Rohkem migrante ja pagulasi tähendab keerulist olukorda usuvabaduse vallas

Avaldatud 4.12.2018, allikas Adventist Review

Novembris korraldatud usuvabaduse-teemalisel paneelil tõdeti, et migratsiooni laienedes kasvades peab tegema rohkem jõupingutusi, et tagada usuvabadus.

Rahvusvahelise usuvabaduse assotsiatsiooni (International Religious Liberty Association, IRLA) 19. ekspertide nõupidamine toimus Hispaanias, kokku tulid erinevate akadeemiliste distsipliinide teadlased ning arutasid teemade üle, mis on väga aktuaalsed miljonite meeste, naiste ja laste jaoks, kes on liikvel, põgenedes vaesuse, vägivalla ja usulise tagakiusamise eest.

„Migratsiooni ohjamist ja sellega seonduvate raskuste – füüsiliste, seaduslike ja sotsiaalsete – ületamist peetakse meie aja üheks kiireloomulisemaks ja keerulisemaks ülesandeks,” ütles IRLA sekretär Ganoune Diop. „Aga see pilt ei ole täielik, kui me ei mõista, kui tihedalt on usuline praktika ja identiteet nende teemadega läbi põimunud.”

Ta ütles, et paljudes paikades Myanmarist Nigeeria ja Süüriani on usuline vaenulikkus see, mis migratsiooni vallandab. Ent samamoodi keerulised on olukorrad siis, kui usulised ja sotsiaalsed identiteedid põrkuvad hiljem uue kultuuriga.

„Integreerumise protsess tõstatab väga praktilised küsimused paljudes lääneriikides: kas anda ehitusluba templite ja mošeede ehitamiseks, kuidas suhestuda sotsiaalselt ja seaduslikult nendega, kes kannavad usulisi rõivaid või kas lubada loomade traditsioonipärast tapmist,” sõnas Diop.

IRLA paneelil osalenud teadlased esitlesid oma töid selles vallas ja rääkisid, miks peaksid usuorganisatsioonid migratsiooni- ja põgeniketeemaga seotud olema ja kuidas paremini koostööd teha. Vaadeldi konkreetseid piirkondi, nagu Euroopa, Ladina-Ameerika ja Põhja-Ameerika.IRLA on 1893. aastal Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse poolt rajatud usuvabaduse organisatsioon, mis tänapäeval töötab üle maailma selle heaks, et edendada usuvabadust igal pool ja vaatamata usulistele tavadele. Tänavune paneel korraldatu koostöös Hispaania justiitsministeeriumi ja välisministeeriumiga. Ekspertide paneeli peetakse igal aastal erinevas kohas. Järgmisel aastal saadakse kokku Marokos.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat