Rakvere koguduse tegus nädalavahetus

Avaldatud 15.6.2022, autor Ly Kaasik

Möödunud nädalavahetus oli Rakvere adventkoguduse jaoks tavapärasest tunduvalt tegusam. 10. juunil, reede õhtul, avati uksed kirikute öö raames kõigile, kes soovisid kirikuhoonega ja koguduse ajalooga lähemat tutvust teha. Kuna selle aasta kirikute öö temaatiline kirjakoht oli valitud Psalmide raamatust ja see rääkis Jumalale laulmisest, keskenduti reedeõhtuses programmis peamiselt muusika tähtsusele nii Jumala ülistamisel kui ka inimese igapäevaelus.

Muusikakeskne kirikute öö

Kirikusaalis võisid külastajad kuulda laule – osa neist juba mitu aastakümmet vanad, osa alles üsna uued –, mis on koguduse tegutsemisaja jooksul jumalateenistustel kõlanud. Soovi korral said kuulajad ka kaasa laulda. Laulude vahele rääkis Helis Rosin muusika rollist Piiblis ja selle heast mõjust inimestele ning Rakvere adventkoguduse muusikaelust. Kogutud teadmisi oli omakorda võimalik proovile panna viktoriinis. Peale selle olid pastor Toivo Kaasik, Rakvere koguduse kauaaegne organist Koit Kalmus ja teised üritusel kaasa aidanud koguduseliikmed lahkelt valmis vastama täpsustavatele küsimustele nii muusika, koguduse ajaloo kui ka Piibli kohta.

Lisaks võisid külalised tutvuda mitmesuguste pillidega ja proovida neid ise mängida. Saalis sai kätt harjutada kellamängude, keeltrummi, lüüra, ukulele ja kitarri mängimises. Kuigi algul oli nii mõnigi muusikahuviline ebalev ja pelgas, et äkki läheb midagi valesti, hajus esialgne kartus peagi. Osa külastajaid sai Helise juhendamisel lausa esimesed duurid ukulelel selgeks. Saali kõrval, lasteklassis, oli näitus vanematest pillidest, mida on Rakvere adventkoguduses mängitud. Keelpillidest oli välja pandud mitu mandoliini – sopran, alt ehk mandoola ja tenor –, poolkromaatiline kannel, tsitter ja viiul. Puhkpille esindasid tenor, bariton ja tuuba. Kõiki näitusel olevaid pille võis loomulikult ka mängida ning eriti põnev tundus külaliste meelest olevat katsetada, kes jaksab tuubast heli välja puhuda.

Ühislaulmine ja interaktiivne pillinäitus osutus ootamatult populaarseks. Kui tavaliselt on kirikute öö jooksul Rakvere adventkogudust külastanud inimesi võimalik kahe käe sõrmedel üles lugeda, siis sel korral ulatus külaliste hulk – kui koguduseliikmed välja arvata – lausa kahekümneni. Esialgu plaaniti kiriku uksed kell kümme õhtul sulgeda, aga lõpuks kestis üritus pool tundi kavandatust kauem. Laupäeva hommikul saabus veel üllatuskülaline: üks Rakveres töötav giid soovis pillidest ja koguduse ajaloost rohkem teada saada.

Pühapäevane pannkoogikohvik

Seoses Rakvere linna päevadega võis 8.–12. juunil külastada mitmesuguseid kodukohvikud ning pühapäeval, 12. juunil, pani ka Rakvere adventkogudus püsti juba traditsiooniks saanud pannkoogitelgi. Menüüs olid põhiliselt muidugi pannkoogid, nii soolase kui ka magusa täidisega, ning veganpannkoogid ja vahvlid. Peale koguduseliikmete oli kohviku tegemistesse kaasatud kirikuhoones elav Ukraina sõjapõgenikest perekond, kes pakkus külastajatele oma traditsioonilisi küpsetisi ja müüs käsitööd.

Neile, kes soovisid pannkookide, vahvlite ja muude hõrgutiste juurde ka oma hingele toitu, jagati mitmesuguseid vaimuliku sisuga raamatuid. Samuti oli kohvikus mõeldud väiksematele külalistele: pannkoogitelgi kõrval oli batuut ja lastele tehti näomaalinguid. Kirikusaalis toimus omakorda Allan Randlepa terviseloeng, kus keskenduti eelkõige tervislikule toitumisele.

Pannkoogikohvikut ei külastanud aga sugugi ainult Rakvere linna päevadeks kokku tulnud inimesed. Kohvikuga samal ajal toimus Rakvere kultuurikeskuses laste laulupäev. Kuna osa esinejaid ja korraldajaid soovis pärast kontserti linna peal ringi vaadata, sai just pannkoogitelgist see koht, kus enne kojusõitu veidi istuda, puhata, laulupäeva muljeid vahetada ja loomulikult pannkookidega maiustada.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat