Adventistid aitavad kaasa sellele, et Roomas nimetatakse linnaväljak Martin Lutheri järgi

Avaldatud 14.9.2015, allikas Adventist Review

Protestantliku reformatsiooni 500. aasatapäeva eel kandis seitsmenda päeva adventistide koguduse petitsioon Roomas Itaalias vilja: linnavalitsus otsustas tunnustada Martin Lutherit, kes algatas protestantliku reformatsiooni.

1517. aasta 31. oktoobril kinnitas Saksa munk Wittenbergi kiriku uksele 95 teesi, mis panid aluse suurimale lõhele lääne kristluse ajaloos.

1521. aasta 3. jaanuaril sai Luther paavstliku bulla kirikust väljaheitmise kohta, paavst oli Leo X. Nüüd, ligi pooltuhat aastat hiljem tunnustab Rooma linn Martin Lutherit.

„2009. aastal esitasid adventkogudus ja luteri kirik teineteisele teadmata Rooma linnale avalduse sooviga nimetada linnaväljak Martin Lutheri nime järgi,” ütles adventkoguduse Itaalia koguduse endine avalikkussuhete ja usuvabaduse osakonna juht Dora Bognandi,

Bognandi võitles visalt Lutheri tunnustamise eest. „Tänu Dora Bognandi pühendumisele omistas Itaalia suurim päevaleht La Repubblica initsiatiivi täielikult adventkogudusele,” ütles Itaalia koguduse praegune avalikkussuhete ja usuvabaduse osakonna juht David Romano.

Esialgu vastas Rooma linna teedevõrgustiku eest vastutav ametkond ettepanekule positiivselt, ent protsess ei jäi seisma.

„Roomas kirikute nõukogu, mille liige on ka adventkogudus, võttis tekkinud olukorra enda südameasjaks,” ütles Bognandi. „Me kohtusime mitu korda linnaametnikega. Kirjutasime mitu kirja, kuni 2014. aasta lõpus öeldi meile, et meie nõue on menetluses ning see kiidetakse heaks linnavalitsuses.”

Esimese avalduse esitamisest on möödunud kuus aastat. Colosseumi lähedal asuva Colle Oppio pargi ametlik ümbernimetamine toimub 16. septembril. Kohal on ka Rooma linnapea Ignazio Roberto Marino.

„Ma arvan, et see on paik, kus evangelikaalid ja protestandid tunnevad end väga koduselt,” ütles Bognandi.

16. septembri tseremoonial osaleb erinevate denominatsioonide esindajaid, kaasa arvatud rooma-katoliku kiriku ning mittekristlike uskkondade esindajad. „See on oluline hetk kõigi vähemuste jaoks,” ütles Romano. „Me esitleme endid ja ma loodan, et kohal on ka palju adventkoguduse liikmeid.”

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat