Euroopa adventteoloogid said Prantsusmaal konverentsil kokku

Avaldatud 6.5.2019, allikas TEDNews

Kes on need ustavad mehed ja naised, kes õpetavas pastoritele oskusi, mida on vaja 21. sajandil Euroopas teenimiseks? Kui sa oleksid külastanud 24.–28. aprillil Prantsusmaal Šveitsi piiri ääres asuvat Collonges’ linna, siis oleksid nendega kohtunud. Nelja päeva jooksul kuulati loenguid, vahetati mõtteid pastoritöö ja koguduse juhtimise üle – toimus teoloogiaõpetajate konverents.

Peruu adventkoguduse teoloogiaseminari dekaan Walter Alaña rääkis pastoritöö teoloogiast adventistlikust perspektiivist. Seda teemat arendasid edasi ka teised kõnelejad.

Miguel Guttierrez Itaaliast arutles selle üle, et prohvet on vaimuliku juhi mudel; Oldřich Svoboda Tšehhist avas Uue Testamendi sõnavara vaimuliku juhi kohta, Ivan Milanov Inglismaalt võrdles prohvetlikku ja kultuslikku juhtimist ja Nestor Petruk Hispaaniast rääkis missioloogilisest dimensioonist.

Richard Lehmann Prantsusmaalt kõneles teenistusest karjase vaatenurgast, jagades õppetunde enda pikaajalisest kogemusest. Reinder Bruinsma esitas küsimuse autoriteedi ja südametunnistuse kohta seoses pastori vabadusega. Kõnelejate seas oli veel teisigi ning räägiti väga erinevatel teemadel, mis seostuvad pastoritööga.

Lisaks mõtlemapanevatele töötubadele veetsid konverentsil osalejad esimese pärastlõuna Genfis ÜRO inimõiguste voliniku vastuvõtul, kus saadi aimu voliniku tööst ja sellest, kuidas see ÜRO oluline haru toimib. Käimas on ÜRO projekt „Faith for Rights” (õiguste usk), mille eesmärk on julgustada usutegelasi võitlema inimõiguste eest.

Teise päeva pärastlõunal käisid konverentsil osalejad Genfi vanalinnas ja rahvusvahelises reformatsioonimuuseumis, kus avastati John Calvini ja protestantliku reformatsiooni lugu.

Seal saadi osa tunnustatud Calvini-uurija Michel Grandejeani loengust. Kohtuti ka Blaise Menuga, kes on Genfi pastorite ühenduse moderaator ja kes rääkis organisatsiooni ajaloost ning praegustest tegemistest.

Konverentsi vaimuliku osa jagajad olid Euroopa kahe divisjoni haridusjuhid, Daniel Duda Trans-Euroopa divisjonist ja Marius Munteanu Inter-Euroopa divisjonist.

Dekaan Gabriel Monet pidas kokkusaamist väga oluliseks: „Need hetked adventteoloogide vahel isekeskis on väga hinnalised, mitte ainult seepärast, et räägitakse olulistel ja huvitavatel teemadel, mida veel avastada, vaid ka vendluse pärast ja et siin saame vahetada viljakalt mõtteid, nii et see innustab uurima kogudusele olulisi õpetusi.”

Euroopa teoloogiaõpetajate konverents toimub iga kahe aasta tagant erinevas ülikoolilinnas. Järgmine sarnane konverents on 2021. aastal Ungaris Budabestis.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat