Tänavusel kirikute ööl osales viis adventkogudust. Täiendatud

Avaldatud 28.5.2018

25. mail oli üle-eestiline kirikute öö, millest tänavu võttis osa viis adventkogudust: Tartu, Pärnu, Võru, Valga ja Viljandi, esimest korda võttis kirikute ööst osa Viljandi kogudus. Teised on osalenud ka möödunud aastatel.

Kõige staažikam kirikute ööl osaleja adventkoguduste seas on Tartu kogudus, tänavu oli ettevõtmisse oma panus anda juba viies kord. „Mina olen väga rahul. Lugesime ära ka, et üle 130 inimese käis,” ütles koguduse pastor Hele Kulp ja lisas, et kogu aeg oli majas inimesi. „Alguses oli vähem külalisi, pärast läks üsna kiireks. Ka kell 12 öösel ei tahetud veel ära minna ja esitati palju küsimusi,” rääkis Hele. „Hästi palju küsiti, mis on meie koguduses erilist, või teistmoodi.”

Tartu linnas on kirikute ööl välja kujunenud süsteem, et külastajad koguvad erinevates kirikutes käies templeid. Seitsme templi täitumise puhul saab kirikuööline väikese meene.

„Tartu adventkoguduses sai kella kaheksast kuulda noorte laule, laulis Matthew Lombart ja Tartu noorteansambel. Inimesed, kes tulid, olid üllatunud, et kõlas nii heatasemeline muusika. Inimesed olid vaimustuses,” rääkis Hele õhtuste tegevuste kohta.

Kui tartlased on kirikute ööga, mis toimub juba tavapäraselt nädal pärast muuseumiööd, harjunud, siis võrulased pole seda hoopiski mitte.

„Võru kogudus osales teist aastat. Esimesel aastal käis uudistajaid alla kümne ja ka tänavu oli vähe külastajaid. Võrus osales ka vähe kirikuid,” rääkis ka Võrus teeniv Hele Kulp. Kuid Võrus olid Rael ja Rein Kaasen valmistanud lastele tegevusterohke õhtu ja sinna tulid nii omad lapsed kui ka nende sõbrad. „Täiskasvanutele oli mõeldud Psalmide lugemine ja kooslaulmine.”

Ka Pärnu osales kirikute ööl teist aastat. „Meil jagas osa koguduseliikmeid õues kutseid ja kommi ja juhatasid inimesi kirikusse sisse. Esimene tund oli külastatavus tagasihoidlik, üksikud inimesed ikka tulid. Seitsmest-kaheksast läks aktiivseks,” ütles Pärnu koguduse pastor Andres Ploompuu. „Sel aastal läks kindlasti paremini, möödunud aastal osales Pärnust neli kogudust, sel aastal seitse.” Pärnu kirikus said külalised kuulata orelimuusikat Mati Ploompuu ja tšellomuusikat Tiit Luku esituses.

„Kõigi külalistega sai ka vesteldud. Inimesed küsisid koguduse kohta, selle maja kohta, usu kohta, oli neid, kes küsisid, kes need adventistid üldse on ja mida me usume ja mille poolest erinevad teistest kogudustest,” rääkis Andres. „Kirss tordil oli siis, kui kell pool 11 astus sisse üks naisterahvas, kes ütles, et on 26 aastat siit kirikust mööda kõndinud ja mitte kunagi sisse astunud. Meil oli väga meeldiv vestlus. Oli näha, et tal oli hea meel, et ta oli läbi astunud. Ta soovis meile lahkudes õnnistusi,” jagas Andres oma muljeid.

Valga kogudus osales kirikute ööl kolmandat korda. Pastor Vitali Mirosnitšenko sõnas, et iga kord on väljas olnud kirjanduslaud ja tutvustatud koguduse lugu ja uskumusi. "Valgas on kirikute ööl organiseeritud ühine jalgrattamatk, nii et inimesed tulid jalgratastega. Kui muidu käiakse kirikus külas paarikaupa, siis matkaga tuleb terve grupp," rääkis Vitali. 

"Seekord oli jalgrattagrupis üle 25 inimese. Rääkisime koguduse kujunemisest ja siis esitati mulle küsimusi," kirjeldas Vitali vastuvõttu. "Peamised küsimused olid seotud meie toiduga, aga ka tervislike eluviisidega. Natuke oli juttu ka hinge surematusest ja sellest, mida adventkogudus selles osas usub."

Valgas avati kirikuuksed kell 18 alanud jumalateenistusega ning külalisi võeti vastu pea keskööni. Vitali sõnul on kirikute öö hea võimalus teha oma kirikule reklaami ja rääkida Jumala Sõnast ja teistest nii vaimuliku kui füüsilise eluga seotud teemadest inimesetga.

Viljandi adventkogudus osales kirikute ööl esimest korda, kavas olid igal täistunnil Piibli lugemine ja mõtisklused. Kohalik pastor Virve Toom sõnas, et õhtu oli kirikus vaikne. „Kuna otsustamine, et osaleme, jäi viimasele hetkele, siis suurt ettevalmistusaega ei olnud, kuid mõtlesime, et uksed teeme ikka lahti. Täistundidel lugesime piiblitekste ja ekraanil jooksid nii loodus- ja muusikavideod kui ka adventkogudust tutvustavad videod. Võimalus oli teha ka koos eestpalveid ja mõtiskleda ja vestlusi pidada,” ütles Virve.

Vaatamata kirikute öö vaikusele Viljandis arvab Virve, et osaleda võiks ka järgmisel aastal. „Mida rohkem on meist reklaami ja meie nimi ja koht nähtav – me ei tea, kes mööda käib ja mõtleb, et ahaa, siin on midagi – seda parem. Me ei tea, mis hetkel võib kellegi südames olla vajadus ja siis hiljem tuleb meelde, et seal oli mingi koht, kuhu võiks minna,” põhjendas Virve edasitegutsemise vajadust.

Kirikute ööd on Eestis korraldatud aastast 2012. Tänavuse öö moto oli valitud Esimesest Ajaraamatust (1Aj 9:27):"Nemad jäid Jumala koja ümber ka siis, kui tuli öö, [sest nende hooleks oli valve ja igahommikune avamine]."

Kirikute Öö on kutse kõigile hea tahtega inimestele, avastamaks kristliku kunsti ja muusika aardeid; kohtumine loovuse ja usaldusega, milles pühakojad on rajatud, aga ka inimestega, kes käivad neis täna ja tahavad jagada oma usku, oskusi ja andeid ning kaasinimesi teenida; märk kristlike kirikute elavast koostööst ja kristlaste ühtsusest.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat