Võru kogudus tähistas 100. aastapäeva

Avaldatud 24.6.2019

Seitsmenda Päeva Adventistide Võru kogudus tähistas 21.–23. juunil koguduse 100. aastapäeva, mille korraldamisel võeti eeskuju Piibli lehtmajade pühast ning mille motosalm oli võetud Ilmutusraamatust: „...valged rüüd üll ja palmioksad käes” (7:9).

Mõte aastapäeva mitmepäevasena korraldada sündis koguduse pastori Hele Kulbi sõnul ühises mõttevahetuses. „Kutsusime koguduse kokku, kõik, kes vähegi tahtsid. Küsisime, kuidas keegi aastapäeva näeb ja mida sooviks näha. Igaüks võis öelda, mida tema tahab ja missugune aastapäev peaks olema. Kõiki asju me ei saanud teha, aga kõlama jäi mõte, et tahaksime, et aastapäev oleks nagu vanadel aegadel: kui tuldi aastapäevale, siis ikka mitmeks päevaks.”

Vaatamata sellele, et inimesed ei ole tänapäeval enam harjunud niimoodi kodust välja tulema, siis idee sai Hele sõnul siiski teostatud ja suur osa oli täita laste- ja noorteorkestri laagril, mis juba neljapäeval Võru kirikus algas.

Aastapäev algas reede õhtul palvekoosolekuga. Teenistust juhtis Marge Valb, kes luges oma lemmikkirjakohti ning üksteist julgustades ja kinnitades ning koos lauldes ja palvetades kuulutati aastapäev avatuks.

Hingamispäev veedeti kultuurimajas Kannel, kus päev algas piiblitunniga, sellele järgnes jumalateenistus, kuhu kõnelema oli kutsutud Mindaugas Pikunas Leedust. Mindaugas rääkis, et kui meil läheb hästi, siis meil on ka lihtne öelda, et Jumal on hea, ent kui meil läheb halvasti, miski ebaõnnestub või kui meil on raske, siis me kipume kahtlema, kas Jumal ikka armastab mind ja kas Ta hoolib minust. „Aga Jumal on hea ka siis, kui kõik ei lähe hästi,” sõnas Hele Mindaugase jutluse sisu kokku võttes.

Võru kogudust olid tervitama tulnud ka kaaskristlased teistest konfessioonidest. „Need tervitused olid spontaansed. Andsime oma aastapäevast kaaskristlastele teada. Mulle väga meeldivad sellised tervitused,” sõnas Hele.

Pärastlõunal oli kavas kontsert, kus esines laste- ja noorteorkester ning neli solisti: Matthew Lombart, Juha Keränen Soomest, Airi Allvee ja Aita Kaaver. Sõna jagas Ivo Käsk, kes rääkis, et aastapäeva motosalmis mainitud valged riided on Jumala arm ja palmioksad inimeste käes Jumala rahu. „Ivo tõi praktilise näite inimesest, kes ei olnud eriti usuga kokku puutunud, rääkides tema igatsusest ja tunnetusest, et ka temal on tarvis armu ja rahu,” meenutas Hele Ivo jutlust.

Hingamispäeva jäi lõpetama ühine õhtu Rõuges Aedla talus, kus peeti viktoriini lõppeva kvartali õppetüki teemal, käidi saunas ja istuti koos lõkke ümber. „Saime omavahel rääkida, mis läks aastapäeva korraldamisel hästi ja mis mitte nii hästi,” sõnas Hele. „Kokkuvõte oli, et läks väga hästi. Saime õnnistatud rohkem, kui me oskasime arvata. Olen nii tänulik kõikidele, kes tulid ja tegid selle päeva meile meeldejäävaks. Olen tänulik Jumalale, tundsime, et meid tõsteti üles.”

Aastapäeva lõpetas pühapäevane matk Rõuges, mille korraldas Andres Nahkur.

Võru kogudusest rääkides kasutas pastor Hele sõna nakatuv. „Kui tuled nende juurde mõne ideega, siis on kerge neid nakatada. Võib-olla ei ole seda ideed kerge läbi viia ja võib-olla me nakatume ka mitte väga kergetest asjadest, aga Võru kogudus on ideedest nakatuv kogudus.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat