruumides. Õhukvaliteet keskmises kodus on umbes kaks kuni viis korda saastunum kui välisõhk. „Seetõttu on siseruumide õhk paljude inimeste tervisele ohtlikum kui välisõhu saaste.” Siseruumide saaste on viie suurema rahva tervist mõjutava keskkonnariski hulgas. Seda arvesse võttes on lihtne mõista, miks tekitab siseruumide saaste muret ja miks peaksime sellele tähelepanu pöörama.

Kust saab siseruumide õhusaaste alguse? See tekib siis, kui kasutame mürgiseid kodukeemiatooteid, nagu puhastusvahendid ja pestitsiidid. Neid leidub kodu sisustuses, vaipades, puitplastiktoodetes, mis on valmistatud sünteetilistest heitmeid eraldavatest materjalidest. Õhku saastavad sellised halvasti ventileeritud kodumasinad nagu gaasipliit ja katlad. Nimetades paljude hulgast vaid mõnd: saasteaineid leidub prügikastidest tulevates aurudes ja siseruumides kasutatavates komposteerimiskastides.

Kui ühendada need saasteallikad energiaefektiivsete majadega, kus välis- ja siseõhu vahetus on piiratud, võib õhusaaste tase jõuda üsna kiiresti ebatervisliku tasemeni.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat