Aastakoosolekul saadeti naiste ordineerimise küsimus peakonverentsi töökoosolekule

Avaldatud 15.10.2014, allikas Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus peab järgmise aasta juulis läbi viima ajaloolise hääletuse naiste pastoriks ordineerimise küsimuses.

Otsus lisada see küsimus peakonverentsi päevakorda langetati eile peakonverentsi täitevkomitee aastakoosoleku raames. Hääletus naiste ordineerimise üle võib lõpetada – või veelgi pikendada – aastakümnete pikkuse debati, mis on ohustanud kogudust lõhestada – nii väljendavad end mõlema seisukoha pooldajad.

Terve päeva kestnud arutelude järel hääletas täitevkomitee delegaatidest 243 inimest poolt ja 44 vastu, et viia küsimus peakonverentsile, mis sätestab poliitikad tervele kogudusele:

„Kuna ühtsus, mille pärast Jeesus palvetas, on Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudusele eluliselt oluline.”

„Kuna SPA kogudus otsib viise, kuidas kaasata kõiki koguduseliikmeid ülemaailmsesse missiooni teha Jeesuse Kristuse jüngriteks kõik rahvad, kultuurid ja rahvused.”

„Kuna peakonverentsi ning divisjonide poolt ellu kutsutud erinevad töörühmad on uurinud põhjalikult Piiblit ja Ellen G. White'i kirjutisi naiste ordineerimise küsimuses ega ole jõudnud konsensusele, kas naiste ordineerimine pastoriks on ühemõtteliselt keelatud või lubatud.”

Kuna SPA Kogudus kinnitab, et „Jumal on korraldanud nii, et tema koguduse esindajatel, kui nad kogunevad üle kogu maailma peakonverentsi töökoosolekule, on otsustusõigus.”

„Siis palub peakonverentsi täitevkomitee delegaate nende pühas kohustuses Jumala ees 2015. aasta peakonverentsil vastata järgmisele küsimusele:

„Pärast Piibli ja Ellen G. White'i tekstide palvemeelset uurimist ordinatsiooni teemal, ja uurimisrühmade raportite uurimist, pärast hoolikat kaalumist, mis on kogudusele ja selle missooni täitmisele parim – kas divisjonide nõukogud võivad korraldada naiste ordineerimist kogudusetööliste ametisse, juhul kui nad leiavad, et see on nende territooriumil sobilik?"

Kui ordinatsiooniteoloogia küsimus on pandud hääletusele ja läbib hääletuse, siis võivad iga 13 divisjoni juhid otsustada, kas ordineerida naisi oma piirkonnas.

Täitevkomitee poolt heaks kiidetud ettepanek pandi lauale kui soovitus koguduse juhtkonnale ja seda võib vaadelda kui loomingulist viisi tegelemaks selle probleemse teemaga neutraalsel pinnal.

Mõned naiste ordineerimise pooldajad hääletasid ettepaneku poolt, ent väljendasid sügavat muret selle üle, et täitevkomitee ettepanekul puudub ametlik soovitus ordineerimise poolt või vastu. Pooldajad kardavad, et sellisel kujul ei ole küsimusel peakonverentsi töökoosolekul piisavalt kaalu.

„Ma arvan, et see kogu peab andma üleilmsele kogudusele suuna,” ütles Põhja-Ameerika divisjoni Columbia uniooni president David Weigley. „Me jääme ilma imelisest võimalusest anda suund. Juhid juhivad, nad näitavad kätte suuna,” sõnas ta.

„Mõeldes sellele, mida me näeme ajaloost, näib, et aastakoosolek on alati mänginud olulist rolli selles, mis jõuab peakonverentsi töökoosoleku päevakorda,” ütles üleilmse koguduse naisteteenistuse juht Heather-Dawn Small. „Ma olen minevikus näinud, et see, mida aastakoosolek otsustab, mõjutab peakonverentsi töökoosolekut.”

Eilse koosoleku eesistuja, asepresident Mike Ryan ütles, et soovitused peavad olema erapooletud ja et ordineerimise küsimus sobib peakonverentsi delegaatidele enim.

Sel teemal võttis sõna 20 inimest, kes esindasid erinevaid arusaamu.

Lõuna-Aasia–Vaikse ookeani divisjoni president Alberto C. Gulfan jr ütles, et ta hindab naisevangelistide panust, ent tema regiooni liikmeskond „ei ole valmis naiste ordineerimise küsimuses edasi minema”. Ta lisas: „Me toetame soovitust viia küsimus peakonverentsi töökoosolekule ja lasta üleilmsel kogudusel see küsimus lõplikult otsustada.”

Peakonverentsi president Ted N. C. Wilson, kes on aastakoosoleku ette jõudnud ordineerimisküsimuse viimaste arengute vastu, ei väljendanud koosolekul oma arvamust, aga andis enne arutelu mõista, et ta on nõus oma seisukohta kohandma.

„Kui see kogu võtab vastu soovituse panna see küsimus peakonverentsi töökoosoleku päevakorda ja kui seal pärast palvemeelset kaaumist ja ülevaatamist otsustakse midagi,” teatas Wilson, „tagan teile, et ma juhindun hääletuse tulemusena saadud otsusest. Ma palun, et igaüks teist toimiks samamoodi.”

Koguduse arhiivimaterjalide järgi algas arutelu naiste ordineerimise küsimuse üle enam kui 130 aastat tagasi ja on intensiivistunud alates 1970ndatest, eriti paikades, kus liikmeskond soovib muutust, näiteks Ameerika Ühendriikides, paiguti Euroopas ja Vaikse ookeani lõunapiirkonnas. 1990. ja 1995. aasta peakonverentsi töökoosolekutel hääletati naiste ordineerimise lubamise ettepanek maha ja alates sellest ajast ei ole seda küsimust peakonverentsi töökoosoleku päevakorda võetud.

2010. aasta peakonverentsi töökoosolekul Atlantas küsis USA Pennsylvania osariigi delegaat kogudusejuhtidelt, et kui naisi ei tohi pastoriteks ordineerida, siis missugune on koguduse ordinatsiooniteoloogia üldiselt.

See küsimus tingis peakonverentsi otsuse avada arutelu uuesti ja määrata tööle ordinatsiooniteoloogia uurimise komitee (Theology of Ordination Study Committee, TOSC). 106liikmelise komitee ülesanne oli uurida põhjalikult ordinatsiooni ja anda informatsiooni, et aidata peakonverentsil otsustada, kuidas selles küsimuses toimida.

TOSCi vastus on 127leheküljeline raport, mis on aluseks tänastele diskussioonidele.

Raportis on kirjas, et komitee liikmed, kes tulid kokku üle maailma neljal korral, iga kord peeti mitmepäevaseid koosolekuid, ei jõudnud üksmeelele, kas naiste ordineerimist toetada või mitte. (Kolmanda koosoleku uudis. Neljanda koosoleku uudis.)

TOSC avaldas kolm eraldiseisvat seisukohta, et võtta kokku komitee liikmete erinevad vaatenurgad. Neid seisukohti selgitas aastakoosoleku ees kolm uurijat, need on kirjas ka TOSCi aruandes.

Seisukoht nr 1 ütleb, et terves ülemaailmses koguduses tohib ordineerida ainult mehi. Seisukoht nr 2 sedastab, et üksused, mis vastutavad pastorite palkamise eest, peaksid ise otsustama, kas ordineerida pastoriks ka naisvaimulikke. Seisukoht nr 3 ütleb, et otsuse, kas ordinatsioon „on nende piirkonnas või regioonis kohane”, peaks langetama „sobiva taseme” juhtkond.

Ordinatsiooniteoloogia küsimus on peakonverentsi töökoosoleku päevakorras, ent tulemus on ennustamatu. Ligi 2600 delegaati võivad otsustada ettepaneku vastu võtta, parandamisele saata või tagasi lükata.  

Pilte ja slaide aastakoosolekust saab vaadata siin

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat