Helimeeste koolitus Tartus

Avaldatud 5.5.2008, autor Jaanus-Janari Kogerman

Maikuu esimesel pühapäeval kutsus Tartu adventkoguduse pikaaegne helimees Heiti Lukk oma kodukirikusse kokku kümmekond nooremat üle Eesti. Selleks, et jagada oma kogemusi ja nippe kuidas kõlarite, mikrofonide, kaablite ja mikserpultide-võimendustega sõbralikult ja heaperemehelikult läbi käia.

Üheks põhjuseks, miks Heiti seda koolitust planeeris ja vedas on see, et Eesti adventkoguduste noorteosakond soetas käesoleva aasta alguses noorteürituste paremaks korraldamiseks kaasaegset helitehnikat ning selle tehnika kasutamine ja hoidmine nõuab teatud oskusi. Samuti jääb üha vähemaks neid adventkirikuid, kus puudub igasugune helisüsteem.

Helimehe töö on sageli tänamatu. Kui ta teeb oma tööd hästi, siis kuuleb ta parimal juhul vaid lühikesed tänusõnad koos koristajate, uksevalvurite ja muu abitööjõuga. Kuid kui miskit viltu läheb ja kõlaritest vile kostab, siis on hetkega pooled pead pöördunud otsima mikserpuldi taga olevat meest.

Nii ongi helimehel vaja lisaks heale kuulmisele (ka muusikalisele kuulmisele) ka paksu nahka, selleks, et seda vajalikku ametit mitte väga kiiresti maha panna.

Hea helimees peab ohverdama paljutki oma ajast ja suhtlusestki. Ta on kohal alati enne, kui üritus algab, tassib kõlareid, veab kaableid ja sätib paika mikrofone. Selleks, et lauljate-muusikute-kõnelejate saabumisel oleks kõik valmis. Ja siis, kui kõik on lõppenud ning kuulajad-osalejad veel mõneks hetkeks kokku jäävad, et rääkida ning tuttavaks saada, tegeleb keegi taas kaablite-mikrofonide-kõlarite ja muuga. Et järgmiselgi korral võiks kogu lavalräägitu ja -lauldu kuulajateni jõuda.

Kuid peamine roll on helimehel siiski iganädalaselt kohalikes kogudustes. Kõik jumalateenistustel räägitu ja lauldu peab jõudma ka kuulajateni. Samavõrra hästi nii neile, kelle kõrvakuulmine juba vanadusest töntsiks jäänud, kui neilegi, kes mingil põhjusel teenistuse ajal ei saa viibida koos kogudusega saalis vaid kusagil kiriku kõrvalruumides viibivad. Tänasel päeval on mõningates kohtades sellele lisandunud ka helisalvestiste tegemine jumalateenistuselt, selleks, et toimetada neid haigetele ja vanadele koguduseliikmetele heliplaatidel ning avaldada neid ka advent.ee internetileheküljel.

Selleks, et koolitus ei seisneks vaid teoorias, paljude nuppude vaatamises ja kõlarite tassimises oli koolitus sätitud ansambli D-Duuri proovi ajaks. Harjutuse võimendamisel sai õpitut kohe praktikas katsetada.

Heiti töö Tartus on olnud väga hea ning loodetavasti mõtleb nii mõnigi koolitusel osalenu sellele, et temastki võiks saada pühendunud ja oma tööd armastav helimees.

Jaga Facebookis
Lingid
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat